ΕΚ: Τα «έχωσαν» στον Μητσοτάκη για Ελευθεροτυπία – Απάντησε με… πρωτοσέλιδα εφημερίδων (βίντεο)


Σκληρή κριτική δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε μπροστά σε πολύ λίγους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, ενώ “τα άκουσε” από τον αντιπρόεδρο του Renew Europe, της “συγγενικής” δηλαδή ομάδας των Φιλελευθέρων που πρόσκειται στο κόμμα του Μακρόν.

Ο αντιπρόεδρος του σχήματος στο οποίο έχει προσχωρήσει και ο Γιώργος Κύρτσος, στάθηκε στους δείκτες που καταγράφει η Ελλάδα σχετικά με την ανεξαρτησία του Τύπου, ενώ ακούστηκαν εκφράσεις που σίγουρα ο κ. Μητσοτάκης δεν θα περίμενε στη παρούσα συγκυρία.

Ο Μαλίκ Αζμανί έκανε αναφορά στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για “διαστρέβλωση” επικαλούμενος τον Σωκράτη.

«Δεν πρέπει να δούμε άλλον έναν Ευρωπαίο ηγέτη, ο οποίος θα καταπατά την ελευθεροτυπία. Δεν πρέπει να ακολουθήσετε την καταστροφική πορεία κάποιων άλλων ηγετών της πολιτικής σας οικογένειας. Να το σταματήσετε τώρα» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Μαλίκ Αζμανί, ενώ η Τίνεκε Στρικ των Πρασίνων στάθηκε στις επαναπροωθήσεις, τα camps και τη ποιότητά τους, ενώ έκανε αναφορές και στην ανεργία των νέων και τα ορυκτά καύσιμα στην Ελλάδα.

Η τοποθέτηση του Malik Azmani για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

«Βλέπουμε ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ, αξίες και αρχές δημιουργούν πρόβλημα γιατί βρίσκονται υπό επίθεση. Θα είμαι ειλικρινής κύριε Πρόεδρε όπως είμαι πάντα. Μας προβληματίζει η καθοδική πορεία της πολυφωνίας των Μέσων και της Ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Ανάβουν ήδη τα προειδοποιητικά φώτα. Η Ελλάδα έχει ήδη τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 σε ο,τι αφορά τα ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι σημαντικό κύριε πρωθυπουργέ να υπάρχει πολυφωνία και ελευθερία. Πρόσφατα στην ομάδα Renew Ευρώπης, υποδεχθήκαμε στην οικογένειά μας έναν έγκριτο Έλληνα βουλευτή.

Η φωνή των εκλεγμένων θα πρέπει να ακούγεται σύμφωνα με τα πρότυπα που διέπουν τα Μέσα Ενημέρωσης της Ένωσης και τους κανόνες που τα διέπουν. Δε χρειάζεται να δούμε ακόμη μια φορά έναν ακόμη Ευρωπαίο ηγέτη που θα καταπατά την Ελευθεροτυπία. Όπως έλεγε ο Σωκράτης, ο αποτυχημένος χρησιμοποιεί τη διαστρέβλωση όταν σταματάει η συζήτηση. Νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσετε τη καταστροφική πορεία κάποιων άλλων μελών της πολιτικής σας οικογένειας.

Θα πρέπει να το σταματήσετε αυτό κύριε πρωθυπουργέ και να το σταματήσετε τώρα. Κρατήστε ζωντανή την υπερήφανη ελληνική παράδοση του δημόσιου διαλόγου και τότε θα έχετε πάντα στο πλευρό σας την ομάδα του Renew έτσι ώστε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές κρίσεις».

Απαντώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά:

«Σας διαβεβαιώνω πως η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία μπορεί ο καθένας να γράψει και να δημοσιεύσει τα πάντα χωρίς έλεγχο. Έφερα εδώ μερικά ενδεικτικά πρωτοσέλιδα σημερινά, που με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης και συκοφάντης και αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο στις εφημερίδες στην Ελλάδα και το ίδιο συμβαίνει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και φυσικά στο ίντερνετ, όπου ο καθένας μπορεί να γράψει ο,τιδήποτε για οποιονδήποτε.

Σας ενθαρρύνω να αντιμετωπίζετε με επιφύλαξη αυτές τις βαθμολογίες που δημοσιεύουν διεθνείς οργανώσεις. Υπάρχει κανείς σε αυτή την αίθουσα που πιστεύει πραγματικά ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθερία τύπου από την Ελλάδα.

Η στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ελληνικά πρωτοσέλιδα, στο παρακάτω βίντεο:

Η ερώτηση της ευρωβουλεύτριας Tineke Strik για τα pushbacks

«Αιτούντες άσυλο προσπαθούν να μπουν στη χώρα σας και τα δικαιώματά τους παραβιάζονται κατάφωρα. Απωθούνται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στη ξηρά και μάλιστα οι ίδιοι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται για να απωθούν άλλους μετανάστες. Εκείνοι που σώζουν ζωές καταδικάζονται.

Γι αυτό ερωτώ κύριε Μητσοτάκη, είναι αυτή η Ευρώπη;

Κλείνετε ανθρώπους στους καταυλισμούς και τους αναγκάζετε να ζουν σε hotspots σε ένα νομικό κενό και χρησιμοποιείτε ως πρόφαση ότι μπορούν να γυρίσουν στη Τουρκία από τη Συρία, από το Αφγανιστάν και αλλού. Εκείνοι που τους βοηθούν περιορίζονται και ποινικοποιούνται. Εκείνοι που σηκώνουν τη φωνή τους, και τα ΜΜΕ φιμώνονται.

Δε βοηθάει να συγκαλύπτουμε τα πράγματα γιατί η πραγματικότητα καταγράφεται και αναφέρεται ξανά και ξανά, σε όλα τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ΜΚΟ, ερευνητές, δημοσιογράφοι, Ευρωπαίοι δικαστές, δε δέχονται αυτή τη πραγματικότητα γιατί παραβιάζει το ευρωπαϊκό Δίκαιο ασύλου.

Δεν είναι ευρωπαϊκή απάντηση να κλείνεις τα σύνορα και να απωθείς τους μετανάστες αντί να επιδεικνύεται την ασπίδα της Ευρώπης. Σας καλώ να λύσετε τα πολλά προβλήματα στη κοινωνία σας. Το 36,8% των νέων είναι άνεργοι. Υπάρχει υψηλό επίπεδο φτώχειας.

Αυξάνεται η χρήση ορυκτών καυσίμων αντί να επενδύονται χρήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χρησιμοποιήστε τα κονδύλια της ΕΕ για καινοτόμες θέσεις, πράσινες, κοινωνικές, για να μετασχηματιστεί η χώρα σας σε μια σύγχρονη χώρα με αειφορία και χωρίς αποκλεισμούς».

Επιχειρώντας να απαντήσει, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ευθύνες της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενώ όπως ισχυρίστηκε, δεν γίνονται pushbacks, αλλά “pushforward”.

Ανέφερε επίσης πως «όταν ένα πλοίο με εκαντοτάδες ανθρώπους φεύγει απο τις τουρκικές ακτές, δεν μπορεί να είναι κανείς τόσο αφελής ώστε να πιστεύει πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία της Τουρκίας».

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τους Ευρωβουλευτές που του άσκησαν κριτική, τους ζήτησε να μην επαναλαμβάνουν “τη τουρκική προπαγάνδα”.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε εξάλλου ότι πλέον οι χώροι φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα «δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα επί της αριστερής κυβέρνησης, δεν έχουν σχέση με την ντροπή της Μόρια».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.