Έκανε πρεμιέρα η «Μακρόνησος» στην Αθήνα (Φωτογραφίες)Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων ΠΡΟΟΔΟΣ, παρουσιάζει την θεατρική παράσταση ”Μακρόνησος” από το Θέατρο ΑντίΛογος.

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις του συγκλονιστικού έργου του Μιχάλη Παπαδόπουλου «Μακρόνησος», σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου στην Κύπρο και τα ενθουσιώδη σχόλια του κοινού, «η Βαλεντίνη, η Μαρία, η Σμαρώ, η Ελένη», κάποιες, από τις χιλιάδες «άγνωστες» πρωταγωνίστριες στον αγώνα των «χαμένων» της επίσημης Ιστορίας», δίνουν συνέχεια στις συγκλονιστικές τους ιστορίες για το κολαστήριο της  Μακρονήσου αυτή τη φορά το έργο έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα για τέσσερις παραστάσεις στο θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση».

Μια δυνατή και συγκινητική παράσταση που κέρδισε το πιο θερμό χειροκρότημα…

Στην πρεμιέρα παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο τέλος της παράστασης συνεχάρη θερμά τις ηθοποιούς, τη σκηνοθέτη της παράστασης και όλους τους συντελεστές.

Η Χρ. Χριστόφια, ηθοποιός της παράστασης, εξέφρασε εκ μέρους όλων των συντελεστών και του θεάτρου «Αντίλογος», παραγωγή του οποίου είναι το έργο, ένα μεγάλο «ευχαριστώ», καθώς και τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουν, επιλέγοντας να ανεβάσουν τέτοια έργα, την προσπάθειά τους δηλαδή να μεταφέρουν πλευρές της σύγχρονης ιστορίας στη σκηνή. Σημείωσε ότι το θέατρο «Αντίλογος» στοχεύει να ανεβάσει και άλλες τέτοιες παραστάσεις, που ακουμπάνε πλευρές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας.

Οι τέσσερις γυναίκες, η Βαλεντίνη, η Μαρία, η Σμάρω και η Ελένη, κάποιες από τις χιλιάδες ανώνυμες πρωταγωνίστριες, για 1,5 ώρα ζωντάνεψαν τις φυλακές Αβέρωφ, τα τμήματα των μεταγωγών, τη Χίο, το Τρίκερι και από εκεί τη φρίκη της Μακρονήσου. Το έργο ξεκινά με τη Βαλεντίνη να βρίσκεται στο σπίτι της. Οι παλιές της συντρόφισσες εμφανίζονται μέσα από τα όνειρά της και γεμίζουν το διαμέρισμα. Η καθεμία με τη δική της ιστορία, το δικό της παρελθόν…

Μέσα από τις καθηλωτικές τους ερμηνείες ζωντανεύουν πλευρές της ιστορίας τους και της ιστορίας μας. Αφηγούνται τις δικές τους αλήθειες: Την περήφανη στάση τους, την αγωνία τους για αντέξουν, τα βογγητά που ακούγονται ακόμα στη χαράδρα, τα φρικτά βασανιστήρια, το χωρισμό των μανάδων με τα παιδιά τους, τη ζωή τους τελικά, που χωρίζεται πριν και μετά το Μακρονήσι….

Οι επόμενες  παραστάσεις:

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 8:30 μ.μ. – 10:00 μ.μ.

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 8:30 μ.μ. – 10:00 μ.μ.