Για μεταφορά μέρους εργασίων ΕΔΑΔ στην Κύπρο μετά από λύση 

Με επιστολές που απέστειλε πρόσφατα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Ανστασίαδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου τους εισηγείται όπως εξετάσουν και προωθήσουν την ιδέα όπως έπειτα από μια λύση του Κυπριακού, η Κύπρος αποτελέσει έδρα ορισμένων οργάνων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο κ. Χατζηγεωργίου μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για τους λειτουργούς των μέσων ενημέρωσης που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών τον Μάιο.

Ο κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε την πεποίθηση πως ενδεχόμενη μεταφορά μέρους των λειτουργιών ενός θεσμού όπως το ΕΔΑΔ στην Κύπρο, μετά τη λύση του Κυπριακού, θα εδραιώσει περαιτέρω το αίσθημα της ασφάλειας στο νησί.

Σημείωσε πως ήδη έθεσε και συζήτησε την ιδέα τού αυτή με εκπροσώπους του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με Επιτρόπους της ΕΕ καθώς και με αξιωματούχους του ΕΔΑΔ.

Γνωρίζω πως πρόκειται για κάτι μεγαλόπνοο αλλά έστω και αν αυτή η ιδέα δεν υλοποιηθεί, αν την ενστερνιστούν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί τότε δημιουργούνται οι δυνατότητες για ένα άλλο ανάλογο εγχείρημα, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Σημείωσε εξάλλου πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της ιδέας του και μετά την λήξη της θητείας του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας στο πλαίσιο του ίδιου σεμιναρίου, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε την ιδέα του κ. Χατζηγεωργίου πάρα πολύ καλή, εκφράζοντας την ευχή και την ελπίδα να τύχει της δέουσας προσοχής.