Το ΑΚΕΛ οραματίζεται μια Κύπρο, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων, ως αποτέλεσμα λύσης βασισμένης στο συμφωνημένο πλαίσιο, τόνισε το βράδυ ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στην εκδήλωση «Ονειροπόληση πάνω στα τείχη της Αμμοχώστου», που έγινε στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ειρήνης.

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι επιδιώκεται λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και από τις επεμβάσεις στα εσωτερικά της. Λύση που θα απομονώνει τα όποια φασιστικά και σοβινιστικά στοιχεία, μη επιτρέποντας τους να την υπονομεύσουν.

Τόνισε επίσης ότι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να οδηγεί σε ενωμένο κράτος στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία, μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για όλους.

Στην ομιλία του έκανε μια ιστορική αναδρομή στα όσα έγιναν στην Κύπρο από την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι οι εθνικισμοί στις δύο κοινότητες έκαναν ότι μπορούσαν για να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και κάλεσε όλους να μην επαναλάβουν την ιστορία.

Επανέλαβε ότι η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι κρίσιμη και είτε θα γίνει ειλικρινής διαπραγμάτευση για λύση, είτε θα ανοίξουμε την πόρτα στον εφιάλτη της διχοτόμησης.