Έκαναν το κράτος τσιφλίκι τους

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου στην κριτική η οποία ασκείται από το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων επιβεβαιώνει ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετική αντίληψη όσον αφορά την έννοια του κράτους.

Το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τα οποία δείχνουν ότι ακολουθήθηκαν παράτυπες διαδικασίες σε σχέση με τα «χρυσά» διαβατήρια τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο του Αναστασιάδη -με μεσάζοντα το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του Αναστασιάδη- και τα οποία αφορούν πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τη μαρίνα Αγίας Νάπας στην οποία διευθυντής είναι ο γαμπρός του Αναστασιάδη. Επίσης άσκησε κριτική για την επισήμανση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι οι πιο πάνω παράτυπες πολιτογραφήσεις είχαν ως αποτέλεσμα «την απώλεια συνολικού ποσού 1 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία», αφού οι πολιτογραφηθέντες «δεν είχαν καθόλου εισοδήματα στη Δημοκρατία» και ως εκ τούτου δεν έχουν συνεισφέρει ούτε ένα σεντ στα δημόσια ταμεία, αλλά και για το γεγονός ότι χαρίστηκαν φόροι εκατομμυρίων οι οποίοι -όπως επεσήμανε ο Στ. Στεφάνου- «ανήκουν στο κυπριακό κράτος και θα πρέπει να απαιτηθούν».

Παρά ταύτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αντί να απαντήσει στα πιο πάνω στοιχεία, ισχυρίστηκε ότι «το μόνο που θα καταφέρει το ΑΚΕΛ και όσοι μπαίνουν στην υπηρεσία των προεκλογικών σκοπιμοτήτων είναι να διώξουν και να αποθαρρύνουν ξένες επενδύσεις στον τόπο μας, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του Κύπριου πολίτη».

Είναι προφανές ότι το ΑΚΕΛ όταν αναφέρεται στο κυπριακό κράτος εννοεί το σύνολο των πολιτών, ενώ η κυβέρνηση εννοεί τη μικρή ελίτ η οποία αποκομίζει τα οφέλη από τις πολιτογραφήσεις και άλλες παράτυπες αποφάσεις.

Τα πρόσωπα για τα οποία γίνεται αναφορά δεν έχουν συνεισφέρει ούτε ένα σεντ στα δημόσια ταμεία. Οι μόνοι οι οποίοι ενδεχομένως να επωφελήθηκαν είναι τα στελέχη της εταιρείας στην οποία διευθυντής είναι ο γαμπρός του Αναστασιάδη και το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του Αναστασιάδη. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Για παράδειγμα, τα εκατομμύρια τα οποία χαρίστηκαν λόγω της χρέωσης των αγοραπωλησιών 3.500 ακινήτων με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, αντί με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 19% που ισχύει για όλες τις υπόλοιπες επενδύσεις, δεν βοηθούσαν τα δημόσια ταμεία και τους φορολογούμενους. Αντίθετα, οι μόνοι οι οποίοι ενδεχομένως να επωφελήθηκαν είναι οι μεσάζοντες και οι ντιβέλοπερς οι οποίοι εμπλέκονται στη βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων.

Οι κυβερνώντες οφείλουν να κατανοήσουν, επιτέλους, ότι το κράτος ανήκει στους πολίτες. Δεν είναι τσιφλίκι τους να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτά τα χρήματα τα οποία χάρισαν στους λεγόμενους επενδυτές ανήκουν στους φορολογούμενους και οφείλουν να τα επιστρέψουν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.