Είτε εν να φέρουμε το νου μας, είτε θα χάσουμε τη μισή μας πατρίδα

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη και τα όσα διαδραματίστηκαν, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με το Κραν Μοντανά, θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Το θετικό είναι ότι δεν έχει κηρυχθεί αδιέξοδο, αλλά δόθηκε χρόνος στις δύο πλευρές να προβληματιστούν ξανά και να επανέλθουν σε 2-3 μήνες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αξίζουν να ζουν μαζί ειρηνικά σε μια ευημερούσα πατρίδα. Δεν είναι ούτε λίγος ούτε πολύς ο χρόνος. Απαιτείται ωστόσο προβληματισμός και πρωτοβουλίες με στόχο να αρθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το έχει ξεκαθαρίσει ότι η επιδιωκόμενη μορφή λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αν πραγματικά θέλουμε την επανένωση του τόπου μας, να εγκαταλείψουμε ιδέες για οποιεσδήποτε άλλες μορφές λύσης εκτός από τη ΔΔΟ. Ούτε ενιαίο κράτος, ούτε δυο κράτη, ούτε συνομοσπονδία. Να υπερασπιστούμε χωρίς παλινδρομήσεις τη μόνη εφικτή λύση του Κυπριακού, που είναι η λύση ΔΔΟ.

Ο κ. Γκουτέρες, αναφερόμενος στις θέσεις της τ/κ πλευράς, είπε ότι «πιστεύουν ότι οι προσπάθειες για διαπραγμάτευση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας έχουν εξαντληθεί. Πιστεύουν ότι οι Τ/κ έχουν κυριαρχική ισότητα και δικαιούνται να έχουν ίσο διεθνές στάτους και η λύση, κατά την άποψή τους, πρέπει να βασίζεται στα δύο κράτη που θα συνεργάζονται μεταξύ τους». Αναφερόμενος στις θέσεις που παρουσίασε ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επαναρχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Να στοχεύουν στην επίτευξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, την κοινή δήλωση του 2014, τον υφιστάμενο όγκο δουλειάς, τα 6 σημεία που εγώ παρουσίασα και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Αυτά που είπε ο Πρόεδρος στη Γενεύη είναι αυτά που απέρριπτε στο Κραν Μοντανά. Για τριάμισι χρόνια ο κ. Αναστασιάδης απέφευγε να μιλά για λύση ΔΔΟ, βολιδοσκοπούσε για δύο κράτη, απέρριπτε τις συγκλίσεις και το κεκτημένο των συνομιλιών και ήταν συγχυσμένος με τα έξι σημεία Γκουτέρες. Είτε εν να φέρουμε το νου μας, όπου και αν τον έχουμε, είτε θα χάσουμε οριστικά τη μισή μας πατρίδα. Μένουν 2-3 μήνες…

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.