Εκδικητική και ιδεοληπτική εμμονή Νίκου Νουρή

Στερούν τις σπουδές σε νεαρή Ιρανή μη δίδοντάς της κυπριακό διαβατήριο

Ιδεοληψία, εκδικητικές πρακτικές και ρατσισμός. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η υπόθεση μίας νεαρής Ιρανής, στην οποία το Υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Νουρής, αρνούνται να δώσουν το πολυπόθητο γι’ αυτήν κυπριακό διαβατήριο με σκοπό να σπουδάσει στη Μ. Βρετανία. Η 20χρονη Rojin Melli κατάγεται από το Ιράν και διαμένει στην Κύπρο εδώ και 13 χρόνια, με τη μητέρα και την αδερφή της και είναι αναγνωρισμένη πολιτική πρόσφυγας από το 2010. Στις 11.11.2019 υπέβαλε αίτηση για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου για να μπορέσει να προχωρήσει με τις σπουδές της στη Μ. Βρετανία. Αποφοίτησε από το Λύκειο Έμπας της επαρχίας Πάφου με βαθμό «Πολύ Καλά» και εξασφάλισε θέση στο Sheffield Hallam University για σπουδές στη Νομική τον Σεπτέμβρη του 2020. Λόγω της αύξησης των διδάκτρων από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος -ελέω Brexit- ήταν η μοναδική της ευκαιρία για σπουδές.

Στις 9 Νοεμβρίου 2020 επιδόθηκε επιστολή προς τον ΥΠΕΣ με την παράκληση να δει θετικά το όλο ζήτημα και να μην της στερήσει την ευκαιρία στη μόρφωση. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 κλήθηκε σε προσωπική συνέντευξη στη Λευκωσία, κατά την οποία η Rojin κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων που αφορούν την Κύπρο, τις οποίες απάντησε με πλήρη επιτυχία.

Το Πανεπιστήμιο του Sheffield και το βρετανικό κράτος, βλέποντας τις καθυστερήσεις και αποδεχόμενα ότι είναι μια ειδική περίπτωση, της έδωσε παράταση για το 2021, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι της ενέκριναν το φοιτητικό δάνειο, κατανοώντας το γενικότερο πλαίσιο της κατάστασης στην οποία περιήλθε η 20χρονη.

Τον Μάρτιο ο ΥΠΕΣ, μετά από πολλά τηλεφωνήματα, ζητούσε να μάθει με ποιες εγγυήσεις παραχωρήθηκε το δάνειο στη νεαρή. Ένα δάνειο που δινόταν σε όλους τους Ευρωπαίους που φοιτούν σε Βρετανικά Πανεπιστήμια. Στη συνέχεια, (το ΥΠΕΣ) ζητούσε να μάθει πώς θα ζει στη Βρετανία, αφού είναι πολιτικός πρόσφυγας και ζει από το ΕΕΕ. Τους διαβεβαίωσε ότι θα διαμένει με τη γιαγιά και το θείο της, οι οποίοι ήδη ζουν στην Αγγλία. Συγκεκριμένα, ο θείος της Rojin διαβεβαίωσε ότι θα την στηρίξει οικονομικά.

Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε η ίδια στις 13.5.2021, ο αρμόδιος υπουργός εμμένει στην άρνησή του. Σημειώνεται ότι η Rojin -η οποία βαφτίστηκε χριστιανή πριν μία δεκαετία με το όνομα Κατερίνα- θα πρέπει να παρουσιάσει στο βρετανικό πανεπιστήμιο το κυπριακό διαβατήριο μέχρι το τέλος Μαΐου με σκοπό να της αποστείλουν την «Κάρτα Φοίτησης» (Student Card), ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορεί να φοιτήσει.

Mε ποια κριτήρια ο κ. Νουρής στερεί το μέλλον σε ένα νεαρό κορίτσι μη δίδοντάς της την κυπριακή υπηκοότητα, την ίδια στιγμή που η Κύπρος γίνεται ρεζίλι διεθνώς για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, τα οποία όχι μόνο δόθηκαν σε εγκληματίες, αλλά και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν ποτέ καμία σχέση με την Κύπρο;

Κυριάκος Λοΐζου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.