«Είτε θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό είτε ο βορράς θα καταστεί πιο εξαρτώμενος από την Τουρκία»

Κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «5ος υποψήφιος ο Ακιντζί», η Haberci(06.02.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ψες την υποψηφιότητά του για τις «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 26 Απριλίου στα κατεχόμενα και ότι είναι ο πέμπτος υποψήφιος μετά τους Τουφάν Έρχουρμαν, Ερσίν Τατάρ, Κουτρέτ Όζερσαϊ και Ερχάν Αρικλί.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ακιντζί είπε ότι δεν επιδιώκει την εδραίωση του στάτους κβο τρέχοντας πίσω από «απραγματοποίητα όνειρα» και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίζει ένα πρόβλημα κάπου, θα συνεχίσει και η αναζήτηση λύσης». Σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά μετά το 1960 διεξήχθη μια πενταμερής διεθνής διάσκεψη, ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν διαδραμάτισε κανέναν ρόλο στην απώλεια της «ιστορικής ευκαιρίας», όπως την χαρακτήρισε. Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επέδειξε μιαν στάση αμφιταλαντευόμενη στο θέμα της πολιτικής ισότητας και πρόσθεσε ότι όσο περνάει ο χρόνος και φεύγουν οι γενιές, οι νέες γενιές γίνονται πιο πολύ ξένες μεταξύ τους.

Αναφερόμενος στους επικριτές του, ο Ακιντζί είπε:

«Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να με φθείρουν βάζοντας πρωτοσέλιδους τίτλους για εμένα σε σχέση με την λύση δύο κρατών. Λέγεται ότι ακόμα και η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε την λύση δύο κρατών, ότι εγώ δεν την θέλω και ότι δεν δέχομαι να συζητήσω τίποτε άλλο εκτός από την ομοσπονδία. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να συζητήσει την λύση δύο κρατών, θα καθίσουμε να την συζητήσουμε. Το σημαντικό για εμάς είναι το τι αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Στο Βερολίνο προέκυψε διαπραγμάτευση για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Αυτό που φαίνεται εφικτό είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία. Δεν πρόκειται να επιδιώξω εδραίωση του στάτους κβο τρέχοντας πίσω από απραγματοποίητα όνειρα. […] Δεν βλέπω εφικτή την λύση δύο κρατών στο προβλεπτό μέλλον. Είτε θα βαδίσουμε αυτό τον δρόμο με μιαν δίκαιη προσέγγιση είτε θα συνεχίσει η διαίρεση και θα αυξηθεί πιο πολύ η εξάρτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Δεν το θέλουμε αυτό. […]

Σήμερα ακόμα και η Τουρκία δεν κάνει αυτά που χρειάζεται για αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Δεν εκπληρώνει και αυτά που χρειάζεται για μη αναγνώριση της νότιας Κύπρου. Εμείς ούτε μειονότητα της νότιας Κύπρου θέλουμε να είμαστε, ούτε μια υποτελής διοίκηση της Τουρκίας συνεχώς εξαρτημένη. Τι θέλουμε; Να πάρουμε την σεβαστή θέση που μας αξίζει εντός του διεθνούς δικαίου με την δική μας ιδιαίτερη ταυτότητα και προσωπικότητα. Έχουμε δύο δρόμους. Είτε θα πιέσουμε για λύση και θα την επιτύχουμε, είτε θα συρθούμε προς μια δομή που θα είναι όλο και πιο εξαρτημένη ως βόρειο τμήμα του νησιού. […]»

Αναφερόμενη στο θέμα, η Afrika (06.02.20) προβάλλει την απάντηση Ακιντζί προς τον πρόεδρο του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων Ερχάν Αρικλί, που δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο όποιον είναι αντίπαλος του Ακιντζί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν περιμένει και δεν θέλει ψήφους «από εκείνους που αποδέχθηκαν την κουλτούρα του λιντσαρίσματος» και πρόσθεσε ότι καλύτερα να μην εκλεγεί παρά να εκλεγεί με τις δικές τους ψήφους.

Εξάλλου, απαντώντας σε ισχυρισμούς που πρόβαλε χθες η Νουρ Ναδίρ, σύζυγος του εκδότη της Kıbrıs Ασίλ Ναδίρ, σε σχέση με πρόταση εκ μέρους του Ακιντζί για πληρωμή δημοσιογράφων από μυστικά κονδύλια της «προεδρίας», ο Ακιντζί είπε ότι δεν πρότεινε τίποτα σε κανέναν δημοσιογράφο για να τον υποστηρίξει και ότι αυτό είναι προσβολή πρώτα και κύρια για τους δημοσιογράφους. «Ο σύμβουλός μου τηλεφώνησε στην κυρία και του είπε ότι δεν εννοούσε εμάς. Σημείωσε ότι μας αγαπά. Και εμείς την αγαπούμε», πρόσθεσε.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy