ΕΚ: Καταδικάζει την καταστολή των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάζει την καταστολή των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος HDP, και παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι όλα τα κόμματα μπορούν ελεύθερα και πλήρως να ασκήσουν τις νόμιμες δραστηριότητές τους σύμφωνα με τις βασικές αρχές ενός πλουραλιστικού και δημοκρατικού συστήματος, υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα με 603 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 67 αποχές.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν έντονα το κατηγορητήριο, που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο με σκοπό τη διάλυση του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος HDP, του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο, και την πολιτική απαγόρευση σε σχεδόν 500 μέλη του HDP. Η υπόθεση εναντίον του HDP είναι το αποκορύφωμα μιας πολυετούς καταστολής που έχει δει χιλιάδες μέλη του κόμματος, στελέχη, βουλευτές, τοπικούς συμβούλους και δημάρχους να δικάζονται, κυρίως με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, αναφέρει το ΕΚ στην ίδια ανακοίνωση.

“Το να επιτρέπεται στο HDP να συμμετέχει ανεμπόδιστα στους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας είναι ένας απλός τρόπος για να καταστεί η τουρκική κοινωνία πιο περιεκτική και να δημιουργήσει θετική ώθηση προς μια ειρηνική διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος”, σημειώνει το ΕΚ.

Τ μέλη του ΕΚ καταδικάζουν επίσης “την απόφαση των τουρκικών αρχών να απομακρύνουν δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους από το αξίωμά τους βάσει αμφισβητούμενων αποδεικτικών στοιχείων και να τους αντικαταστήσουν με μη εκλεγμένους διαχειριστές”.

Υπογραμμίζουν δε “τα πολιτικά, νομοθετικά και διοικητικά μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση για την παράλυση των δήμων που διοικούσαν οι δήμαρχοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη”.

“Αυτές οι ενέργειες συνεχίζουν να υπονομεύουν την ικανότητα της πολιτικής αντιπολίτευσης να ασκεί τα δικαιώματά της και να εκπληρώνει τον δημοκρατικό της ρόλο” προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι καλούν την Τουρκία “να διασφαλίσει τον πλουραλισμό και τον σεβασμό των ελευθεριών του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης”.

Το ψήφισμα καλεί την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία να παρακολουθεί την κατάσταση παρατηρώντας δίκες, συμπεριλαμβανομένης της δίκης Kobanî, κάνοντας δημόσιες δηλώσεις και ζητώντας άδεια για επισκέψεις σε φυλακές.

Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι, εκτός από βελτιώσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η πρόοδος σε οποιαδήποτε θετική ατζέντα που θα μπορούσε να προσφερθεί στην Τουρκία θα πρέπει να εξαρτάται από βελτιώσεις στην κατάσταση των αστικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως αυτά περιγράφονται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα των εθνοτικών μειονοτήτων και της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy