Έκανε όσα λάθη μπορούσε η κυβέρνηση

Ασήκωτες οι πολιτικές τους ευθύνες για το χαλλούμι. Να τις αναλάβουν τώρα

Να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες της η κυβέρνηση, γιατί οι δικοί της τραγικοί χειρισμοί μας έφεραν στο σημερινό σημείο. Η αναφορά της Κομισιόν, η οποία διαψεύδει τον Υπουργό Γεωργίας, σε συνδυασμό με την απώλεια του βρετανικού σήματος και την απειλή απώλειας του ευρωπαϊκού, καταδεικνύουν την κατάσταση που μας έφεραν οι κυβερνώντες.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, ανέφερε ότι η απάντηση που δόθηκε, από τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Κομισιόν, σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα επίσπευσης της διαδικασίας για κατοχύρωση του χαλλουμιού, προκαλεί νέες ανησυχίες. «Η δήλωση του εκπροσώπου, ότι η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των ενστάσεων, περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα και θέτει υπό αμφισβήτηση τις αναφορές του Υπουργού Γεωργίας, ότι η εξέταση του φακέλου από τεχνοκρατικής άποψης ολοκληρώθηκε και μάλιστα θετικά», ανέφερε ο Α. Καυκαλιάς, ενώ χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός ότι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, κορυφαίο για τον πρωτογενή τομέα αλλά και την οικονομία του τόπου ευρύτερα, η κυβέρνηση έκανε όσα λάθη μπορούσαν να γίνουν.

Η οριστική απώλεια του εμπορικού σήματος στη Μεγάλη Βρετανία και ο ορατός πλέον κίνδυνος απώλειας και του κοινοτικού εμπορικού σήματος, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, επιτείνει την αγωνία και γιγαντώνει τις ανησυχίες για την πορεία του χαλλουμιού.
Στους τραγικούς χειρισμούς που οδήγησαν στην απώλεια του εμπορικού σήματος στη Μεγάλη Βρετανία, προστίθεται και η παραδοχή της κυβέρνησης ότι η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ένα καθαρά τεχνικό θέμα, έχει διασυνδεθεί με το πολιτικό μας ζήτημα, με αποτέλεσμα ο φάκελος να παραμένει εγκλωβισμένος για 3,5 χρόνια στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου «οι πολιτικές ευθύνες είναι ασήκωτες και αναμένουμε από την κυβέρνηση να τις αναλάβει. Κυρίως όμως, αναμένουμε από την κυβέρνηση να βρει λύσεις και διεξόδους για την προστασία του κοινοτικού εμπορικού σήματος και τον απεγκλωβισμό της διαδικασίας κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως ΠΟΠ», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση, μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες και άλλους υπολογισμούς, να υπερασπιστεί, επιτέλους, τα συμφέροντα του τόπου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσο η «ανάληψη πολιτικής ευθύνης» συμπεριλαμβάνει και την παραίτηση του Υπουργού Εμπορίου, απάντησε ότι «είναι ένας τρόπος ανάληψης ευθυνών», αφού εκτός των άλλων ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχτηκε πως γνώριζε ότι η υπηρεσία που χειριζόταν το θέμα ήταν υποστελεχωμένη. Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορούν να φορτωθούν όλα σε λειτουργούς και υπαλλήλους…!

Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος της Κομισιόν για το θέμα, Nτανιέλ Ροζάριο, την Τετάρτη επεσήμανε ότι «η Κομισιόν βρίσκεται στη διαδικασία της εξέτασης των ενστάσεων που της έχουν αποσταλεί σε σχέση με την πιστοποίηση για το χαλλούμι ως ΠΟΠ –Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης– στη βάση της κατανόησης που είχε επιτευχθεί για το θέμα το 2015 μετά τις σχετικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Επίσης, ο Υπουργός Γεωργίας χαρακτήρισε «πρωτοφανές το γεγονός διασύνδεσης της αίτησης κατοχύρωσης του χαλλουμιού με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και γενικότερα με το κυπριακό πρόβλημα».

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.