Εκατόν πενήντα περιπτώσεις εξαρτημένων ατόμων, είτε εθελούσιας εμπλοκής με την Τόλμη είτε με παραπομπές από διάφορους συνεργάτες, έχει δει το Ανοικτό Θεραπευτικό Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων “Τόλμη” της Πάφου τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Κέντρου Δώρο Παφίτη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Παφίτης ανέφερε πως τα περιστατικά έχουν αυξηθεί, προσθέτοντας πως ο πόλεμος κατά των εξαρτήσεων δεν είναι καθόλου εύκολος διότι “είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά οι έμποροι αυτών των θανατηφόρων ουσιών”. Επεσήμανε πως αυτό που πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία είναι να μην στιγματίζουμε αυτά τα άτομα για να μπορούν να ζητούν βοήθεια από κέντρα όπως είναι η Τόλμη.

Είπε πως αυτό το οποίο πρέπει να γίνει και αυτό που είναι και ο στόχος του νέου ΔΣ του Κέντρου είναι πιο στοχευμένη και περισσότερη ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουμε, ότι αυτοί οι συνάνθρωποι μας είναι θύματα, τα οποία πρέπει να βρουν μέσα από τη δική μας” μη αδιαφορία” την τόλμη για να έρθουν εθελούσια, αν γίνεται, στο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ετήσια Γενική Συνέλευση, ο κ. Παφίτης είπε πως στο πλαίσιο της επανεξελέγη πρόεδρος του Ανοικτού Θεραπευτικού Κέντρου Εξαρτημένων Ατόμων, Τόλμη της Πάφου, η Άντρη Παφίτη, μετά από μια πορεία 14 χρόνων .

Επεσήμανε ακόμη πως το Δ.Σ. του Ανοικτού Θεραπευτικού Κέντρου Εξαρτημένων Ατόμων Τόλμη Πάφου αποτελείται από 17 άτομα της κοινωνίας της Πάφου με προηγούμενη εμπλοκή σε συμβούλια τέτοιας μορφής.

Έστειλε επίσης το μήνυμα, ότι ως κοινωνία της Πάφου πρέπει να κατανοήσουμε και να ανοίξουμε την αγκαλιά μας προς τα άτομα που υποφέρουν από οποιασδήποτε μορφής εξαρτήσεις είτε είναι ναρκωτικά, είτε είναι ποτό, είτε είναι τσιγάρο, είτε είναι ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια. Πρέπει, συνέχισε, να μην δημιουργούμε ταμπού και να στιγματίζουμε αυτά τα άτομα και να τα κλείνουμε στον εαυτό τους για να μπορούν να βρουν την τόλμη να βγουν μπροστά, να μιλήσουν για το πρόβλημα τους και να το αντιμετωπίσουν .

Σε σχέση με το νέο ΔΣ, σημείωσε πως αυτό θέλει ενεργή εμπλοκή των παραγόντων και φορέων της Πάφου οι οποίοι είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στα οικονομικά το θεραπευτικό κέντρο.

Το Ανοικτό Θεραπευτικό Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων – Α.Θε.Κ.Ε.Α – Τόλμη Πάφου (πρώην Ανοικτή Θεραπευτική Κοινότητα) ιδρύθηκε το 2001 και κατοχυρώθηκε νομικά το 2011 στην Πάφο. Το κέντρο, συνέχισε ο κ.Παφίτης, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αντιναρκωτικού Συνδέσμου Πάφου, του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) και άλλων οργανωμένων συνόλων στην πόλη της Πάφου. Η Τόλμη Πάφου δημιουργήθηκε, όπως ανέφερε, μετά την κατανόηση της ανάγκης για κέντρο θεραπείας και απεξάρτησης ατόμων με διαταραχές χρήσης ουσιών, αφού δεν υπήρχε τέτοιο ούτε στο δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόσθεσε, πως από το 2001 η Τόλμη Πάφου προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εξαρτημένα άτομα και στις οικογένειές τους. Παρέχονται προγράμματα διακοπής και απεξάρτησης από το αλκοόλ και προγράμματα διακοπής και απεξάρτησης από παράνομες ουσίες.

Η Τόλμη συνεργάζεται επίσης με την ΥΚΑΝ, βάσει ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας, παρέχοντας πρόγραμμα συμβουλευτικής σε νέους που συλλαμβάνονται για κατοχή μικρής ποσότητας παράνομων ουσιών.