Εκατομμύρια χωρίς διαφάνεια από τη CYTA σε ΑΠΟΕΛ, Εθνικό και Παραλίμνι

«Χρυσές» δουλειές και για μέλος του ΔΣ της ΚΟΠ με εταιρείες σε Σεϊχέλες και Βρετανικές Παρθένους Νήσους

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Εκατομμύρια χωρίς διαφάνεια συνεχίζει να μοιράζει η CYTA σε ποδοσφαιρικά σωματεία, σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος για άλλη μια χρονιά κάνει ονομαστική αναφορά στα σωματεία ΑΠΟΕΛ, Εθνικό Αχνας και Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

Στην Ετήσια Εκθεση για το 2014 ο Γενικός Ελεγκτής κατήγγειλε ότι τα δικαιώματα για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την πρωταθλήτρια ομάδα για το 2013/14 (ΑΠΟΕΛ) -για την επόμενη αγωνιστική περίοδο- ανήλθαν στα 1,7 εκ. ευρώ και ήταν διπλάσια από αυτά για τη δευτεραθλήτρια (ΑΕΛ – 850.000 ευρώ). Επίσης, κατήγγειλε ότι ο Εθνικός Αχνας διαχρονικά λαμβάνει τα περισσότερα ανταλλάγματα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες της ίδιας κλάσης.

Στη νέα Ετήσια Εκθεση για το 2015 ο Γενικός Ελεγκτής κατήγγειλε και πάλι ότι τα δικαιώματα για την πρωταθλήτρια ομάδα για το 2014/15 (ΑΠΟΕΛ) ήταν τριπλάσια από τη δευτεραθλήτρια (ΑΕΚ), καθώς και το γεγονός ότι κάποιες ομάδες (π.χ. Εθνικός Αχνας και Ενωση Νέων Παραλιμνίου) διαχρονικά λαμβάνουν περισσότερα ανταλλάγματα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος.

Δηλαδή η CYTA όχι μόνο δεν έλαβε υπόψιν τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή, αλλά το πρόβλημα επιδεινώθηκε αφού τα δικαιώματα για το ΑΠΟΕΛ για την περίοδο 2014/15 ήταν τρεις φορές περισσότερα από τη δευτεραθλήτρια, σε σύγκριση με την περίοδο 2013/14 που ήταν δύο φορές περισσότερα.

Ελεγκτής: Να λαμβάνεται υπόψιν ο αριθμός των φιλάθλων

Ο Γενικός Ελεγκτής επαναλαμβάνει ότι «δεν υπήρχε διαφάνεια ως προς τον τρόπο και τα κριτήρια επιλογής των ομάδων για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τον καθορισμό του ύψους του ανταλλάγματος». Επίσης τονίζει ότι «ουδεμία τέτοια δαπάνη δεν πρέπει να αναλαμβάνεται από την Αρχή (CYTA) εάν τεκμηριωμένα αυτή δεν παρέχει οικονομική ανταποδοτικότητα (value for money)». Για το σκοπό αυτό ο Οδ. Μιχαηλίδης εισηγείται όπως «υιοθετηθεί μια μέθοδος υπολογισμού του μέγιστου ποσού που θα είναι οικονομικά συμφέρον προς την ΑΤΗΚ για να καταβάλλει στο οποίο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, ο αριθμός των φιλάθλων της κάθε ομάδας, η κατάταξη στα τελευταία πρωταθλήματα και αξιολόγηση των ωφελημάτων που προέκυψαν από τη χορηγία που δόθηκε παλαιότερα». Επίσης, τονίζει ότι για σκοπούς διαφάνειας θα πρέπει να καταγράφονται οι προτάσεις και οι αντιπροτάσεις προς τη CYTA, κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

CYTA: Δεν κρίνεται εφικτή η ανάπτυξη μιας φόρμουλας

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες και τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή ο πρόεδρος του ΔΣ της CYTA, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης, ανέφερε ότι «στα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για το ύψος των δικαιωμάτων του κυπριακού ποδοσφαίρου περιλαμβάνεται ο ανταγωνισμός, ο οποίος πολλές φορές διαφοροποιεί την τεχνοκρατικά υπολογιζόμενη δαπάνη για απόκτηση δικαιωμάτων αθλητικού περιεχομένου». Επίσης υποστηρίζει ότι «δεν κρίνεται εφικτή η ανάπτυξη μιας φόρμουλας, η οποία να μπορεί να ποσοτικοποιήσει το ύψος των ανταλλαγμάτων για αγορά περιεχομένου».

Σύμφωνα με τον Χρ. Πατσαλίδη «για την αγορά περιεχομένου, είτε θεματικού είτε αθλητικού, διεξάγονται τεχνοκρατικές μελέτες κόστους οφέλους και οι επιχειρηματικές αποφάσεις βασίζονται στα αποτελέσματα των μελετών αυτών. Το Συμβούλιο ενημερώνεται μέσω υπηρεσιακής έκθεσης για τα κριτήρια επιλογής περιεχομένου και κόστους και συχνά ζητά σχετικές διευκρινίσεις από την Υπηρεσία».

Για την αγωνιστική περίοδο 2014/15 το κόστος απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και οι χορηγίες προς τα κυπριακά σωματεία ανήλθαν στα 9,7 εκ. ευρώ, ενώ για την αγωνιστική περίοδο 2015/16 αναμένεται να ανέλθουν στα 10,4 εκ. ευρώ. Τα ποσά των συμβολαίων τηλεοπτικών δικαιωμάτων αποτελούν το 47% του κονδυλίου απόκτησης περιεχομένου για τη Cytavision και οι αθλητικές χορηγίες το 36% του κονδυλίου διαφήμισης για το 2015.

Σημειώνεται ότι το ΔΣ της CYTA αποφάσισε τη μη ανανέωση των υφιστάμενων συμφωνιών για τις χορηγίες προς τα κυπριακά σωματεία, οι οποίες λήγουν τον Ιούνιο του 2016. Επίσης έχει υπογράψει συμφωνία με την ΚΟΠ ώστε η CYTA να καταστεί χορηγός του παγκύπριου πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας για τις 4 ποδοσφαιρικές περιόδους από το 2015 μέχρι το 2019.

2,5 εκ. ευρώ σε εταιρείες που σχετίζονται με μέλος του ΔΣ της ΚΟΠ

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Ελεγκτής επαναφέρει το θέμα με το μέλος του ΔΣ της ΚΟΠ, το οποίο έχει συναλλαγές με τη CYTA.

Οπως αναφέρει στην Ετήσια Εκθεση του για το 2015 καταβλήθηκαν 1,26 εκ. ευρώ σε «πέντε εταιρείες οι οποίες ανήκουν ή σχετίζονται με το ίδιο άτομο, το οποίο είναι μέλος του ΔΣ της ΚΟΠ», για την αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων ξένων πρωταθλημάτων. «Οι τέσσερις από τις εταιρείες αυτές», όπως αναφέρει ο Οδ. Μιχαηλίδης, «είναι εγγεγραμμένες στο εξωτερικό (Σεϊχέλες και Βρετανικές Παρθένους Νήσους)». Επίσης επεσήμανε ότι «το πιο πάνω άτομο είναι ιδιοκτήτης άλλης εταιρείας, η οποία ασχολείται με την παραγωγή τηλεοπτικών αγώνων, με αποτέλεσμα το ύψος των συναλλαγών του με τη Cytavision να ανέρχεται στα 2,5 εκ. ευρώ». Ακόμη όπως αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής, «παρατηρήθηκε ότι η Αρχή, στα μέσα της αθλητικής περιόδου 2014/15, σύναψε συμφωνίες για αθλητικό περιεχόμενο ξένων πρωταθλημάτων (γερμανικό κύπελλο, ισπανική καλαθόσφαιρα) με εταιρεία του πιο πάνω ατόμου με υψηλό κόστος (με μικρή μείωση του κόστους που αντιστοιχεί στο σύνολο της αθλητικής περιόδου), ως συνεπακόλουθο της καθυστέρησης στη λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο».

Είναι η δεύτερη φορά που ο Οδ. Μιχαηλίδης κάνει αναφορά στις συναλλαγές του συγκεκριμένου μέλους της ΚΟΠ με τη CYTA. Στην Ετήσια Εκθεση για το 2014 ο Οδ. Μιχαηλίδης είχε επισημάνει ότι οι πέντε εταιρείες οι οποίες ανήκουν ή σχετίζονται με το εν λόγω μέλος του ΔΣ της ΚΟΠ είχαν εξασφαλίσει 1,67 εκ. ευρώ από τη CYTA από την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων ξένων πρωταθλημάτων, ενώ η εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών αγώνων που ανήκει στο ίδιο άτομο είχε εξασφαλίσει 0,73 εκ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή ο πρόεδρος του ΔΣ της CYTA Χρ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι «η απευθείας αγορά από κατόχους των δικαιωμάτων περιεχομένου δεν είναι δυνατή σε όλες τις περιπτώσεις, αφού είναι σύνηθες μεγάλες εταιρείες να αγοράζουν περιεχόμενο για αριθμό χωρών και να το μεταπωλούν μέσω εγκεκριμένων αντιπροσώπων τους».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy