Εκατομμύρια για συνέδρια ατζέντηδων διαβατηρίων (βίντεο)

Την ώρα που έπεφταν βροχή τα χαστούκια από την Ευρώπη για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, η κυβέρνηση εμφανιζόταν σε συνέδρια ως συνεργάτης των ατζέντηδων με πρώτο βιολί τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου

Την ώρα που έπεφταν βροχή τα χαστούκια από την Ευρώπη για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, η κυβέρνηση εμφανιζόταν σε συνέδρια ως συνεργάτης των ατζέντηδων με πρώτο βιολί τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Μάλιστα, όλα τα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία στο εξωτερικό και φαίνεται ότι η κυβέρνηση πλήρωσε εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενων για τη διαφήμιση του προγράμματος.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 12th Global Residence and Citizenship Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τη Henley & Partners στο Ντουμπάι και στο οποίο -όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας- συμμετείχε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς και ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), Μιχάλης Μιχαήλ.

47311609Ff2Adddfbd1F6E3Acc94907C Κ 1

Σημειώνεται ότι το υπό αναφορά συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2018, την ώρα που η Κύπρος έτρωγε απανωτά χαστούκια για τα «χρυσά» διαβατήρια και λίγες μόνο μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία κατήγγειλε δημόσια ότι το Επενδυτικό Πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει η κυπριακή κυβέρνηση ελλοχεύει κινδύνους για την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Συγκεκριμένα, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Νοεμβρίου 2018, στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Jumeirah Mina A’Salam στο Ντουμπάι. Με βάση το πρόγραμμα, την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε πάρτι για το καλωσόρισμα και έγιναν οι συνηθισμένοι χαιρετισμοί από τους διοργανωτές.

Το κυρίως μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε ουσιαστικά στις 5 Νοεμβρίου και ο Αβ. Νεοφύτου πήρε θέση στο πάνελ ως ομιλητής στις 4:40 μ.μ. (τοπική ώρα). Η ομιλία του είχε τίτλο: «Η αναπτυσσόμενη οικονομία της Κύπρου: Η καινοτόμος προσέγγιση» (Cyprus’s Developing Economy: The Innovative Approach). Επίσης την επόμενη μέρα, 6 Νοεμβρίου, στις 4:50 μ.μ. (τοπική ώρα) πραγματοποιήθηκε ειδική συζήτηση για την Κύπρο με τίτλο: «Βάζοντας τον πήχη πιο ψηλά: Η Κύπρος και τα προγράμματά της στο παγκόσμιο επίπεδο» (Raising the Bar: Cyprus and Its Programs on the World Stage – Panel Discussion). Στο πάνελ της συζήτησης παρακάθισαν ο Αβ. Νεοφύτου, ο πρόεδρος του CIPA Μ. Μιχαήλ, ο διευθύνων σύμβουλος της Henley & Partners στην Κύπρο Γιάννος Τρισόκκας και ο διευθύνων σύμβουλος της CNS Group Μελής Σιακόλας. Και φυσικά το συνέδριο ολοκληρώθηκε με gala dinner εκατομμυρίων ευρώ, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

C6C45A78E46Ab59C217C89E60517B6Bb 3 1

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε θέση «συνεργάτη» στο συνέδριο και ήταν ανάμεσα στους χορηγούς. Σημειώνεται επίσης ότι ο Αβ. Νεοφύτου παρουσιάστηκε ως «εκλεκτός ομιλητής». Ακόμη, επισημαίνεται ότι μεταξύ των μέσων ενημέρωσης τα οποία συνεργάζονται διαχρονικά με τη Henley & Partners και προβάλλουν τα συνέδριά της, είναι το γνωστό αραβικό πρακτορείο Al Jazeera. Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι η Henley & Partners εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην πολιτογράφηση του Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Λόου μαζί με τη FidesCorp η οποία συνδέεται με τον γαμπρό του Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος επίσης συμμετείχε σε συνέδρια της Henley & Partners.

520Cd6Ce20D02F1E331A85Ab6Dafcbcb 2 1

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 -όταν πραγματοποιήθηκε το συνέδριο στο οποίο συμμετείχε ο Αβ. Νεοφύτου- η Κύπρος δεχόταν απανωτά χαστούκια για τα «χρυσά» διαβατήρια. Ενδεικτικά, τον Μάρτιο η Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) και το Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP) κατήγγειλαν την Κύπρο στην ΕΕ. Επίσης, τον Αύγουστο η τότε Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, κατήγγειλε ότι δίδονται «υπηκοότητες σε εγκληματίες». Ακόμη τον Σεπτέμβριο η Παγκόσμια Τράπεζα επεσήμανε ότι η Κύπρος κατρακυλά στους δείκτες διαφθοράς, ενώ τον ίδιο μήνα το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η υψηλή εξάρτηση της Κύπρου στα διαβατήρια ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική της σταθερότητα. Επιπρόσθετα τον Οκτώβριο ο ΟΟΣΑ τοποθέτησε την Κύπρο στη «μαύρη» λίστα, ενώ τον ίδιο μήνα η Διεθνής Διαφάνεια επανήλθε με νέες καταγγελίες εναντίον της Κύπρου για υπηκοότητας «σε διεφθαρμένους και εγκληματίες». Επίσης, το Ινστιτούτο Basel κατέταξε την Κύπρο στις δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη επιδείνωση στο θέμα του ξεπλύματος. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ συνέχισαν το βιολί τους, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2019 να δοθεί στη δημοσιότητα από την Κομισιόν έκθεση-κόλαφος για την Κύπρο. Ωστόσο, η κυβέρνηση αγνόησε για άλλη μια φορά τους θεσμούς της ΕΕ, με αποτέλεσμα την απόφαση της Κομισιόν να σύρει την Κύπρο σε διαδικασία επί παραβάσει.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συνέδρια στο εξωτερικό έκαψαν την Κύπρο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.