Εισηγήσεις ΣΥΠΡΟΔΑΤ για αναδιαρθρώσεις και εκποιήσεις

«Τα ΑΠΙ πρέπει να υποχρεωθούν να συμμορφώνονται με το νόμο για τις καταχρηστικές ρήτρες»

 

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι πρέπει οπωσδήποτε να θεσμοθετηθεί το ταχύτερο μηχανισμός ή να διαμορφωθούν οι υπάρχοντες μηχανισμοί για οριστική επίλυση του θέματος των εκποιήσεων και των αναδιαρθρώσεων, ούτως ώστε να μειωθούν δραστικά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), να επωφεληθεί η παραγωγικότητα και να τονωθεί η οικονομία, πράγμα που θα ωφελήσει τις τράπεζες και τους δανειολήπτες.

Σημειώνοντας ότι ο θεσμοθετημένος φορέας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου έχει βασικές αδυναμίες, γιατί οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές και η θητεία του είναι πενταετής, με προοπτική ανανέωσης, για ακόμη πέντε χρόνια, αναφέρει ότι «η επαγγελματικότητα και η ευσυνειδησία αλλά και η εργατικότητα του συγκεκριμένου Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, κ. Παύλου Ιωάννου, είναι παραδεχτή από όλους».

Ο Σύνδεσμος εισηγείται να βρεθεί νομοθετικός τρόπος, ούτως ώστε η θητεία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να είναι ανάλογη με εκείνη των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και οι αποφάσεις του να είναι δεσμευτικές.

Άλλες εισηγήσεις είναι να υπάρχει δικαίωμα έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο ή σε κάποιο άλλο όργανο και του οποίου η απόφαση θα εγγυάται απονομή δικαιοσύνης καθ’ ικανοποίηση και των δυο μερών, δηλαδή των ΑΠΙ και των δανειοληπτών.

«Η καταφυγή στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο με τη νέα μορφή που εισηγούμαστε, θα αναστέλλει το δικαίωμα των ΑΠΙ να προχωρούν σε ιδιωτικές εκποιήσεις, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα χρονοδιαγράμματα της υφιστάμενης νομοθεσίας», προστίθεται.

Επίσης, αναφέρει ότι τα ΑΠΙ πρέπει να υποχρεωθούν να συμμορφώνονται με τον Nόμο Περί Καταχρηστικών Ρητρών, ούτως ώστε να αποφεύγεται η προσφυγή στα Δικαστήρια που απαιτούν χρόνο και χρήμα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy