Εκδικάζει σήμερα το Διοικητικό Δικαστήριο την προσφυγή ΑΚΕΛ για το όνομα στις εκλογές

Ζητείται ενδιάμεση έκδοση διατάγματος μέχρι την εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης

Προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο κατέθεσε χθες το ΑΚΕΛ, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να επιτρέψει στο κόμμα να κατέλθει στις επικείμενες εκλογές με την ονομασία που χρησιμοποιεί τα τελευταία 30 χρόνια και για 16 εκλογικές αναμετρήσεις. Εκτός από την ουσία της υπόθεσης, το ΑΚΕΛ ζητά την ενδιάμεση έκδοση διατάγματος, για να παραμείνουν όπως έχουν τα πράγματα μέχρι την εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης που είναι ορισμένη για τις 6 Ιουλίου.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή τη θέση του ΑΚΕΛ ότι το ζήτημα επείγει να εκδικαστεί, ορίζοντας την υπόθεση σήμερα στις 8:30 π.μ. Επίσης εξέφρασε την πρόθεσή του να υπάρξει απόφαση μέχρι τις 12 Μαΐου, ημέρα κατάθεσης των υποψηφιοτήτων.

Σε περίπτωση που το Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της ενδιάμεσης έκδοσης διατάγματος, το ΑΚΕΛ θα κατέλθει στις εκλογές με την ονομασία «ΑΚΕΛ -Αριστερά-Νέες Δυνάμεις». Οι λόγοι που οδήγησαν στην προσφυγή του κόμματος, που θα εκδικαστούν στις 6 Ιουλίου, είναι δεκάδες, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να δηλώνει ότι η ομάδα των νομικών που εργάστηκε για την προσφυγή είναι συγκρατημένα αισιόδοξη.

Σε δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού επεσήμανε ότι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί το δικαστήριο θα πράξει και το ΑΚΕΛ, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την απόφαση της κυβέρνησης και ότι «δεν θα πρέπει να επιτραπεί να εφαρμοστεί». Ο Άντρος Κυπριανού εξήγησε ότι το κόμμα είναι το ΑΚΕΛ και ο εκλογικός συνδυασμός μέχρι το 1991 ήταν «ΑΚΕΛ-Αριστερά» και μετά «ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις».

«Τι ενοχλεί το Υπουργείο Εσωτερικών ξαφνικά και θέλει να διαφοροποιήσουμε αυτό το όνομα;», διερωτήθηκε. Αναφέρθηκε δε και σε απόφαση του Εκλογοδικείου, όπου γίνεται αναφορά σε «ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις», σημειώνοντας ότι είναι και θέμα αξιοπρέπειας. Πρέπει να προλάβουμε, είπε ο Α. Κυπριανού εννοώντας τις βουλευτικές εκλογές τέλος του μήνα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση το αν υπάρχει παρόμοια ενέργεια από άλλο κόμμα, απάντησε ότι στο δικαστήριο σήμερα είδε εκπρόσωπο και άλλου κόμματος ανεξαρτήτων, η ονομασία του οποίου εγκρίθηκε αρχικά και αποσύρθηκε στη συνέχεια.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.