Εκδήλωση χθες στο Γεφύρι της Παναγιάς – «Λίγο νερό θέλουμε» και φράγμα στον Σερράχη

  • Και Βόρειο Αγωγό για τη βόρεια περιοχή Τροόδους
  •  Εκδήλωση χθες στο Γεφύρι της Παναγιάς

 

«Λίγο νερό θέλουμε»! Κάτω από αυτό τον δραματικό τίτλο οι έντεκα κοινότητες της Βόρειας Πιτσιλιάς διατράνωσαν χθες παρά τον δασικό σταθμό «Γεφύρι της Παναγιάς» σε εκδήλωση τη διαμαρτυρία τους… Διαμαρτύρονται γιατί παρά τις μεγάλες βροχοπτώσεις που είχαμε φέτος, παρά το ότι κατέβηκε για άλλη μια φορά ορμητικός ο χείμαρρος Σερράχης, τα χωριά αυτά δεν έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν λίγα αποθέματα νερού για τις γεωργικές καλλιέργειες.

Αίτημα αυτών των κοινοτήτων είναι η δημιουργία ενός μικρού φράγματος, όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο ΓΓ του Ευρωαγροτικού, Λάμπρος Αχιλλέως, όπως περίπου αυτό του Ξυλιάτου για να μαζεύει νερό της τάξης του ενός με ενάμιση εκατομμυρίου κυβικών μέτρων.

Το αίτημα για φράγμα στην περιοχή ώστε να μη χάνονται εκατομμύρια τόνοι νερού στη θάλασσα που φέρνει ο Σερράχης ποταμός, χρονολογείται εδώ και μια 30ετία το λιγότερο. Κατά καιρούς μάλιστα λήφθηκαν και πολιτικές αποφάσεις χωρίς να υλοποιηθούν. Ο κ. Αχιλλέως υπενθυμίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 29/5/1996 με βάση την οποία το έργο θα ολοκληρωνόταν εντός του 1999! Η πολιτική απόφαση επαναβεβαιώθηκε και το 1997 πλην όμως τίποτε δεν έγινε. Θυμάται ακόμα ότι πριν 18 χρόνια είχε στηθεί και μια παράγκα των Δημοσίων Έργων ως ένδειξη ότι κάτι θα ξεκινούσε… Τίποτε ωστόσο δεν έγινε. Εκτός από το φράγμα στη Φλάσου που έγινε επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.

Ο ίδιος υπολογίζει ότι από το γεφύρι της Παναγιάς θα διέλθουν τουλάχιστον 13-14 εκ. τόνοι νερού. «Εμείς θέλουμε το 1,5 εκ. Δεν θέλουμε μεγάλο φράγμα», σημείωσε χαρακτηριστικά εξού και το σύνθημα της εκδήλωσης «λίγο νερό θέλουμε». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης ρίχθηκαν κουβάδες δεμένοι με σχοινί για να τραβήξουν λίγο νερό, συμβολικά, από τον Σερράχη.

Σε δήλωσή του εξάλλου ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, ανέφερε ότι πρέπει να επικαιροποιηθούν τα σχέδια που υπάρχουν ειδικά για το φράγμα πάνω από το γεφύρι της Παναγιάς και να γίνουν μελέτες για τον Βόρειο Αγωγό. Το μικρό φράγμα πάνω από το γεφύρι της Παναγιάς μπορεί να είναι χωρητικότητας 2-3 εκ. τόνων νερού. Όσον αφορά τον Βόρειο Αγωγό, όπως τον ονόμασε (κατ’ αντιστοιχία του Νότιου Αγωγού), πρέπει να γίνουν μελέτες για να αξιοποιηθούν και ποταμοί που τρέχουν ολόχρονα και για να επωφεληθεί ολόκληρη η περιοχή του βόρειου Τροόδους μέχρι και την Περιστερώνα, το Ακάκι, τον Αστρομερίτη που είναι οι βασικές πηγές τροφοδοσίας της πρωτεύουσας.

Ο Σερράχης πηγάζει από τα χωριά Πλατανιστάσα, Άλωνα, Πολύστυπος, Λειβάδια, Αληθινού.

Να σημειώσουμε ότι ο Σερράχης και άλλα νερά από το βόρειο Τρόοδος ρέουν προς στο φράγμα της Μόρφου, το οποίο για πρώτη φορά φέτος, μετά το 1968, υπερχείλισε. Το νερό που υπερχειλίζει περνά από το Σεριανοχώρι και καταλήγει στη θάλασσα.

Να σημειώσουμε ότι η χθεσινή εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τις αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική, Ευρωαγροτικός.

 

«Πρόνοιες» στο πλαίσιο της Αναθεωρημένης Στρατηγικής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με τον Υπουργό Γεωργίας, κ. Κώστα Καδή, ο οποίος την περασμένη βδομάδα σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι κάθε εκατομμύριο τόνων νερού ισοδυναμεί με εξοικονομήσεις της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεδομένου ότι τόσο κοστίζει η αγορά νερού για σκοπούς ύδρευσης από τις μονάδες αφαλάτωσης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η δημιουργία φράγματος για να ικανοποιούνται οι ανάγκες της βόρειας περιοχής του Τροόδους ο κ. Καδής ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι στο πλαίσιο της Αναθεωρημένης Στρατηγικής για τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων που θα πάει τις επόμενες βδομάδες στο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνονται σειρά από έργα υποδομής. Για την ευρύτερη περιοχή του βόρειου Τροόδους λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες και «υπάρχουν πρόνοιες που αναμένεται να συμβάλουν στην ικανοποίηση των αναγκών της περιοχής». Δεν θέλησε ωστόσο να κατονομάσει και να συγκεκριμενοποιήσει αυτές τις πρόνοιες, επειδή αυτή η Στρατηγική δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημείωσε αυτή η αναθεώρηση της Στρατηγικής Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων κατέστη αναγκαία γιατί με την κλιματική αλλαγή οι ποσότητες νερού θα λιγοστεύουν και οι ανάγκες θα είναι περισσότερες.

 

Ο Σερράχης

Ο ποταμός Σερράχης (πηγή: ix-andromeda.com) είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στην Κύπρο. Με ένα μήκος 55 χιλιομέτρων από τις περιοχές που πηγάζει, μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα της Μόρφου, εμπλουτίζει τα υπόγεια ύδατα πολλών χωριών της Λευκωσίας και του διαμερίσματος της Μόρφου.

Ο Σερράχης αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο για τον αριθμό των παραποτάμων του. Από τις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους ξεκινούν δεκάδες μικροί ποταμοί που αρχικά ενώνονται σε δύο μεγαλύτερους, τον Περιστερώνα και τον Ακάκι. Με τη σειρά τους αυτοί ενώνονται λίγο βόρεια των χωριών Περιστερώνα και Ακάκι και δημιουργούν τον Σερράχη, ο οποίος συνεχίζει μέσα από τους πορτοκαλεώνες του κάμπου της Μόρφου και λίγο πριν τις εκβολές του στη θάλασσα ενώνεται με τον Οβγό, τον μοναδικό ποταμό της περιοχής που έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά.

Ο ποταμός έχει επιλεγεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φύση 2000» για τη βιοποικιλότητα και την ομορφιά του.

 

Πληρότητα των φραγμάτων

Σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσιάζει τις ποσότητες νερού στα φράγματα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων μέχρι την περασμένη Παρασκευή η συνολική πληρότητα είχε φθάσει το 48,2% σε σύγκριση με 14% πέρσι, την ίδια περίοδο. Τα φράγματα που υπερχείλισαν είναι αυτά της Αρμίνου, του Μαυροκόλυμπου, της Αργάκας, του Πωμού, της Αγίας Μαρίνας, του Ξυλιάτου και του Καλοπαναγιώτη.

Αναμενόταν επίσης να υπερχειλίσει αυτό της Γερμασόγειας. Αυτό του Ασπρόκρεμμου βρισκόταν στο 68% και του Κούρρη που είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα, στο 34,1%. Οι εισροές νερού για τον Γενάρη έφθασαν σχεδόν τα 93 εκ.

 

 

Νίκη Κουλέρμου

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy