Η εισαγγελία του Παναμά ζητεί να επιβληθεί ποινή 12 χρόνων στον πρώην Προέδρο

Η επιβολή της «βαρύτερης ποινής» που προβλέπεται, 12 χρόνια κάθειρξη, ζητήθηκε χθες Πέμπτη από τον Eισαγγελέα στη δίκη για ξέπλυμα χρήματος του πρώην Προέδρου του Παναμά Ρικάρδο Μαρτινέλι, ο οποίος φιλοδοξεί να θέσει υποψηφιότητα για νέα θητεία στις εκλογές του 2024.

Ο Μαρτινέλι και 14 συγκατηγορούμενοί του διώκονται για την αγορά το 2010 με δημόσιο χρήμα της πλειοψηφίας των μετοχών του ομίλου μέσων ενημέρωσης Editora Panamá América, στον οποίο ανήκουν η ομώνυμη εφημερίδα και οι λαϊκές εφημερίδες Crítica και Día a Día.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο όμιλος μέσων ενημέρωσης εξαγοράστηκε μέσω δικτύου διαφόρων ανώνυμων εταιρειών, σε λογαριασμούς των οποίων κατατέθηκε με αδιαφανή τρόπο ποσό 43,9 εκατομμυρίων δολαρίων, προερχόμενο από δωροδοκίες που φέρεται να έλαβε ο πρώην πρόεδρος (2009-2014) σε αντάλλαγμα για αναθέσεις δημοσίων έργων.

Ο λαϊκιστής πρώην Πρόεδρος δεν παρίσταται στην ακροαματική διαδικασία, η οποία αναμεταδίδεται απευθείας από τον επίσημο ιστότοπο της παναμαϊκής δικαιοσύνης. Οι συνήγοροί του προσκόμισαν στο δικαστήριο ιατρικό πιστοποιητικό που ανέφερε πως πρόσφατα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, ευκατάστατος επιχειρηματίας 71 ετών, στον οποίο ανήκει ιδίως αλυσίδα σούπερ μάρκετ, δηλώνει αθώος, διαβεβαιώνει πως δεν καταχράστηκε ποτέ ούτε «πεντάρα» και καταγγέλλει την «πολιτική δίκη», που κατ’ αυτόν μοναδικό σκοπό έχει να μην αναδειχθεί ξανά στην προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε έναν χρόνο, τον Μάιο του 2024.

Ο Μαρτινέλι αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για δωροληψία στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας Οντεμπρέχτ, που ενέπλεξε Προέδρους και άλλους πολιτικούς σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Και ακόμη, τον βαραίνει ακόμη μια ποινική δίωξη επειδή φέρεται να λάμβανε προμήθειες για αναθέσεις δημοσίων έργων κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy