Εκατοντάδες δις έχουν φύγει οαπό την οικονομία της Ευρώπης…

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Το θέμα της τεράστιας και συνεχούς αύξησης των επιτοκίων αποτελεί τον τελευταίο ένα χρόνο το πιο καυτό θέμα της παγκόσμιας οικονομίας. Θέμα το οποίο έχει βασικά προκύψει από την ημέρα έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τον συνεχή εξοπλισμό από τη Δύση προς την Ουκρανία.

Αυτό το αναφέρουμε επειδή τα πολλά εκατοντάδες δις που έχουν φύγει από την οικονομία της Ευρώπης, και κυρίως από τα αποθεματικά των κρατών-μελών, δημιούργησαν παράλληλα μια σειρά από προβλήματα τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις επιχειρήσεις. Το σημείο αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό και σε καμιά περίπτωση μπορεί να προβλεφθεί από την ανάλυση όσον αφορά την οικονομία και κυρίως τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Οι συνέπειες και τα προβλήματα για τις ΜμΕ είναι ήδη ορατά και αναμένεται να διογκωθούν όσο περνά ο χρόνος και όσο η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία αυξάνεται. Σε αυτή την πολεμική σύρραξη, τα προβλήματα της οικονομίας, και κυρίως για τις ΜμΕ, θα τύχουν άμεσου επηρεασμού από άλλες πολιτικές, όπως π.χ. την ένταση στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα. Όλα αυτά για τις ΜμΕ αποτελούν κομβικής σημασίας και η ανάλυσή τους περνά μέσα από τη νομισματική πολιτική των διαφόρων κεντρικών τραπεζών. Αποφάσεις οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εκτός πραγματικότητας και τα αρνητικά αποτελέσματα είναι περισσότερα από τα πιθανά θετικά.

Μια σειρά από έγκυρους αναλυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν κατακρίνει τις αποφάσεις των διαφόρων Κεντρικών Τραπεζών και έχουν εντοπίσει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία αναμένεται να αναπτυχθούν, κυρίως εάν δεν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτά αναφέρονται κυρίως στα κάτωθι:

Αναμένεται να δημιουργηθεί ένα σημαντικό κύμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), αφού οι ΜμΕ με τα λιγοστά οικονομικά τους αποθέματα δεν θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα υγιές και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο. Αυτό θα βάζει διαρκώς τα οικονομικά τους δεδομένα σε πλήρη κίνδυνο, ειδικά εάν οι δανειακές τους συμβάσεις είναι μακροχρόνιες και με μεγάλες εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με την ταμειακή τους ροή και τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων έργων, κυρίως όταν αυτά αναφέρονται σε θέματα καινοτομίας. Το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού το πρόβλημα της καινοτομίας αναφέρεται συνεχώς από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ετήσιες εκθέσεις της για τις ΜμΕ (SBA Fact Sheet), καλώντας τα κράτη-μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Απώλεια σημαντικού ανθρωπίνου δυναμικού, αφού η αύξηση των δανειακών αναγκών θα προκαλέσει, δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει (λανθασμένα) σε τέτοιες περιπτώσεις, την απόλυση ανθρωπίνου δυναμικού. Αυτό μπορεί να αποτελεί μια προσωρινή ανάσα όσον αφορά τα οικονομικά της επιχείρησης, αλλά σε μακροχρόνιο επίπεδο σε τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της απώλειας παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας,

Ο πληθωρισμός θα ανατροφοδοτείται, όχι από την ανάπτυξη της ζήτησης αλλά από την ανάγκη των επιχειρήσεων να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος μετακυλίοντάς το στους καταναλωτές.

Τα πιο πάνω είναι μόνο μερικά από αυτά που θα αντιμετωπίσουν πολλές από τις ΜμΕ. Εάν τα κράτη-μέλη της Ένωσης δεν πάρουν ριζοσπαστικά μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα, τότε οι συνέπειες θα είναι τεράστιες όχι μόνο για τις ΜμΕ αλλά και για τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ΜΕΔ. Ήδη τα παραδείγματα των τραπεζών First Republic, SVB, Signature (ΗΠΑ), Credit Suisse (Ελβετία) και Deutsche Bank (Γερμανία) είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που πιθανόν να δούμε στο άμεσο μέλλον εάν δεν υπάρξουν θαρραλέα αντισταθμιστικά μέτρα.

Ακαδημαϊκός [email protected]  

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy