Εκ του περισσού παρέμβαση στα της νομοθετικής εξουσίας, απαντά η ΠτΒ στον ΥΠΑΝ

Για εκ του περισσού παρέμβαση στα της νομοθετικής εξουσίας, η οποία προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και για εξόφθαλμα αντιθεσμική και αντιδεοντολογική πράξη, κάνει λόγο η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε σημερινή επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου, σε σχέση με τη γνωμάτευση για τη συνταγματικότητα της πρότασης νόμου που προβλέπει για την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Απαντώντας σε επιστολή του κ. Προδρόμου ημερομηνίας 25 Νοεμβρίου, για το θέμα αυτό, η κα. Δημητρίου αναφέρει πως η συζήτηση της πρότασης νόμου έχει ήδη ολοκληρωθεί από την αρμόδια επιτροπή, η οποία και την έχει υποβάλει με έκθεσή της στην ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

«Στο στάδιο αυτό οποιαδήποτε παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας επί της ουσίας της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης, κατ’ επέκταση δε και αναπόφευκτά και επί της ακολουθητέας κανονιστικά εσωτερικής διαδικασίας της Βουλής, συνιστά εξόφθαλμα αντιθεσμική και αντιδεοντολογική πράξη, η οποία εμπεριέχει προφανείς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των θεσμών και θα έπρεπε να αποφεύγετο», σημειώνει.

Προσθέτει πως “στο στάδιο της συζήτησης της εν λόγω πρότασης νόμου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας είχαν κληθεί και εκφράσει τις απόψεις τους και τους είχε δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος να υποστηρίξουν τις θέσεις τους τόσο επί της αρχή όσο και ως προς τα επιμέρους ζητήματα”.

“Συνεπώς, οποιαδήποτε και μάλιστα στην παρούσα φάση διαφορετική ή νέα άποψη εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου δεν μπορεί παρά να συνιστά εκ του περισσού παρέμβαση στα της νομοθετικής εξουσίας, η οποία προκαλεί εύλογα ερωτηματικά”, αναφέρει η Πρόεδρος της Βουλής.

Επιπροσθέτως των πιο πάνω, αναφέρει, “εύλογα ερωτηματικά προκαλεί και η αναφορά σας σε πιθανή αντισυνταγματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων, καθότι η κρίση περί της συνταγματικότητας ή μη της προωθούμενης προς ψήφιση πρότασης νόμου δεν ανήκει όπως όλοι γνωρίζουμε στην εκτελεστική εξουσία, αλλά στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ως συνταγματικά τον νομικό σύμβουλο του κράτους, ο οποίος εφόσον τελικά η υπό αναφορά πρόταση νόμου ψηφισθεί σε νόμο θα έχει τη δυνατότητα να συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον αναπέμψει και/ή αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο, εάν κατά τη δημοσίευση του νόμου εντοπίσει οποιαδήποτε ζητήματα τα οποία χρήζουν επανεξέτασης ή/και οποιαδήποτε αντισυνταγματικότητα”.

“Ευελπιστώ ότι είναι απολύτως κατανοητή η επίδειξη εκ μέρους όλων αυξημένης ευαισθησίας, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν αχρείαστες παρεμβάσεις στο έργο της νομοθετικής εξουσίας επ’ ωφελεία και των δυο εξουσιών, αλλά κυρίως της ανάγκης διαφύλαξης των θεσμών”, καταλήγει η Πρόεδρος της Βουλής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy