Εισαγγελέας: Ζητά μορατόριουμ σε αναφορές στις κυρώσεις

ΠτΔ: «Δεν με αγγίζουν μεμψιμοιρίες, να τελειώνουμε μια και καλή με το θέμα»

 

ΑΚΕΛ: Να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η θυματοποίηση ανθρώπων
Η κυβέρνηση πρέπει να καθαρίσει το όνομα της χώρας όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη, για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και για να μη θυματοποιηθούν άνθρωποι που δεν ευθύνονται, επεσήμανε στον «Άστρα» ο επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου. Εξέφρασε επίσης ανησυχία από την παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών ότι οι κυρώσεις έχουν ήδη επηρεάσει την οικονομία της Κύπρου.

 

Μορατόριουμ σε δημόσιες αναφορές στο θέμα των κυρώσεων ζητά ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ενώ την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει ότι δεν τον αγγίζουν οι «μεμψιμοιρίες», οι οποίες φέρουν την κυβέρνηση να έχει μετατραπεί σε εκπρόσωπο ξένων κυβερνήσεων και διαμηνύει ότι ο στόχος είναι «να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το θέμα».

Συγκεκριμένα, ο Γ. Σαββίδης ερωτηθείς χθες είπε ότι «το θέμα των κυρώσεων είναι ένα πάρα πολύ λεπτό και η παράκλησή μου είναι να αποφεύγουμε να κάνουμε πολλές δηλώσεις». Ανέφερε επίσης ότι «δεν είναι απλά ένα νομικό θέμα» και σημείωσε ότι το γραφείο του εργάζεται και μελετά «τόσο τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις διάφορες χώρες, όσο και διάφορες άλλες καταγγελίες που έρχονται από διαφόρους άλλους φορείς και γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις γιατί εκτός του ότι είναι σοβαρά θέματα τα οποία εξετάζονται από την Αστυνομία, κρίνεται και η αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Σαββίδης.

Από την πλευρά του ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η διαφύλαξη της αξιοπιστίας μας αποτελεί μεγάλο διακύβευμα για την κυβέρνηση, αλλά και προσωπικό στόχο για εμένα και όλα όσα ακούγονται, μεμψιμοιρίες, σχόλια, αναφορές περί εκπροσώπων άλλων κυβερνήσεων δεν με αγγίζουν σε καμιά απολύτως περίπτωση. Ο στόχος να προχωρήσουμε και να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το θέμα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής μου», πρόσθεσε.

«Κομβικό σημείο με θολό ορίζοντα»

Εν τω μεταξύ, το θέμα των κυρώσεων συζητήθηκε σε συνέδριο με τίτλο «Επαγγελματικές υπηρεσίες και επενδύσεις», το οποίο διοργανώθηκε από την εταιρεία Financial Media Way.

Η εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, είπε ότι η έκταση των επιπτώσεων είναι ακόμα αχαρτογράφητη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αναιτιολόγητη θυματοποίηση των νόμιμων επενδυτών.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ, Κυριάκος Ιορδάνους, είπε ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, με τον ορίζοντα «να θολώνει και να συννεφιάζει». Έκανε επίσης λόγο για επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του οικονομικού και επιχειρηματικού μοντέλου της κυπριακής οικονομίας, καθώς και  για την ανάγκη συνεργασίας της Πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα προς αυτή την κατεύθυνση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy