Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων Ζακακίου για οχληρία στο λιμάνι Λεμεσού

Για σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους από την οχληρία και τις εκπομπές ρύπων στο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Λεμεσού κάνουν λόγο κάτοικοι Ζακακίου, οι οποίοι πραγματοποίησαν το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας στον παράλληλο δρόμο, βόρεια του λιμανιού.

Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους κάτοικοι, μετά την επέκταση του κρηπιδώματος κατά 500 μέτρα και την άφιξη νέων γερανογεφυρών, πριν μερικούς μήνες, η ένταση του θορύβου και των ρύπων έχει αυξηθεί σε σημείο που διαταράσσεται η καθημερινότητα και ο ύπνος τους.

Ήδη, προσθέτουν, έχουν αποταθεί στην Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία διέταξε σχετική έρευνα, ενώ σε σύσκεψη με τον λιμενάρχη έχει αναγνωριστεί το πρόβλημα, ωστόσο δεν διαφαίνεται κάποια σύντομη επίλυσή του, αφού όπως σημειώνουν, δεν έχει προβλεφθεί κάτι στη συμφωνία που έγινε με τη διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων.

Σε ψήφισμά τους, αναφέρουν πως ο όλος σχεδιασμός που αφορά την οργάνωση και λειτουργία του λιμανιού Λεμεσού, κάτω από τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την εμπορικοποίηση των εργασιών του, δημιουργεί σωρεία προβλημάτων που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική τους υγεία, λόγω των εκπεμπόμενων ατμοσφαιρικών ρύπων αλλά και του υπερβολικού θορύβου.

Οι επηρεαζόμενοι ζητούν όπως εφαρμοστεί η νομοθεσία για το ωράριο κοινής ησυχίας, εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μειωθεί ο θόρυβος σε επιτρεπτά όρια, από την εταιρεία, με ηχοπετάσματα ή άλλους τρόπους, μειωθούν οι ρύποι στην ατμόσφαιρα και όπως δημιουργηθεί ζώνη πρασίνου περιμετρικά του λιμανιού.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι απέκοψαν συμβολικά την κυκλοφορία στο δρόμο και επέδωσαν σχετικό ενημερωτικό έντυπο υλικό σε διερχόμενους οδηγούς, ενώ προειδοποίησαν με δυναμικότερα μέτρα σε περίπτωση που δεν εισακουστούν, ακόμη και προσφυγή στο δικαστήριο.

Σημειώνουν δε ότι πρόθεση τους δεν είναι να επηρεαστούν οι εργασίες στο λιμάνι Λεμεσού, αλλά να βρεθεί μια λύση που, αφενός να επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού και αφετέρου, να θέτει τέρμα στην οχληρία και τους ρύπους που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.