Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την άφιξη των «Typhoon» στο Ακρωτήρι – «Επικίνδυνη εξέλιξη, να φύγουν άμεσα» (Φωτογραφίες)

Την αντίθεση τους στην εμπλοκή των Βρετανικών Βάσεων της Κύπρου στην Ουκρανική κρίση, με αφορμή την άφιξη τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Typhoon, για περιπολίες στην ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν διαμαρτυρόμενοι έξω από τις βάσεις Ακρωτηρίου.

Μιλώντας στην ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, ο Πρόεδρος του, Τάσος Κωστέας, καταδίκασε «την συμμετοχή των Βρετανικών Βάσεων σε πολεμικές προετοιμασίες στην ευρύτερη περιοχή μας».

Η Κύπρος είναι ένα ολοζώντανο παράδειγμα, πώς οι ξένες βάσεις δεν επιλύουν προβλήματα και δεν προσφέρουν ασφάλεια αλλά προωθούν την στρατιωτικοποίηση και μονιμοποιούν την ένταση, είπε και υπογράμμισε ότι η χώρα μας «είναι ένα ολοζώντανο παράδειγμα πώς οι εσωτερικές διενέξεις μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από ξένες χώρες, για να εξαναγκάσουν τους λαούς να σέρνονται σε ξένες ράγες».

Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας είναι από μόνη της μια διαρκής εστία κινδύνων,ανέφερε ο κ. Κωστέας, σημειώνοντας ότι η παρουσία τόσων πολλών στρατευμάτων από ξένες χώρες, είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη.

Λέγοντας ότι τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ 14 νέα κράτη μέλη, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη και οι επίσημες δικαιολογίες ήταν ότι αυτό θα προωθούσε την ειρήνη και την ασφάλεια, υπογράμμισε ότι, αντί αυτού, σήμερα παρατηρούμε, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μεγαλύτερες εντάσεις, στρατιωτικές δαπάνες και πολεμικές προετοιμασίες.

Ποτέ στο παρελθόν, συνέχισε, ένας καταστροφικός πόλεμος δεν ήταν τόσο πιθανός στην καρδιά της Ευρώπης και τόνισε πως «η ένταση μεταφέρεται και στην Κύπρο με την πρόσφατη στάθμευση στο Ακρωτήρι, 4 πολεμικών αεροσκαφών Eurofigther Typhoon».

Πιστεύουμε ότι, η παρουσία των αγγλικών βάσεων δεν αποτέλεσε ποτέ παράγοντα σταθερότητας και ποτέ δεν ήταν ευνοϊκή για την Κύπρο, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΣΕ και πολύ περισσότερο, συνέχισε, «η συμμετοχή τους σε κάθε πολεμική αντιπαράθεση στην περιοχή, μας εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους και υποσκάπτει την συνεργασία με γείτονες χώρες».

Το ΠΣΕ, σημείωσε, καταδικάζει την εμπλοκή των ΒΒ σε πολεμικές διενέξεις και απαιτεί την απομάκρυνση των αεροσκαφών αυτών.

Επιπρόσθετα, είπε πως μια πολεμική σύρραξη στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας δεν θα βλάψει μόνο τους λαούς των εμπλεκομένων χωρών, αλλά θα αποβεί μοιραία για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Οι πολεμικές προετοιμασίες θα πρέπει να δώσουν ξανά την θέση τους στην διπλωματία. Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι όμηρος των στρατηγικών και ενεργειακών συμφερόντων», κατέληξε στην ομιλία του ο κ.Κωστέας.

Οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν υπόμνημα σε εκπρόσωπο των ΒΒ, αξιώνοντας «άμεση διάλυση των βρετανικών βάσεων όπως και όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στις χώρες της περιοχής μας και στον κόσμο».

Οι ΒΒ, προστίθεται, αποτελούν κατάλοιπο του αποικιοκρατικού καθεστώτος, θέτουν σε διαρκή κίνδυνο τους λαούς της περιοχής και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

«Οι λαοί της περιοχής μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους και κοινός εχθρός μας είναι ο ιμπεριαλισμός που γεννά τους πολέμους, το σοβινισμό και το μιλιταρισμό», αναφέρει το ψήφισμα.

Σημειώνει δε ότι «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αγωνιζόμαστε για να επικρατήσει η ειρήνη στον τόπο μας, αγωνιζόμαστε για λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και μακριά από ξένους στρατούς και κηδεμόνες, αγωνιζόμαστε ώστε ο τόπος μας να καταστεί γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας των λαών».

Παρών στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη στρατιωτική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι ήταν και αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ το οποίο απαιτεί όπως φύγουν άμεσα τα Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη.

«Η Κύπρος δεν είναι ούτε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, ούτε των Βρετανών για τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς τους. Η χώρα μας να μην εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη» τονίζει το ΑΚΕΛ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy