Είτε θα λύσουμε το Κυπριακό με λύση ΔΔΟ, είτε θα μας μείνει η διχοτόμηση

Γ. Λουκαΐδης: Μαζί με τους Τ/κ συμπατριώτες μας συνεχίζει να παλεύει το ΑΚΕΛ

 

«Είτε θα λύσουμε το Κυπριακό με τη λύση που συμφωνήσαμε, λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών, είτε θα μας μείνει η διχοτόμηση. Είτε θα επανενώσουμε τον τόπο μας, είτε θα έχουμε σύνορα με την Τουρκία μέσα στην ίδια μας την πατρίδα και θα επιτρέψουμε η μισή Κύπρος να εποικίζεται και να εξοπλίζεται ανεξέλεγκτα… Εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επανενωμένη Κύπρο, μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που απλώνουν το χέρι πάνω από το συρματόπλεγμα, για να δυναμώσουμε τον κοινό μας αγώνα, για την κοινή μας πατρίδα».

Αυτό διακήρυξε χθες το ΑΚΕΛ, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, από το οδόφραγμα του Ορφέα στη Λευκωσία, σε εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους με σύνθημα «Όχι στο ψευδοκράτος, όχι στη διχοτόμηση».

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρθηκε στο ναυάγιο του Κραν Μοντανά και τις ευθύνες που βαραίνουν γι’ αυτό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τον ΔΗΣΥ.


«Δεν ήταν καθόλου τυχαία η απόλυτη αδυναμία του ΠτΔ να αμφισβητήσει επίσημα, διά της διπλωματικής οδού, το αφήγημα του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ως αποτέλεσμα, έχει έκτοτε εμπεδωθεί διεθνώς η εικόνα ότι η ε/κ πλευρά είναι συνυπεύθυνη για την απώλεια αυτής της ιστορικής ευκαιρίας. Τα γεγονότα για τους εγκληματικούς χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά μιλούν από μόνα τους και η αποσπασματική επίκληση σημειώσεων της Γραμματείας του ΟΗΕ, καθώς και η παρερμηνεία τους, δεν αλλάζει την εικόνα», τόνισε ο Γ. Λουκαΐδης. Παρατήρησε ακόμα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ώρα που δήλωνε και εξακολουθεί να δηλώνει σεβασμό στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, δεν έπαψε ποτέ να το αμφισβητεί με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα το πλήγμα στη διεθνή αξιοπιστία του να έχει λάβει δραματικές διαστάσεις και ν’ αγγίζει τα όρια της ανυποληψίας.

Ο Γ. Λουκαΐδης σημείωσε ακόμα πως ήταν απολύτως προβλέψιμη και η υλοποίηση από πλευράς Τουρκίας νέων, πρωτοφανών παράνομων τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου και της προοπτικής λύσης του Κυπριακού, εκμεταλλευόμενη το παρατεταμένο αδιέξοδο, για το οποίο πλέον θεωρείται συνυπεύθυνη και η ελληνοκυπριακή πλευρά. «Μονάχα τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι παρά την πρωτοφανή προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας, η διεθνής και ευρωπαϊκή αντίδραση δεν υπήρξε ανάλογη και αντίστοιχη», παρατήρησε.

Κατήγγειλε ακόμα τους κυβερνώντες ότι υποβάθμισαν και υποτίμησαν τον κίνδυνο να χαθεί η Αμμόχωστος, όταν διά στόματος Υπουργού Εξωτερικών μάς έλεγαν ότι πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα των Τούρκων, καθησυχάζοντας το λαό ότι η Αμμόχωστος δεν μπορεί να χαθεί εύκολα.


Το ΑΚΕΛ επιμένει ότι έστω και τώρα ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να επιδείξει πλήρη σεβασμό στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων. Διαφορετικά διευκολύνει πλήρως την Τουρκία να καταθέτει απαράδεκτες προτάσεις, που όχι μόνο βρίσκονται εκτός πλαισίου, αλλά καταργούν το ίδιο το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ε.Γ. ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας, βουλευτής, Χρίστος Χριστοφίδης.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.