Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την παρουσία της Γαλλίας στην Κύπρο

Η παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή και το κλείδωμα της παρουσίας της TOTAL για πολλά χρόνια, αιτιολογεί την παραχώρηση της Βάσης στη Γαλλία δήλωσε στον Άστρα ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Σταυρίδης.
Σχολιάζοντας την παραχώρηση ναυτικής βάσης στη Γαλλία, ο κ. Σταυρίδης ανέφερε ότι στο Μαρί θα ελλιμενίζονται και πλοία άλλων χωρών.

Πρόσθεσε ότι αναπτύσσονται οι υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορούν να στηρίζουν τις συνεργασίες με άλλες χώρες στο πλαίσιο των ενεργειακών σχεδιασμών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι με την παρουσία των γαλλικών πλοίων στην Κύπρο και στην περιοχή, θα θωρακιστούν οι γεωτρήσεις της ΤΟΤΑΛ τις οποίες δεν θα τολμήσει να παρενοχλήσει η Τουρκία.
Παραδέχθηκε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν καταστρέψει χώρες στην περιοχή, αλλά υπέδειξε, επωφελήθηκαν άλλοι λαοί όπως των Ευρωπαϊκών.

Όσον αφορά την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Κύπρο ο κ. Σταυρίδης υπέδειξε ότι η παρουσία του είναι εδώ μέσω των Βρετανικών Βάσεων και χωρίς η Κύπρος να κερδίζει κάτι.

Η μετατροπή της Κύπρου σε προκεχωρημένο στρατιωτικό προπύργιο του ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν διασφαλίζει την Κύπρο, αλλά την εκθέτει και σε κινδύνους, δήλωσε στον Άστρα ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θωρακίζεται με την παρουσία ξένων στρατών στα αεροδρόμια και στα λιμάνια και αν θα προστατευθεί η ΑΟΖ. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ιταλία δεν προστάτευσε την εταιρία ΕΝΙ. Υπενθύμισε ακόμη τη δήλωση του αντιπροέδρου της ExxonMobil ότι επέλεξαν να κάνουν γεώτρηση σε τεμάχιο της Κυπριακής ΑΟΖ το οποίο δεν αμφισβητείται.

Ο κ. Στεφάνου ότι κοινή θέση όλων των κομμάτων της Κύπρου είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου με τη λύση του κυπριακού και διερωτήθηκε αν ακόμα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, διατηρούν αυτή τη θέση.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό του κ. Σταυρίδη ότι το ΝΑΤΟ έφερε την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά και τις σφαγές στη Μέση Ανατολή.

Για το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, οι Βρετανικές Βάσεις πρέπει να καταργηθούν και υπενθύμισε στον κ. Σταυρίδη ότι η κυβέρνηση Χριστόφια αρνήθηκε να παραχωρήσει άδεια για κτύπημα της Λιβύης από τις Βρετανικές Βάσεις.
Αντίθετα, είπε, επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ οι Βάσεις χρησιμοποιούνται κατά κόρον για κτύπημα γειτονικών χωρών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.