Εισαγόμενα κρέατα πωλούνται ως κυπριακά

Εισαγόμενα κρέατα «βαφτίζονται» και πωλούνται στην αγορά ως κυπριακά ενώ το τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες, λόγω της υποστελέχωσης και έλλειψης υποδομών.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε σχέση με τη λειτουργία των σφαγείων και των κτηνοτροφικών υποστατικών συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας. Όπως λέχθηκε από τον διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών τα αδειοδοτημένα σφαγεία ανά το παγκύπριο είναι 4, εκ των οποίων τα 3 στην επαρχία Λευκωσίας και το τέταρτο στην Πάφο, με τους κρεοπώλες να υπογραμμίζουν τη στενότητα που υπάρχει στις σφαγές και να ζητούν την έναρξη συζήτησης για την επαναλειτουργία του κρατικού σφαγείου.

Επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα στον έλεγχο των σφαγίων και αυτό οφείλεται στην υποστελέχωση των υπηρεσιών. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Χοιροτρόφων ζήτησε να γίνονται έρευνες για όλα τα εισαγόμενα κρέατα γιατί αποτελούν το 20% του κρέατος που σφάζεται στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα στους 3.150 τόνους σφαγίων, οι 228 τόνοι είναι νωπό εισαγόμενο και οι 508 κατεψυγμένο εισαγόμενο. Ο Σύνδεσμος Χοιροτρόφων κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι παρατηρείται η πρακτική να βαφτίζονται εισαγόμενα κρέατα ως «κυπριακά», με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να παραδέχονται ότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για σήμανση της χώρας προέλευσης των κρεάτων που δεν είναι συσκευασμένα. Η εκπρόσωπος του σφαγείου CYPRA υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν γίνονται έλεγχοι τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες αφού οι υπηρεσίες δεν εργάζονται, ενώ θεωρεί ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι ικανοποιητική.

«Είναι ανεπαρκής η στελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου αλλά και οι υποδομές», σημείωσε η εκπρόσωπος του σφαγείου. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι «διαπιστώσαμε ότι νομοθεσίες για επαρκείς ελέγχους υπάρχουν, όπως επίσης υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο. Εκείνο που πρέπει να ενισχύσουμε είναι τις υποδομές και τους μηχανισμούς ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Αναφορικά με τις καταγγελίες ότι στις υπεραγορές διατίθενται προς πώληση ως κυπριακά εισαγόμενα κρέατα, είπε ότι «αυτό συμβαίνει» και γι’ αυτό το κενό που παρατηρείται πήραν διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σχετικό νομοσχέδιο. Ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είπε ότι «μπορεί να υπάρχει υποστελέχωση όμως δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν διασφαλίζεται η ασφάλεια και ποιότητα».

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.