Ειτε δεν διαβάζει είτε σκόπιμα παραποιεί τις θέσεις του ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Αυτός που χειρίζεται το Κυπριακό είναι ο Πρόεδρος. Αυτός θα έχει την ευθύνη αν τελικά ο ίδιος μείνει στην Ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης και όχι της απελευθέρωσης και της επανένωσης τονίζει με ανακοίνωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

 

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε δεν διαβάζει τις θέσεις του ΑΚΕΛ είτε σκόπιμα τις παραποιεί. Ό,τι και να ισχύει, η ουσία είναι μία: Στο πλαίσιο της προσπάθειας του να απαντήσει στην κριτική του ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος υιοθέτησε κλασική ρητορική δαιμονοποίησης και κινδυνολογίας, την οποία προηγουμένως ο ίδιος κατάγγελλε και απέρριπτε.

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να πάψει με παρρησία να λέει τις απόψεις του, γιατί για εμάς η δικαίωση της Κύπρου και η διασφάλιση του μέλλοντος του λαού μας είναι πάνω και πέρα από τις όποιες κομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ασφαλώς και ευθύνεται η Τουρκία, την οποία βολεύει το αδιέξοδο που παγιώνει τα διχοτομικά δεδομένα. Πώς γίνεται, όμως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα να επαινούν την Τουρκία για τη στάση της στο Κραν Μοντανά και να επιμερίζουν ευθύνες αποκλειστικά στους δύο ηγέτες;

Η συμπεριφορά της Τουρκίας όντως είναι απαράδεκτη. Τι εννοεί, όμως, ο Πρόεδρος όταν ρωτά αν ακούμε τις δηλώσεις που γίνονται από μέρους της τουρκικής πλευράς; Μήπως υπονοεί ότι εξαιτίας αυτών των δηλώσεων είναι μάταιο να επιδιώκουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στόχο τον οποίο διακηρύσσει ο Πρόεδρος ότι επιδιώκει; Οι θέσεις της Τουρκίας θα κριθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κι αν είναι αυτές που διακηρύττει αυτή είναι που θα μείνει εκτεθειμένη σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Σημειώνουμε ότι και πάλι ο Πρόεδρος επιμελώς δεν αναφέρεται στο συμφωνημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Και ενόσω ο Πρόεδρος όχι μόνο αποφεύγει να το πράξει, αλλά και όψιμα υιοθετεί τη γνωστή ρητορική ότι δεν θα παραδώσει κοινότητα, τότε συνεχίζει να τροφοδοτεί την εντύπωση ότι ερωτοτροπεί με διχοτομικές λύσεις.

Το ΑΚΕΛ παραμένει συνεπές σε λύση που να απελευθερώνει και να επανενώνει, να καταργεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και των όποιων παρεμβατικών δικαιωμάτων. Λύση που να προνοεί για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, όπως άλλωστε προνοεί το Πλαίσιο Γκουτιέρες.

Το ΑΚΕΛ παραμένει συνεπές στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μέσα στο οποίο μπορεί να επιτευχθούν όλα αυτά τα οποία στοχεύουμε σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού.

Αυτός που χειρίζεται το Κυπριακό είναι ο Πρόεδρος. Αυτός θα έχει την ευθύνη αν τελικά ο ίδιος μείνει στην Ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης και όχι της απελευθέρωσης και της επανένωσης»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy