Εισφορές στον ΔΗΣΥ: Διαδικασίες που «φωτογραφίζουν» διαπλοκή – Για κυνήγι μαγισσών κάνει λόγο ο ΔΗΣΥ (ηχητικά)

Έπαιρναν «χρυσά» διαβατήρια και έδιναν εισφορές στον ΔΗΣΥ – Στοιχεία για εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων με διαδικασίες που «φωτογραφίζουν διαπλοκή»

  • Αποκαλύψεις – φωτιά για «χρυσά» διαβατήρια µε εισφορές στον ∆ΗΣΥ και µε µεσάζοντες γραφεία που συνδέονται με την κυβέρνηση
  • Επαναλαµβανόµενο το µοτίβο: Πρώτα έπαιρναν το «χρυσό» διαβατήριο και στη συνέχεια έκαναν «χρυσή» εισφορά στον ΔΗΣΥ
  • Έρευνα από τον Γενικό Ελεγκτή και τον Επίτροπο ∆ιαφάνειας μετά τα στοιχεία και τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Ελέγχου

Διαβάστε επίσης: 

205 χιλιάδες ευρώ στα ταµεία του ΔΗΣΥ σε μια διαδικασία ….πάρε διαβατήριο, δώσε «εισφορά»

Εισφορά 20 χιλιάδων ευρώ στο ΔΗΣΥ από εταιρεία που δεν ήταν εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου

Χρ. Χριστοφίδης: Ο ΔΗΣΥ λέει τη μισή αλήθεια – Οι αποκαλύψεις θα έχουν και συνέχεια

Τα στοιχεία δεν είναι όλα δημοσιευμένα και ο ΔΗΣΥ λέει τη μισή αλήθεια καθώς σε όσα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του δεν αναφέρεται πότε οι ξένοι επενδυτές που πολιτογραφήκαν έκαναν την εισφορά τους αλλά και ποιες εταιρείες συμφερόντων βρίσκονται πίσω από αυτούς, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης. Πρόσθεσε ότι οι αποκαλύψεις θα έχουν και συνέχεια.

Δεν είναι τυχαίο, είπε, που οι εισφορές δίνονταν στον ΔΗΣΥ μετά τις πολιτογραφήσεις, καθώς με βάση το νόμο οι ξένοι πολίτες μπορούν να δώσουν μέχρι €5 χιλιάδες εισφορά, ενώ οι Κύπριοι πολίτες μέχρι €50 χιλιάδες.

Ποιο ήταν το κίνητρο για να κάνουν αυτές τις εισφορές, διερωτήθηκε ο κύριος Χριστοφίδης προσθέτοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί εάν ήταν μόνο 5 περιπτώσεις και ποια ήταν τα ποσά που πήρε ο ΔΗΣΥ.

Τόνισε ακόμη ότι προκύπτει και θέμα σύγκρουσης συμφερόντων και ότι με βάση μια ένδειξη του γενικού ελεγκτή δίνονταν μέχρι και 200 χιλιάδες ευρώ σε παροχείς υπηρεσιών.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε, 353 περιπτώσεις πολιτογράφησης συνδέονται με δικηγορικά γραφεία που ανήκουν ή συνδέονται με συγγένεια 1ου βαθμού με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και νυν ή πρώην Υπουργούς της κυβέρνησης. Επισήμανε ότι με βάση τα στοιχεία προκύπτει διαπλοκή και πρόσθεσε ότι κλήθηκε ο Γενικός Ελεγκτής να επιβεβαιώσει αρχικά τα στοιχεία, αλλά και ο Επίτροπος Διαφάνειας και άλλες αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν το θέμα.

Ξ. Κωνσταντίνου: Κάνει λόγο για κυνήγι μαγισσών – «Ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της διαφάνειας»

Εκ του πονηρού τοποθετείται ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης υποστήριξε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, κάνοντας λόγο για κυνήγι μαγισσών. Διερωτήθηκε που βρήκε ο κύριος Χριστοφίδης τα λεγόμενα – κατά την έκφραση της –  στοιχεία που δημοσιοποίησε.

Δεν γίνεται να δημιουργούμε με τη φαντασία μας ένα θέμα διαφθοράς, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι μπορεί οποιοσδήποτε θέλει να μπει στην ιστοσελίδα του ΔΗΣΥ και να βρει όλες τις εισφορές που δέχεται το κόμμα άνω των 500 ευρώ.

Μέσα σε αυτές τις εκατοντάδες που κάνουν εισφορές βρίσκονται και 5 άτομα τα οποία ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών που έχουν πολιτογραφηθεί, σημείωσε.

Η κυρία Κωνσταντίνου αντέστρεψε τα πυρά και  διερωτήθηκε γιατί το ΑΚΕΛ δέχθηκε από τον κύριο Τζοβάνη εισφορές από χρήματα τα οποία πήρε από πολιτογραφήσεις, καθώς επίσης και εάν δικαιούται κάποιος να κάνει εισφορές σε κόμματα μόνο εάν είναι μέλος κόμματος.

Ο ΔΗΣΥ, είπε, είναι υπέρ της διαφάνειας. Αν προκύψει είπε θέμα ηθικής τάξης τότε ο Συναγερμός μπορεί να επιστρέψει τα ποσά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Χρ. Παντελίδης: Εγείρει πολλά ερωτηματικά η καταγγελία για εισφορές στον ΔΗΣΥ

Pantelidis

Η καταγγελία για τις εισφορές στον ΔΗΣΥ από πολιτογραφηθέντες επενδυτές, αποτελεί ένα κλασσικό παράδειγμα που πρέπει να εξεταστεί από την Αρχή κατά της Διαφθοράς και έχει να κάνει και με την κοινή λογική, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης.

Από τα όσα καταγγέλθηκαν, είπε, προκύπτουν δυο σενάρια. Το ένα σενάριο είναι ότι κάποιοι ξένοι επιχειρηματίες ξύπνησαν ένα πρωί και επέλεξαν τον ΔΗΣΥ, που κατά σύμπτωση είναι το κυβερνών κόμμα και έκαναν μια εισφορά όταν πολιτογραφήθηκαν.

Η άλλη εκδοχή, πρόσθεσε, είναι ότι υπάρχει φαινόμενο διαπλοκής και αυτό, επισήμανε,  εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Ο κύριος Παντελίδης τόνισε ότι όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν από την Αρχή Κατά της Διαφθοράς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy