Εκδήλωση ΑΚΕΛ- «Πορευόμαστε για την Κερύνεια» – «Ο Αναστασιάδης οφείλει να δώσει απαντήσεις»Εκδήλωση με τίτλο «Πορευόμαστε για την Κερύνεια», διοργάνωσε το ΑΚΕΛ. Σε ομιλία του ο Γ.Γ. του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, τόνισε ότι ο Αναστασιάδης οφείλει να δώσει σε όλα αυτά πολιτικές απαντήσεις. Πολιτικές απαντήσεις που θα βασίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο, δε θα προβαίνουν σε υποχωρήσεις και θα χαρακτηρίζονται από αποφασιστικότητα και ανοιχτό μυαλό.

Την εκδήλωση χαιρέτισε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, δηλώνοντας ότι η Κερύνεια δεν θα χαριστεί ούτε στην Τουρκία, αλλά ούτε σε λαοπλάνους και ακραίους εθνικιστικούς κύκλους. Υπογραμμίζοντας ότι για το ΑΚΕΛ δεν υπάρχουν διλήμματα, η επιλογή είναι ξεκάθαρη, είναι η απελευθέρωση και η επανένωση.

Αυτούσια η ομιλία του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού:

Η σημερινή εκδήλωση θέλει να στείλει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα. Να πέσει η κατοχή˙ να φύγει το συρματόπλεγμα˙ να επανενωθεί η Κύπρος˙ να ζήσει ο Κυπριακός λαός μονιασμένος˙ να κτίσει την χώρα και το μέλλον που του αξίζει. Εμείς δεν ξεχνούμε και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε.

Δεν μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας. Δεν μας τους έφερε εκείνη η θάλασσα που κέντησε τις καρδιές όσων την ατένιζαν από το λιμανάκι με όνειρα και ελπίδα για το μέλλον.

Τους έφερε ο ιμπεριαλισμός με τα άνομα σχέδια του. Τους άνοιξαν την κερκόπορτα αυτοί που παρίσταναν τους υπερ-έλληνες. Τους έφεραν αυτοί που ανέμιζαν τα καλάσνικωφ παριστάνοντας τους υπερ-πατριώτες. Τους έφεραν και γέμισαν την πατρίδα μας με πρόσφυγες, ξεριζωμένους, νεκρούς και αγνοούμενους.

Σήμερα είμαστε εδώ για να επαναβεβαιώσουμε, ότι το ΑΚΕΛ εκφράζοντας την πλειοψηφία του Κυπριακού λαού επιμένει να παλεύει μέχρι τη δικαίωση του τόπου μας. Μέσα στο θολό τοπίο που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, στην καταρράκωση θεσμών και αξιών, μέσα στην εικόνα της γενικής διάλυσης που έχουν δημιουργήσει, εμείς επιμένουμε να παλεύουμε για τη λύση και επανένωση.

Είναι πραγματικά αδιανόητο, κάθε φορά που τονίζουμε αυτά τα πράγματα, κάθε φορά που προειδοποιούμε ότι είμαστε στο παρά πέντε της διχοτόμησης, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να υπονοούν ότι εκφράζουμε αλλότρια συμφέροντα. Το ΑΚΕΛ εκφράζει την Κύπρο, εκφράζει τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό. Εκφράζει την αγωνία αυτού του τόπου για ζωή.

Εμείς δεν θέλουμε να αποκοιμίζουμε το λαό με μεγάλα λόγια, την ώρα που ο εφιάλτης του χτυπά την πόρτα. Δεν κάνουμε ρητορική των μπαλκονιών με φανφάρες και κούφιες ρητορείες. Προτιμούμε να λέμε την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι. Προτιμούμε να πούμε στο λαό ειλικρινά και έντιμα τις θέσεις μας. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να σώσει τον τόπο, που μπορεί να δημιουργήσει την προοπτική για να έχει η πατρίδα μας μέλλον, είναι ένας έντιμος συμβιβασμός όπως προνοείται από το συμφωνημένο πλαίσιο. Δεν θέλουμε και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ούτε με την κατοχή, ούτε με τον ιμπεριαλισμό. Αυτό που επιδιώκουμε είναι ένας έντιμος συμβιβασμός με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Θέλουμε οι επόμενες γενιές να ζήσουν στην χώρα μας ειρηνικά, σε συνθήκες ασφάλειας, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους.

Η Κύπρος θα σωθεί αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην οποία θα κατοχυρώνονται και θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των κυπρίων πολιτών. Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βρισκόμενοι εδώ, σε εκδήλωση για την Κερύνεια δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε ξανά τον αείμνηστο Δημήτρη Χριστόφια. Ως ηγέτης του Κόμματος και έπειτα ως Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδινε πολιτικό αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση με την Κερύνεια στη καρδιά του.

Η Κύπρος και η Ιστορία θα τον θυμούνται και για όσα πέτυχε για τους Κερυνειώτες όταν διαπραγματευόταν το Κυπριακό. Είναι εξαιρετικής σημασίας η σύγκλιση που επιτεύχθηκε μαζί με τον Μ.Α. Ταλάτ. Αυτή αφορά την εφαρμογή των τριών ελευθεριών, δηλαδή διακίνηση, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας με το πέρας των μεταβατικών περιόδων μετά τη λύση.

Καλέσαμε και εξακολουθούμε να καλούμε τον κ. Αναστασιάδη να αξιοποιήσει όσα πέτυχε ο Δ. Χριστόφιας στις συνομιλίες προς όφελος της υπόθεσης της Κύπρου. Να συνειδητοποιήσει έστω και τώρα το θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί την Κύπρο με τη διχοτόμηση.

Η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικής και επιθετικής συμπεριφοράς. Το βιώνουμε στην ΑΟΖ, στα τετελεσμένα που επιχειρεί στην Αμμόχωστο και το παρατεταμένο αδιέξοδο στις συνομιλίες. Εποικίζει συστηματικά την πατρίδα μας και τη φορτώνει στρατεύματα. Αν το Κυπριακό οδηγηθεί σε τέλμα, σύντομα τα πράγματα θα πάρουν αρνητική πορεία με καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο.

Πλέον κινδυνεύουμε και από τα τετελεσμένα. Πολλοί ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που τους αποζημιώνει η Επιτροπή. Πουλούν τις περιουσίες τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Άλλοι τόσοι αργοσβήνουν μέσα στους συνοικισμούς. Η γενιά που έζησε την Κύπρο ενωμένη φεύγει σιγά-σιγά με τον καημό της επιστροφής.

Οφείλουμε τώρα να προβληματιστούμε. Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις; Τι πρέπει να κάνουμε για να επανενώσουμε επιτέλους τον τόπο μας;

Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να δώσει σε όλα αυτά πολιτικές απαντήσεις. Πολιτικές απαντήσεις που θα βασίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο, δεν θα προβαίνουν σε υποχωρήσεις και θα χαρακτηρίζονται από αποφασιστικότητα και ανοιχτό μυαλό.

Αν επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα είναι πολύ δύσκολος. Θα χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια. Καθαρό μυαλό, απαλλαγμένο από αγκυλώσεις και σκοπιμότητες. Αποφασιστικότητα και ξεκάθαρος στόχος. Ενόψει της συνάντησης της 25ης του Νιόβρη, καλούμε τον κ. Αναστασιάδη να εργαστεί σκληρά ώστε να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος που θα οδηγήσει σε λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Η Κύπρος δεν πρόκειται να σωθεί με τους πύργους και τα διαβατήρια, με τα καζίνο και τις αρπαχτές. Η Κύπρος θα σωθεί μόνο αν επανενωθεί. Η Κύπρος θα έχει μέλλον μόνο όταν θα έχουμε καταφέρει να την επανενώσουμε, μόνο όταν ο λαός της ενωμένος θα ξεκινήσει να κτίζει το κοινό του μέλλον.

Μόνο όταν θα ατενίζουμε τη θάλασσα της Κερύνειας και αυτή δεν θα μας θυμίζει εκείνο το καταραμένο πρωινό της 20ης του Ιούλη, αλλά τις μέρες που έρχονται.

Τις πιο όμορφες μέρες μας, που δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Το ΑΚΕΛ θα επιμένει, θα συνεχίσει να παλεύει, θα συνεχίζει να σηκώνει ψηλά τη σημαία της Κύπρου μέχρι να φτάσει αυτή η ώρα.

Ο χαιρετισμός του Χ. Χριστοφίδη: 

Η επαρχία στο βορειότερο μέρος του νησιού μας αποτελεί σύμβολο ενότητας της πατρίδας μας, σύμβολο ενότητας της κυπριακής δημοκρατίας. Μπροστά στο λαό μας, μπροστά στις Κερυνιώτισσες και τους Κερυνιώτες ανοίγονται σήμερα δύο δρόμοι: είτε θα αποχαιρετίσουμε για πάντα την Κερύνεια με λογικές διχοτόμησης και δύο κρατών είτε η επαρχεία της Κερύνειας θα αποτελέσει, με μια σωστή λύση του κυπριακού αναπόσπαστο κομμάτι ενός κράτους με μία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα της ομόσπονδης Kυπριακής Δημοκρατίας.

Εμείς δε χαρίζουμε την Κερύνεια στην Τουρκία. Για εμάς δεν υπάρχουν διλήμματα. Η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Απελευθέρωση και επανένωση. Δεν χαρίζουμε την Κερύνεια ούτε σε λαοπλάνους και ακραίους εθνικιστικούς κύκλους οι οποίοι με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, επικαλούμενοι συνεχώς την Κερύνεια την απομακρύνουν από τις Κερυνιώτισσες και τους Κερυνιώτες. Μόνη διέξοδος σήμερα είναι μια σωστή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των κερυνιωτών και θα δημιουργεί προοπτικές για να ξαναριζώσουν στην αγαπημένη επαρχία της Κερύνειας.

Η επαρχιακή μας οργάνωση Λευκωσίας – Κερύνειας θέτει την Κερύνεια στο κέντρο της προσοχής μας. Έχουμε δημιουργήσει τη συντονιστική επιτροπή Κερύνειας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη εκστρατεία για επαφή με τους Κερυνιώτες και τις Κερυνιώτισσες σε όλη την Κύπρο. Η φιλοπρόοδη επαρχία της Κερύνειας στην οποία παραδοσιακά η αριστερά έγραφε ιστορία και κατέγραφε ισχυρή παρουσία θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στον αγώνα για λευτεριά, δημοκρατία ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Κύριος ομιλητής στη σημερινή μας εκδήλωση είναι ο σύντροφος γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τον οποίο και καλώ στο βήμα.