Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων

Επικρατεί ασυμφωνία μεταξύ «προεδρικού» και «κυβέρνησης» των κατεχομένων

Εκδήλωση διαμαρτυρίας σε Λευκωσία και Αμμόχωστο την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη αντίστοιχα ανακοίνωσε χθες το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο εμποροκαταστηματαρχών, απαιτώντας «άμεση διάνοιξη των οδοφραγμάτων».


Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά τη σύγχυση που προκάλεσαν οι δηλώσεις για το θέμα αυτό, οι εμποροκαταστηματάρχες δηλώνουν ότι «δεν θα επιτρέψουμε το θέμα των οδοφραγμάτων να πολιτικοποιηθεί και κάποιοι να λαϊκίζουν εις βάρος των προβλημάτων μας».

Ανακοίνωσαν ότι στις 13.00 τη Δευτέρα θα συγκεντρωθούν για εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Χάνι της Λεύκας πίσω από το Μπουγιούκ Χαν στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία και την Τετάρτη στις 18.30 στην Αμμόχωστο, στο Μπουγντάι τζαμί -που πρόσφατα εγκαινίασε το τέμενος Σινάν ο Τατάρ- ο ναός Πέτρου και Παύλου.

Το επιμελητήριό υποστηρίζει ότι η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι υπάρχουν οι υγειονομικές συνθήκες που επιτρέπουν τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και ζητούν την άμεση επανέναρξη των διελεύσεων με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων. «Κανείς να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Κανείς να μην παίζει πολιτικοιδεολογικά παιχνίδια», αναφέρει.

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν σύγχυση προέκυψαν μετά από ασυμφωνία μεταξύ «προεδρικού» και «κυβέρνησης». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Κίπρις ποστασί», ο Τ/κ διαπραγματευτής και ο «πρωθυπουργός» εξέφρασαν με διαφορά ωρών διαφορετικές απόψεις για το αν θα επαναλειτουργήσουν τα οδοφράγματα ή όχι.


Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν, είχε αναφέρει σε γραπτή του δήλωση την Πέμπτη ότι οι εργασίες για το άνοιγμα όλων των οδοφραγμάτων έφτασαν στο τέλος τους και ανέμενε στη χθεσινή συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία ένα τελικό αποτέλεσμα με βάση και τους κανονισμούς του ΠΟΥ και το τι ισχύει σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου «Μπαϊράκ», ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ, ενώ ανακοίνωσε ότι από τις 10 Ιουνίου αρχίζουν στα κατεχόμενα οι αφίξεις χωρίς καραντίνα για όσους έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου και δεν ανήκουν στον κατάλογο των «κόκκινων χωρών», για τις διελεύσεις είπε ότι τα κρούσματα στην ε/κ πλευρά είναι ψηλά ακόμα και δεν μπορούν να ανοίξουν τα οδοφράγματα.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουρμάν, έκανε λόγο και πάλι σε αντιφάσεις και ασάφεια, χωρίς πλάνο. «Είναι οι δικοινοτικές σχέσεις, η οικονομία, οι έμποροι… Αλλά ποιος νοιάζεται! Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είπε, τι είπε», πρόσθεσε, για να δώσει έμφαση στην ασυνεννοησία της «κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.