Εκατοντάδες παιδικές χαρές, χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας

Κριτήριο για τις διαδικασίες ελέγχου δεν πρέπει να είναι το κόστος

Εκατοντάδες παιδικές χαρές και παιδότοποι φαίνεται να λειτουργούν χωρίς έλεγχο για τήρηση των προτύπων ασφάλειας και των τεχνικών προδιαγραφών. Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε η πρώτη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατατέθηκε από τον κ. Θεοπέμπτου, για τον καθορισμό προϋποθέσεων και τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και ασφαλή λειτουργία, τη συντήρηση και τον έλεγχο των παιδότοπων.

Η σχετική πρόταση νόμου καταπιάνεται με τα πρότυπα που πρέπει να πληροί ο εξοπλισμός ενός παιδότοπου, η διάταξή του στο χώρο και οι ετήσιες επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις που πρέπει να γίνονται. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή διαφάνηκε ότι «εκατοντάδες παιδικές χαρές και παιδότοποι λειτουργούν στην Κύπρο, δημόσιοι και ιδιωτικοί, με αποσπασματικά πρότυπα και αποσπασματικό έλεγχο», όπως δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, γι’ αυτό το λόγο «η ψήφιση αυτής της νομοθεσίας θα υποχρεώσει το δημόσιο και τους ιδιώτες να διασφαλίζουν την ασφάλεια των χώρων που παίζουν τα μωρά», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πώς θα ελέγχονται οι ιδιώτες από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, η Ελένη Μαύρου είπε ότι «θα πρέπει η κάθε αρμόδια Αρχή να αναλάβει το μέρος της ευθύνης», σημειώνοντας πως «όταν για παράδειγμα αδειοδοτούνται ιδιωτικά νηπιαγωγεία θα πρέπει να αναλαμβάνεται η ευθύνη ελέγχου του παιχνιδότοπου, του χώρου του οποίου είναι συγκεντρωμένα τα παιχνίδια». Αναφορικά με το κόστος εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου η κ. Μαύρου ανέφερε το γεγονός ότι τέθηκε το ζήτημα του κόστους από κάποιους «οπότε θα μπορούσε να αποφευχθούν τα ευφάνταστα παιχνίδια που πιθανόν να χρειάζονται μεγάλο κόστος συντήρησης και ασφάλειας για τα παιδιά» και τόνισε πως «το κριτήριο εισαγωγής αυστηρών διαδικασιών ελέγχου για την ασφάλεια των παιδιών δεν πρέπει να είναι το κόστος».

Ο βουλευτής των Οικολόγων κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε πως αυτό το ζήτημα «έπρεπε να το χειριστούμε εδώ και καιρό», ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης φάνηκε η ανάγκη «να κάνουμε κάτι και είναι ένα θέμα που έχουμε αμελήσει εδώ και πολύ καιρό». Σχεδόν όλοι οι προσκεκλημένοι ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν και να τοποθετηθούν επί του θέματος, έτσι η Ελένη Μαύρου, σημειώνοντας ότι η πρόταση νόμου του κ. Θεοπέμπτου έρχεται να καλύψει ένα κενό, ανανέωσε τη συζήτηση για τον Οκτώβρη. «Είναι εφικτό πριν από τα Χριστούγεννα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση», όπως ανέφερε η βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Όλοι είναι υπέρ, ενώ το Υπουργείο αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα βασικά

Νωρίτερα στην επιτροπή συζητήθηκε και η τροποποίηση του νόμου για αλλαγή περί πώλησης και διάθεσης οινοπνευματωδών ποτών ώστε να απαγορεύεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών αντί σε άτομα κάτω των 17 ετών όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Η τροποποίηση κατατέθηκε από τον κ. Θεοπέμπτου και όπως φάνηκε κατά τη συζήτηση, όλοι οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς είναι θετικοί, καθώς και οι διεθνείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο όπως δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής «ούτε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου ήταν σε θέση να ενημερώσει την Επιτροπή» για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται εδώ και χρόνια από το Υπουργείο, επομένως το θέμα παραπέμπεται στην «επόμενη συνεδρία ελπίζοντας ότι θα δοθούν επιτέλους κάποιες απαντήσεις».

 

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy