Εισφορά 20 χιλιάδων ευρώ στο ΔΗΣΥ από εταιρεία που δεν ήταν εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου

Θα προχωρήσει σε διερεύνηση η Ελεγκτική Υπηρεσία

Καίνε τον ΔΗΣΥ τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν χθες στη βουλή για τις εισφορές τουλάχιστον €205 χιλιάδων που δόθηκαν στο κυβερνών κόμμα από άτομα που πήραν τα χρυσά διαβατήρια.

Σύμφωνα με την καταγγελία του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη  δεν είναι τυχαίο που οι εισφορές δίνονταν στον ΔΗΣΥ μετά τις πολιτογραφήσεις, καθώς με βάση το νόμο οι ξένοι πολίτες μπορούν να δώσουν μέχρι €5 χιλιάδες εισφορά, ενώ οι Κύπριοι πολίτες μέχρι €50 χιλιάδες.

Εγείρονται, σημείωσε, πολύ σοβαρά ερωτήματα και θέματα τάξης. Γιατί δόθηκαν αυτές οι εισφορές και γιατί δόθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την πολιτογράφηση τους.

Πρόσθεσε ότι κλήθηκε ο Γενικός Ελεγκτής να επιβεβαιώσει αρχικά τα στοιχεία, αλλά και ο Επίτροπος Διαφάνειας και άλλες αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν το θέμα.

Τόνισε επίσης ότι προκύπτει σύγκρουση συμφέροντος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε 353 περιπτώσεις πολιτογράφησης συνδέονται με δικηγορικά γραφεία που ανήκουν ή συνδέονται με συγγένεια 1ου βαθμού με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και νυν ή πρώην Υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο  Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι, με βάση στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, 353 αιτήσεις για πολιτογραφήσεις έχουν κατατεθεί από δικηγορικά γραφεία που ανήκουν σε νυν και πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ή σε συγγενικά τους πρόσωπα 1ου βαθμού.

 

301145062 1031079717561891 7486275661023406140 N

Συγκεκριμένα:

Το Δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι υπέβαλε 57 αιτήσεις.

Το Δικηγορικό γραφείο Κούσιος, Κορφιώτης, Παπαχαραλάμπους Δ.Ε.Π.Ε. υπέβαλε 7 αιτήσεις.

Ο Νομικός οίκος Harneys (Αριστοδήμου, Λοιζίδης, Γιολίτης Δ.Ε.Π.Ε.) υπέβαλε 7 αιτήσεις. Το γραφείο αυτό συνδέεται με την πρώην Υπουργό Έμιλυ Γιολίτη.

Το  Δικηγορικό γραφείο Αντρέας Δημητριάδης και ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε. υπέβαλε 272 αιτήσεις. Το γραφείο ανήκει σε συγγενείς 1ου βαθμού του τέως Υπουργού Μάριου Δημητριάδη.

Και το  Δικηγορικό γραφείο LLPO Law Firm υπέβαλε 10 αιτήσεις. Ο τέως Υπουργός και νυν βοηθός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης ανήκε στην ομάδα του δικηγορικού γραφείου.

Παράνομη εισφορά 20 χιλιάδων ευρώ

Ανάμεσα στις πέντε περιπτώσεις πολιτογραφηθέντων που έκαναν ιδιωτική εισφορά προς τον ΔΗΣΥ και για τις οποίες αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, περιλαμβάνεται ο Tarek Sadi Moamen, αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισφορά της τάξεως των 20 χιλιάδων ευρώ έγινε από την εταιρεία συμφερόντων του κυρίου Moamen, TIGER VIEW HOLDINGS LTD, κατά το 2018, χωρίς η συγκεκριμένη επιχειρηματική οντότητα να ήταν εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου για τουλάχιστον τρία έτη. Επισημαίνεται ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Οι υπόλοιποι από τους πολιτογραφηθέντες κατέθεσαν εισφορές στον ΔΗΣΥ ύψους 75, 50, 45 και 20 χιλιάδων ευρώ έκαστος.

Θα προχωρήσει σε διερεύνηση η Ελεγκτική Υπηρεσία

Εφόσον συγκεκριμένη επιχειρηματική οντότητα έκανε εισφορά στον ΔΗΣΥ χωρίς να ήταν εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου για τουλάχιστον τρία έτη, όπως προνοεί ο νόμος, η ελεγκτική υπηρεσία θα προχωρήσει σε διερεύνηση και θα δώσει τα στοιχεία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μάριος Πετρίδης.

Επισήμανε ότι το γράμμα του νόμου που διερευνά η ελεγκτική φαίνεται να τηρείται καθώς τα άτομα αυτά έκαναν την εισφορά τους μετά την πολιτογράφηση τους, ωστόσο πρόσθεσε, όλα τα ευρήματα που αφορούν τη νομιμότητα της πολιτογράφησης θα διατεθούν στην αρχή κατά της διαφθοράς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy