Ε/κ και Τ/κ γυναίκες: Τις ενώνουν περισσότερα από όσα τις χωρίζουν

Μόλις μία στις δέκα όμως συναντάται με την άλλη κοινότητα.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανάμεσα στις γυναίκες των δύο κοινοτήτων, που ετοιμάστηκε για το Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, δείχνουν σημαντικά ευρήματα για τις σχέσεις των γυναικών και ως προς το πώς αντιλαμβάνονται την κατάσταση στο Κυπριακό και την κοινωνία.

Στις δύο κοινότητες το Κυπριακό κατατάσσεται στην τελευταία θέση. Οι γυναίκες ιεραρχούν και στις δύο κοινότητες ως τα τέσσερα σημαντικότερα ζητήματα που τις απασχολούν, τη σωματική και ψυχολογική βία, την πρόσβαση σε καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την οικονομική ανεξαρτησία.

Πρώτιστο μέλημα για τις Ελληνοκύπριες, η αντιμετώπιση της σωματικής βίας. 81% δηλώνουν ότι το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό και αρκετά σημαντικό σε ποσοστό 14%. Οι Τουρκοκύπριες ιεραρχούν ως υψηλότερης σημασίας ζήτημα την οικονομική τους ανεξαρτησία. Για τις ίδιες το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό σε ποσοστό 89% και αρκετά σημαντικό σε ποσοστό 8%. Παρ’ όλα αυτά αν και το κυπριακό πρόβλημα κατατάσσεται στην τελευταία θέση των ανησυχιών των γυναικών στις δύο κοινότητες, 75% των Ελληνοκύπριων γυναικών αναφέρουν ότι τους απασχολεί πραγματικά αν θα επιλυθεί ή όχι το Κυπριακό.

Είναι η κυριότερη ανησυχία τους ανάμεσα στις πέντε ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν στην ενότητα της έρευνας για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. Σε ποσοστό 73% οι Ελληνοκύπριες εκτιμούν ότι η θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι καλύτερη από αυτήν της γυναίκας στην άλλη κοινότητα. 51% απάντησε ότι αυτά που τις ενώνουν με τις Τουρκοκύπριες είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν. Αυτό το τελευταίο στοιχείο έρχεται πρώτο στους προβληματισμούς των γυναικών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. 54% τονίζουν ότι αυτά που τις ενώνουν με τις Ελληνοκύπριες είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν. 52% απάντησε ότι η λύση του Κυπριακού θα ωφελήσει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και το 45% υποστήριξε ότι οι γυναίκες μπορούν να συμβάλουν περισσότερο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Μια στις τρεις ανησυχεί -33%αν θα λυθεί ή όχι το Κυπριακό.

Την ώρα που μία στις δύο γυναίκες στις δύο κοινότητες αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν μεταξύ τους πολύ περισσότερα ενοποιητικά στοιχεία παρά διχαστικοί παράγοντες φαίνεται, με βάση την έρευνα που παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι παρατηρείται ένα μεγάλο χάσμα ως προς τις σχέσεις των γυναικών σε επίπεδο καθημερινότητας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της εταιρείας Noverna, μόνο μία στις δέκα γυναίκες έχει ουσιαστική επαφή με γυναίκες της άλλης κοινότητας. Ανάμεσα στις Ελληνοκύπριες, το 75% δήλωσε στα πλαίσια της έρευνας ότι συναντά γυναίκες της άλλης κοινότητας μια φορά το χρόνο ή λιγότερο.

Το ίδιο ποσοστό ισχύει και για την άλλη κοινότητα. Περισσότερο χρόνο για την οικογένειά τους θέλουν οι Ελληνοκύπριες, ενώ οι Τ/κύπριες προτιμούν την καριέρα στην αγορά εργασίας. Σε σχέση με τις ευκαιρίες στο μέλλον, οι Ελληνοκύπριες απάντησαν στο 44% -το υψηλότερο ποσοστόότι θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο για το σπίτι και τα παιδιά.

Μόλις 10% επιθυμεί πολύ το χαμηλότεροπολιτική καριέρα. Στις Τουρκοκύπριες, ποσοστό 70% -επίσης το ψηλότεροθέλουν πολύ να έχουν τη δική τους επιχείρηση. Μόλις 24% δήλωσαν ότι επιθυμούν πολύ, πολιτική καριέρα.

 

 

 Οι προβληματισμοί τριών Κύπριων γυναικών

Η Κεντρική Οργανωτικός της ΠΟΓΟ Σκεύη Πασιά, η πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού Ξένια Κωνσταντίνου και η δημοσιογράφος Εσρά Αυγκούν, παρουσία της Επιτρόπου Ισότητας, Ιωσηφίνας Αντωνίου, χάραξαν η καθεμία τους προβληματισμούς τους ως προς την πορεία της συνεργασίας των γυναικών στις δύο κοινότητες.

Η κα Κωνσταντίνου υποστήριξε πως το πολιτικό κλίμα συμβάλλει αναπόφευκτα στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι δύο κοινότητες η μία την άλλη. Σε περιόδους, ανέφερε, που δεν υπάρχουν εν εξελίξει θετικές πολιτικές διεργασίες που να δημιουργούν ένα θετικό μομέντουμ λύσης και να φέρνουν την ελπίδα επανένωσης, τότε αναπόφευκτα οι δύο κοινότητες απομακρύνονται μεταξύ τους σε επίπεδο καθημερινότητας.

Αυτό που συμβαίνει, είπε, τους τελευταίους μήνες δεν είναι εντελώς ανεξάρτητο από την περιορισμένη επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η Κεντρική Οργανωτική Γραμματέας της ΠΟΓΟ, Σκεύη Πασιά, υπέδειξε τα πρακτικά υπαρκτά προβλήματα που δημιουργούνται στην υλοποίηση κοινών δράσεων λόγω έλλειψης πόρων, μεταφραστών και άλλων υποδομών, τα οποία, ανέφερε, φέρνουν εμπόδια στο θέμα της επαναπροσέγγισης.

Η κα Πασιά παρατήρησε μια μετακίνηση των γυναικών της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα ζητήματα για τα οποία επιθυμούν να συζητήσουν κατά τις δικοινοτικές επαφές. Ενώ, είπε, στο παρελθόν το αντικείμενο συζήτησης που επιθυμούσαν ήταν αποκλειστικά το Κυπριακό, πλέον υπάρχει προθυμία για συζήτηση κι άλλων κοινωνικών θεμάτων, όπως η βία και η οικονομική τους κατάσταση. ”Στις τελευταίες συναντήσεις είμαστε σε καλό δρόμο”, ανέφερε η Σκεύη Πασιά επισημαίνοντας ότι η έρευνα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την κοινωνία. Στη δική της τοποθέτηση, η Τ/κ δημοσιογράφος και πολιτική ακτιβίστρια Εσρά Αυγκούν επεσήμανε ότι η διαχωριστική γραμμή που διαιρεί την Κύπρο εδώ και 42 χρόνια φέρνει και διαχωριστικές τάσεις στις δύο κοινότητες, οι οποίες πλέον δεν συνδημιουργούν και δεν συνυπάρχουν όπως στο παρελθόν. Εντοπίζοντας κοινά στοιχεία στα προβλήματα των δύο κοινοτήτων, η κα Αυγκούν υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα ως μια κοινότητα απομονωμένη χωρίς σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο συνεχίζει να διατηρεί στοιχεία παραδοσιακής κοινωνίας.

Ο διαχωρισμός δεν επιτρέπει, ανέφερε, μια διαδικασία κοινωνικού εκσυγχρονισμού. Υποστήριξε ότι οι γυναίκες των δύο κοινοτήτων θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια πιο σύγχρονη κοινωνία, εάν δεν υπήρχε το πολιτικό πρόβλημα.

 

Δράσεις μέσω Δικοινοτικής Επιτροπής Συνεργασίας

Η απόφαση που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας Δικοινοτικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων γυναικών θα έχει σαν στόχο τη διοργάνωση διαφόρων δράσεων και θα έχει ως κύριο σκοπό να φέρνει σε επαφή τις γυναίκες των δύο κοινοτήτων ανέφερε στη δική της παρέμβαση κατά την παρουσίαση της έρευνας, η Επίτροπος Ισότητας Ιωσηφίνα Αντωνίου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι τα ευρήματα τέτοιων ερευνών θα πρέπει να είναι στα υπόψιν των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσφέρει την απαιτούμενη στήριξη σε τέτοιες προσπάθειες και πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας θα αξιοποιηθούν στο σχετικό κυβερνητικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα.

Σημειώνεται ότι για τους σκοπούς της έρευνας ερωτήθηκαν 350 Ελληνοκύπριες και 355 Τουρκοκύπριες γυναίκες οι οποίες έδωσαν τηλεφωνικά, για είκοσι λεπτά, τις απαντήσεις τους σε μικρής διάρκειας ερωτηματολόγιο. Η περίοδος συλλογής του δείγματος ήταν ο Νοέμβριος του 2017.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy