«Είτε αλλάζετε είτε βουλιάζετε», προειδοποιεί για την ενέργεια η Κομισιόν την Κύπρο

Επίσπευση της εφαρμογής του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα με έμφαση στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οι εισηγήσεις της Κομισιόν για την Κύπρο, στο πλαίσιο των στοχευμένων εισηγήσεων πολιτικής που αποτελούν μέρος του Εαρινού Πακέτου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2023, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Γίνεται επίσης αναφορά στις μακροοικονομικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η χώρα, με έμφαση στο ιδιωτικό και κυβερνητικό χρέος.

Οι συστάσεις της Κομισιόν προς την Κύπρο είναι οι ακόλουθες:

• Να τερματιστούν τα μέτρα στήριξης στον τομέα της Ενέργειας (σ.σ.: επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και μειωμένος φορολογικός συντελεστής στα πετρελαιοειδή) μέχρι το τέλος του 2023. Όπως αναφέρεται, εάν τα επίπεδα των τιμών καταστήσουν αναγκαία τη λήψη μέτρων στήριξης, αυτά πρέπει να είναι στοχευμένα, δημοσιονομικά προσιτά και να διατηρηθούν τα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

• Να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξασφαλίζοντας επίσης επαρκή διοικητική ικανότητα και να οριστικοποιηθεί ταχέως το κεφάλαιο REPowerEU (σ.σ.: αφορά το σχέδιο της ΕΕ για τερματισμό της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030). Συστήνεται επίσης όπως η χώρα προχωρήσει στην ταχεία εφαρμογή των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής κατά τρόπο συμπληρωματικό και σε συνέργεια με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

• Να μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

• Για την καλύτερη αξιοποίηση όλων των ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη χρήση κατάλληλων οικονομικών μέσων και με την πραγματοποίηση περαιτέρω επενδύσεων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας.

• Να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Συστήνεται επίσης να επεκταθεί και να επιταχυνθεί η εφαρμογή μέτρων για την ενεργειακή απόδοση, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη στροφή προς τις βιώσιμες μεταφορές και την παροχή και απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

• Να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της διακυβέρνησης των κρατικών εταιρειών (σ.σ. ημικρατικών) με βάση τα διεθνή πρότυπα.

• Να διευκολυνθεί η μείωση του ιδιωτικού χρέους, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου αναγκαστικών κατασχέσεων.

• Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και να διατηρηθεί μια συνετή μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική θέση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy