• Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 400 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη στην Κύπρο, ενώ είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες σε όλη την Ευρώπη

Κάθε Νοέμβριο το κίνημα Movember είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση εκατομμυρίων μουστακιών ανά το παγκόσμιο. Άντρες σε όλο τον κόσμο μεγαλώνουν τα μουστάκια τους για να μαζέψουν χρήματα για την ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, των όρχεων αλλά και της ψυχικής υγείας των ασθενών.
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1989 από τη Νότιο Αυστραλία και συγκεκριμένα από μια παρέα φίλων οι οποίοι κατά τη διάρκεια μιας βραδινής τους εξόρμησης σε μπαρ, αποφάσισαν να αφήσουν τα μουστάκια τους και να δωρίσουν τα χρήματα που θα έβγαζαν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη, στην εκπομπή «ΑΣΤΡΑ να πάνε πρωινιάτικα» ο ογκολόγος Γιώργος Άστρας είπε ότι το Movember είναι πλέον ένα διεθνές κίνημα, το οποίο δωρίζει πέραν των 175 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο για την υγεία των ανδρών αναφορικά με τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο των όρχεων, αλλά και για την ψυχική υγεία των ασθενών. Ο Νοέμβριος επιλέγηκε γιατί είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη για αυτό και η εκστρατεία ονομάστηκε Movember. Η λέξη προέρχεται από τον συνδυασμό του «Mo», συντόμευση από το moustache (μουστάκι) και το November (Νοέμβριος).

Και οι Κύπριοι στον αγώνα κατά του καρκίνου του προστάτη
Την εκστρατεία Movember υποστηρίζουν και οι Κύπριοι πολίτες. Ο κ. Άστρας είπε ότι οι Κύπριοι υιοθετούν αυτή την πρωτοβουλία από το 2012 προσθέτοντας ότι έχει γίνει πλέον θεσμός στο νησί μας. Όπως ανέφερε και φέτος θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες ανά το παγκύπριο. Ανάμεσα σε άλλα έχουν εκτυπωθεί φανέλες με μουστάκια, ενώ γίνονται ενημερωτικές ημερίδες οι οποίες είναι ανοικτές για το κοινό και σε αυτές οι πολίτες μπορούν να μάθουν λεπτομέρειες από ειδικούς για τον καρκίνο του προστάτη και των όρχεων.
Στις 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο μουστάκι στο Αλεθρικό της Λάρνακας. Η εκδήλωση θα είναι από τις 18:00-21:00.
Από τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τις εκδηλώσεις ένα ποσό πάει στο International Movember Foundation, ενώ τα υπόλοιπα δίνονται στο Europa Uomo Κύπρου που είναι ο οργανισμός που εκπροσωπεί τους άνδρες οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο του προστάτη.

Ένας στους τρεις άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο
Εξάλλου, στην Κύπρο όπως και σε όλη την υφήλιο αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των νέων ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 400 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη στην Κύπρο, ενώ είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, ένας στους τρεις θα διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του με κάποιο είδος καρκίνου.
Σύμφωνα με τον κ. Άστρα, στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια άρχισαν να σπάζουν τα ταμπού όσον αφορά τον καρκίνο και οι άνδρες προχωρούν στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες. Οι πιο γνωστές είναι η εξέταση αίματος (PSA) που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, αλλά και η δακτυλική εξέταση (DRE). Η εξέταση PSA πρέπει να γίνεται πλέον στην ηλικία των 40, ενώ στο παρελθόν άρχιζε από την ηλικία των 50. Το αποτέλεσμα PSA δείχνει αν υπάρχει αύξηση στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη και ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση από ειδικό.

Δείχνει τα «δόντια» του ο καρκίνος
Ουκ ολίγα είναι τα συμπτώματα και οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη. Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι η αίσθηση συχνής ή ξαφνικής ανάγκης για ούρηση, η δυσκολία και δυσφορία για ούρηση, η εμφάνιση αίματος στα ούρα ή το σπέρμα και πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, τους μηρούς ή τους γοφούς. Παρ’ όλο που αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην σημαίνουν ότι ένας άνδρας μπορεί να έχει καρκίνο του προστάτη, εντούτοις οι επηρεαζόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους.
Επίσης, οι παράγοντες που είναι πιο στενά συνδεδεμένοι με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι αρχικά η ηλικία. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στην ηλικία των 75 είναι 1 στα 7 άτομα, ενώ στην ηλικία των 85 αυτός αυξάνεται σε 1 στα 5. Επίσης, έχει να κάνει και με το οικογενειακό ιστορικό. Αν κάποιος έχει συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν περισσότεροι από ένας συγγενής έχουν καρκίνο του προστάτη.

Παράλληλα, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων κρεάτων ή τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Υπάρχουν δε και στοιχεία που δείχνουν ότι το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου προστάτη. Για παράδειγμα, η Ασία έχει το χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου προστάτη, αλλά όταν ένας άνθρωπος από μια ασιατική χώρα μεταναστεύει σε μια δυτική χώρα, ο κίνδυνός του για εμφάνιση καρκίνου προστάτη αυξάνεται. Αυτό υποδηλώνει ότι οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής, μπορεί να αλλάξουν σε έναν άνδρα το επίπεδο κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, όπως είναι η διατροφή. Οι ειδικοί παροτρύνουν τους άνδρες να τρώνε θρεπτικά γεύματα. Συγκεκριμένα, ο Αυστραλιανός Οδηγός Υγιεινής Διατροφής τονίζει πως «ό,τι είναι καλό για την καρδιά, είναι καλό για τον προστάτη». Παράλληλα, στοιχεία αποδεικνύουν ότι η σωματική δραστηριότητα και η τακτική άσκηση μπορεί να είναι προστατευτικοί παράγοντες για τον καρκίνο. Οι ειδικοί συστήνουν άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

Γιώργια Ερωτοκρίτου