Εισφορές στον ΔΗΣΥ από τα «χρυσά» διαβατήρια – Αποκαλύψεων συνέχεια και… σιωπή

Εντείνονται οι πιέσεις στον ΔΗΣΥ για τις εισφορές που δέχθηκε από άτομα που πήραν κυπριακό διαβατήριο.

Εκτός από τις αποκαλύψεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη και ο Φιλελεύθερος αποκάλυψε τουλάχιστον μια περίπτωση κυπριοποιημένου, όπου φαίνεται να εγείρεται ζήτημα παράνομης εισφοράς.

Ωστόσο ο ΔΗΣΥ με σχετική ανακοίνωσή του χθες απέφυγε να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου. Ανέφερε απλώς ότι όλες οι εισφορές λήφθηκαν σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας -που ενσωματώνει και τις συστάσεις της Greco- και με πλήρη διαφάνεια.


Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο η επίμαχη περίπτωση αφορά έναν επιχειρηματία του οποίου η εταιρεία, παρουσιάζεται να έκανε εισφορά ύψους 20.000 ευρώ στον ΔΗΣΥ το 2018, χωρίς να έχει συμπληρώσει τρία χρόνια λειτουργίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύεται η εισφορά σε κόμμα ποσού πέραν των 5.000 ευρώ από νομικό πρόσωπο, δηλαδή εταιρεία, αν αυτό «δεν είχε κατά τα τελευταία τρία (3) έτη τη μόνιμη εγκατάστασή του στη Δημοκρατία».

Επίσης χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης με επιστολή του προς τον επίτροπο Διαφάνειας και επικεφαλής της Αρχής Κατά της Διαφθοράς Χάρη Πογιατζή και προς τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αναφέρθηκε σε τέσσερις νέες περιπτώσεις πολιτογραφηθέντων.


Για τους εν λόγω επενδυτές σημειώνει ότι σε χρόνο πλησίον της πολιτογράφησής τους, έχουν προβεί σε σημαντικές εισφορές προς τον ΔΗΣΥ ύψους 60.000 ευρώ οι οποίες ανεβάζουν το σύνολο των εισφορών από πολιτογραφηθέντες σε 265.000 ευρώ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε ότι το όλο μοτίβο παρουσιάζει πλέον χαρακτηριστικά συστήματος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.