Εισαγωγή γυπών από την Ισπανία

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος – Terra Cypria και ο διεθνής οργανισμός Vulture Conservation Foundation για να δώσουν ζωή στον απειλούμενο γύπα, στο πλαίσιο ενός νέου, τετραετούς προγράμματος με τίτλο «LIFE with Vultures» (Ζωή με τους Γύπες), με στόχο την αναχαίτιση της εξαφάνισης του είδους από την Κύπρο, η μείωση του οποίου αγγίζει το 94%.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει επίσης εισαγωγή γυπών από την Ισπανία για να απελευθερωθούν στην Κύπρο με στόχο την ενίσχυση του εξαιρετικά μειωμένου κυπριακού πληθυσμού. Όπως αναφέρει στις ανακοινώσεις του για το πρόγραμμα ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, ο Γύπας Gyps Fulvus είναι το μεγαλύτερο πουλί της Κύπρου με άνοιγμα φτερούγας που μπορεί να φτάσει τα 2,8 μέτρα και τη δεκαετία του ’50 ο πληθυσμός του είδους αριθμούσε μερικές εκατοντάδες, ενώ σήμερα αυτά τα εμβληματικά πουλιά αποτελούν σπάνιο θέαμα στους κυπριακούς ουρανούς, αφού έχουν απομείνει μόνο 20-25 γύπες. Επισημαίνει ότι οι λόγοι πίσω από τη μείωση είναι πολλοί και σύνθετοι, αλλά οι κύριες απειλές για το είδος είναι δύο: η έλλειψη τροφής και η δηλητηρίαση. Επειδή οι γύπες τρέφονται με ψοφίμια, οι αλλαγές στον τρόπο βόσκησης των ζώων, από ελεύθερη σε εντατική, σήμανε παράλληλα τη μείωση της διαθέσιμης τροφής για τον γύπα, ο οποίος περιπλανάται στην ύπαιθρο ψάχνοντας για κουφάρια ζώων, αναφέρει ο Σύνδεσμος. Εξηγεί ότι οι διατροφικές τους επιλογές είναι αυτό που καθιστά τα πουλιά αυτά αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος, αλλά ταυτόχρονα και ευάλωτα σε δηλητηριάσεις από παράνομη τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο.

Οι παρανομούντες συνήθως στοχεύουν στην εξολόθρευση αλεπούδων και αδέσποτων σκύλων, αλλά οι γύπες, καθώς και άλλα αρπακτικά, πέφτουν επίσης θύματα αυτής της παράνομης πρακτικής.

Χάρη στις μοναδικές διατροφικές τους συνήθειες, οι γύπες είναι γνωστοί και ως «οι καθαριστές της φύσης», αφού παρέχουν σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες καθώς καθαρίζουν την ύπαιθρο από ψοφίμια, εξηγεί ο Σύνδεσμος και συμπληρώνει ότι οι γύπες βοηθούν επίσης τους κτηνοτρόφους, όχι μόνο επειδή καθαρίζουν την ύπαιθρο, αλλά επειδή εξαλείφουν επίσης την ανάγκη επεξεργασίας και αποτέφρωσης χιλιάδων τόνων ζωικών υπολειμμάτων κάθε χρόνο. Χάρη σε αυτή την υπηρεσία δωρεάν καθαρισμού της φύσης, μπορούν να εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ στη διαχείριση αποβλήτων και αποτρέπεται επίσης η πιθανή εκπομπή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος προς όφελος όλων.

Το πρόγραμμα «LIFE with Vultures» στοχεύει στην αναχαίτιση της εξαφάνισης και στην προστασία του εναπομείναντος πληθυσμού γύπα στην Κύπρο μέσω συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση των κύριων απειλών του γύπα στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, δράσεις για την αντιμετώπιση των προσκρούσεων σε εναέρια ηλεκτρικά καλώδια, ενώ περιλαμβάνει δράσεις για την επέκταση του δικτύου ταϊστρών για την παροχή συμπληρωματικής τροφής στους γύπες.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει επίσης εισαγωγή γυπών από την Ισπανία για να απελευθερωθούν στην Κύπρο με στόχο την ενίσχυση του εξαιρετικά μειωμένου κυπριακού πληθυσμού. «Πέραν της οικολογικής σημασίας του γύπα ως καθαριστή της υπαίθρου, είναι και χρέος αυτής της γενιάς να μην επιτρέψει την εξαφάνιση ενός είδους κατά τη διάρκεια της δικής μας βάρδιας σε αυτόν τον πλανήτη.

Το πρόγραμμα “LIFE with Vultures”, πέρα από τα άμεσα οφέλη που θα έχει για τον γύπα, έχει και παράπλευρα οφέλη για άλλα είδη άγριας ζωής αλλά και για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών σκύλων που χάνουν τους σκύλους τους από δηλητηρίαση στην ύπαιθρο κάθε χρόνο», δήλωσε η Μέλπω Αποστολίδου, συντονίστρια Προγραμμάτων του Πτηνολογικού.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy