Εκανε σκοπό ζωής την προσφορά στα παιδιά της Αφρικής

Συγκινεί και παραδειγματίζει με την ευαισθησία και δράση της στην Γκάνα η 27χρονη Στέφανη Γρηγορίου από τη Λεμεσό

stefani ghana

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Αρκετοί από εμάς, σε κάποια φάση της ζωής μας, νιώσαμε ίσως την ανάγκη να βρεθούμε σε κάποια χώρα της Αφρικής και να βοηθήσουμε, όπως μπορούμε, τους ανθρώπους εκεί κάτω και κυρίως τα παιδιά που, έστω και προς το τέλος των ειδήσεων, τα βλέπουμε να λιμοκτονούν, να πεθαίνουν από δίψα ή εν πάση περιπτώσει, να δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωσή τους.

stefani ghana

Ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που τόλμησαν να αφήσουν την ασφάλεια και τις όποιες ανέσεις τους και να κάνουν πράξη την ανάγκη για προσφορά και μάλιστα σε άγνωστους τόπους και ανθρώπους υποβάλλοντας εαυτόν σε ταλαιπωρία αλλά και κινδύνους.

Σ’ αυτούς τους ελάχιστους τολμηρούς του ασυνήθιστου εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς περιλαμβάνεται και η 27χρονη διαιτολόγος-διατροφολόγος Στέφανη Γρηγορίου από τη Λεμεσό. Παρά το νεαρό της ηλικίας της που, φυσιολογικά (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα κυπριακά δεδομένα), θα ανέμενε κανείς πως το ενδιαφέρον και οι ανησυχίες της θα εστιάζονταν, στην καλύτερη περίπτωση, στην επαγγελματική της πορεία και την ανάγκη για ικανοποίηση προσωπικών στόχων, ωστόσο αφιέρωσε αρκετό χρόνο και συνεχίζει να αφιερώνει, στην προσφορά χαράς και βελτίωσης της ζωής των παιδιών της Αφρικής.

Τρεις φορές μέσα σε διάστημα 2-3 χρόνων βρέθηκε στην Γκάνα, ενώ ετοιμάζεται τώρα για ένα τέταρτο ταξίδι προσφοράς. Εντυπωσιάζει και βέβαια προκαλεί τον θαυμασμό ο τρόπος σκέψης της και κυρίως τα όσα κάνει για τα παιδιά της Γκάνας. Ταυτόχρονα, συγκινεί το πώς αποφάσισε και πώς υλοποίησε την απόφασή της να μπει σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία που, όπως αποδείχθηκε, την ανταμείβει με μια πρωτόγνωρη ψυχική ικανοποίηση.

stefani ghana

«Ηταν το 2012 όταν σκέφτηκα και αποφάσισα να το κάνω και μιλώντας με κάποιον φίλο μου που το ήθελε κι αυτός είπαμε ότι ήρθε η ώρα να γίνει…τόσο απλά…», μας λέει η Στέφανη και εξηγεί ότι «ψάξαμε στο ίντερνετ με ποιον οργανισμό θα μπορούσαμε να πάμε, για τα εμβόλια που χρειάζονταν και όλα τα σχετικά και τελικά φύγαμε την Πρωτοχρονιά του 2013. Πήγαμε με μια οργάνωση της Αγγλίας που στέλνει εθελοντές στην Αφρική… Κλείσαμε εισιτήρια για τρεις εβδομάδες, αλλά τελικά κάτσαμε τέσσερις… Σπούδαζα τότε στη Θεσσαλονίκη κι ήταν περίοδος καταλήψεων… αν ήξερα ότι θα παρατεινόταν και άλλο η κατάληψη, σίγουρα θα μέναμε στην Γκάνα περισσότερο καιρό…».

Συνεχίζοντας την αφήγησή της, η Στέφανη μας εξηγεί και ποιο ήταν το βασικό κίνητρό της για την περιπέτεια στο άγνωστο που τελικά της έχει γίνει τρόπος ζωής.

«Θέλαμε να βοηθήσουμε τα μωρά της Αφρικής αλλά και τους πιο μεγάλους… Είναι κάτι που πιστεύω ότι το σκέφτεται και το θέλει πολύς κόσμος αλλά εμείς το κάναμε πράξη», αναφέρει έτσι απλά και εξηγεί ότι η επιλογή της Γκάνας κι όχι κάποιας άλλης αφρικανικής χώρας, έγινε μετά από ψάξιμο… «Ηθελα να πάω κάπου που να μην υπάρχει κάποιος εμφύλιος ή κάτι άλλο επικίνδυνο και όπως είχα μάθει η Γκάνα ήταν μια ήσυχη χώρα με φιλικούς, αλλά πολύ φτωχούς ανθρώπους».

stefani ghana

Με το πουλόβερ ασπίδα στα κουνούπια…

stefani ghana

Η πρώτη επαφή με την Αφρική, ήταν σίγουρα μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τη νεαρή φοιτήτρια από την Κύπρο. Η χαρά για το πρώτο βήμα που έγινε με το βλέμμα και τη σκέψη στην επιτυχία του βασικού σκοπού, ήταν ανάμεικτη με συναισθήματα καχυποψίας και φόβου…

«Ενιωθα σαν το ψάρι έξω από το νερό… Εκεί έχουν μεγάλο πρόβλημα με τα κουνούπια, και τη μαλάρια γι’ αυτό θέλει πολλή προσοχή… να φοράς μακρυμάνικα κ.λπ. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο η ζέστη ήταν αφόρητη κι εγώ φορούσα πουλόβερ και δίσταζα να το βγάλω μη με φάνε τα κουνούπια… Στο αεροδρόμιο ήρθαν ορμητικά προς το μέρος μας πέντε άτομα να μας βοηθήσουν να κουβαλήσουμε τα πράγματά μας στο αυτοκίνητο και δεν το κρύβω, στην αρχή ήμουν κάπως καχύποπτη, είχα κάποιους φόβους που όμως τους ξεπέρασα γρήγορα…».

Με λεπτομέρειες και παραστατικότητα η αφήγηση της Στέφανης, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ερωτήσεις και απορίες… Μιλά και μοιάζει να ξαναζεί εκείνες τις στιγμές…

«Η διαδρομή από το αεροδρόμιο στο χωριό που θα πηγαίναμε ήταν 3-4 ώρες. Περνούσαμε μέσα από το δάσος κι έβλεπες σε διάφορα σημεία μικρές φωτιές και γύρω να κάθονται άνθρωποι, άλλοι να περπατούν στις 5 η ώρα το πρωί… Ηταν κάτι παράξενο για μένα, κάτι πρωτόγνωρο, μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα…».

Τελικός προορισμός τους ήταν ένα αγροτικό χωριό όπου θα έμεναν σε ένα σπίτι που είχε φτιαχτεί από προηγούμενους εθελοντές. «Συγκριτικά με τα άλλα σπίτια του χωριού είμαστε σαν βασιλιάδες… Είχαμε κρεββάτια πάνω κάτω, κουζίνα κι ένα καθιστικό… Για μπάνιο έπρεπε να φέρνουμε νερό με κουβάδες από ένα μεγάλο δοχείο που υπήρχε στην αυλή… Ηταν νερό που το κρατούσαν από τη βροχή και βέβαια δεν ήταν καθόλου καθαρό γι’ αυτό και βάζαμε μέσα χλωρίνη.


Με την κιμωλία στον πίνακα και με μυστρί στη σκαλωσιά…

stefani ghana

Μαθήματα στα παιδιά, κτίσιμο σχολείου και υπηρεσίες σε νοσοκομείο

stefani ghana

Η Στέφανη πήγε την πρώτη φορά στην Γκάνα με οργάνωση εθελοντών από την Αγγλία ενώ τις άλλες δυο φορές, τόλμησε και έκανε μόνη της το ίδιο ταξίδι.

«Την πρώτη φορά θέλαμε περισσότερο να διδάξουμε σε ένα σχολείο, το οποίο είχαν κτίσει εθελοντές που πήγαν εκεί πριν από εμάς. Διδάσκαμε σε ένα χωριό στο πουθενά… σε παιδιά 8-13 ετών, αλλά και κάποια μεγαλύτερα. Εκεί οι τάξεις δεν έχουν να κάνουν με την ηλικία, αλλά με το επίπεδο. Διδάσκαμε τα πάντα… αγγλικά, επιστήμη, γεωγραφία… Ηθελε πολλή προσπάθεια μέχρι να καταλάβουν ό,τι τους λέγαμε γιατί είχαμε και πρόβλημα με τη γλώσσα, αφού μιλούν διάφορες διαλέκτους και λίγα αγγλικά. Οταν καταλαβαίναμε ότι προχωρούσαμε έστω και ένα βήμα, για μας αυτό ήταν μεγάλη ικανοποίηση και μας έδινε δύναμη να προχωρήσουμε…».

stefani ghana

Παράλληλα με τη διδασκαλία στα παιδιά, η 24χρονη τότε Στέφανη, έκανε και τον κτίστη… «Εκείνες τις μέρες είχε αρχίσει το κτίσιμο δυο αιθουσών διδασκαλίας οπότε δούλεψα κι εκεί για μια εβδομάδα και συνέχισα στο δεύτερο ταξίδι μου… Είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπεις πώς ξεκινάς ένα έργο και πώς το τελειώνεις… και εννοώ τόσο για το κτίσιμο του σχολείου όσο και στο επίπεδο των παιδιών…».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη νερού

stefani ghana

Η δεύτερη φορά που πήγε η Στέφανη στην Γκάνα, ήταν τον Δεκέμβρη του 2013. Μόνη της αυτή τη φορά κι έκατσε εκεί τρεις μήνες κουβαλώντας μαζί της και κάποια φίλτρα νερού που τα αγόρασε με δικά της λεφτά και τα μοίρασε σε χωριά που είχαν μεγάλο πρόβλημα με το νερό.

«Εκεί οι άνθρωποι παίρνουν νερό μόνο από την βροχή και κάποια πρόχειρα πηγάδια… και υπάρχει νερό όταν υπάρχει βροχή, ενώ την περίοδο της ξηρασίας η κατάσταση είναι τραγική», όπως εξηγεί.

Στο ίδιο ταξίδι, είχε πάρει και 50 περίπου μαθητικές τσαντούλες που τις είχαν ράψει τα παιδιά του Γυμνασίου Ζακακίου, στα οποία είχε μιλήσει για τον εθελοντισμό και τις ανάγκες των παιδιών στην Γκάνα. Πήρε επίσης ένα πολυμηχάνημα με την οικονομική στήριξη κάποιας εταιρείας και το έδωσε σε ένα απομακρυσμένο σχολείο που είχαν γεννήτρια και μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν.

Το τρίτο ταξίδι έγινε τον Μάρτη του 2015, αλλά είχε πάθει ηλίαση και αλλεργία και από τις 4 εβδομάδες που έμεινε εκεί, μόνο τις 10 μέρες μπόρεσε να δουλέψει στο σχολείο αλλά και σε κάποιο νοσοκομείο. «Αλλη απελπιστική κατάσταση εκεί… να βλέπεις χειρουργεία με κουρτίνες, ένα ή το πολύ δυο κρεβάτια και οι άρρωστοι να είναι ξαπλωμένοι σε χαλιά κάτω… Απίστευτα πράγματα… Εκεί συνειδητοποιείς κάποιες πραγματικότητες και αναθεωρείς κάποια πράγματα…».


Ζητείται βοήθεια για να φτιαχτεί ένα πηγάδι

stefani ghana

Το νερό σημαίνει ζωή γι’ αυτούς τους ανθρώπους

Παρά τις δυσκολίες που γνώρισε, το ταξίδι στην Γκάνα δεν έχει ακόμα τελειώσει για τη Στέφανη, η οποία ετοιμάζεται για νέα εξόρμηση τον Σεπτέμβριο. Αυτή τη φορά ο βασικός στόχος είναι να φτιαχτεί ένα πηγάδι που θα λύσει το πρόβλημα νερού σε αρκετά χωριά.

«Εβαλα ένα project στο ίντερνετ με σκοπό να μαζευτούν λεφτά (5.000 ευρώ) ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα κανονικό πηγάδι (μια μικρή γεώτρηση) που θα μπορεί να λύσει το πρόβλημα νερού σε μια ομάδα χωριών που βρίσκονται στην ίδια περιοχή με πολύ κόσμο», εξηγεί και απευθύνει έκκληση «όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια να μπει στην ιστοσελίδα (https://www.generosity.com/volunteer-fundraising/ghana-clean-water-project-september-2016/x/14654877) όπου αναφέρω εκτεταμένα πώς είναι η κατάσταση εκεί, τι είναι αυτό που χρειάζεται και θέλουμε να κατασκευαστεί και πώς μπορεί ο καθένας να προσφέρει τη δική του οικονομική βοήθεια».

Επίσης έχει ανοιχτεί για τον ίδιο σκοπό και λογαριασμός στην Τράπεζα Κύπρου (038211010824 IBAN: CY38002003820000001101082400).

stefani ghana

«Είναι σημαντικό γι’ αυτούς τους ανθρώπους να έχουν νερό… περπατούν χιλιόμετρα για να βρουν λίγο νερό…», τονίζει η Στέφανη επισημαίνοντας ότι «με τη δημιουργία του πηγαδιού είναι σαν να δίνεις ζωή σ’ αυτούς τους ανθρώπους… θα μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο αντί να περπατούν με τις μανάδες τους χιλιόμετρα για να φέρουν έναν κουβά νερό φορτωμένο στο κεφάλι τους κι αυτό το λίγο νερό να είναι και βρώμικο…».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy