Εκδήλωση διαμαρτυρίας μαθητών από σχολεία της Κύπρου στην Πάφο, με πρωτοβουλία της Terra Cypria

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως “Σώστε τη γή μας” , “ το μέλλον μας στα χέρια σας “, και το “κλίμα στις ατζέντες σας “ και “Σώστε το πλανήτη Γη”, μαθητές από σχολεία της Κύπρου, διαδήλωσαν σήμερα για την κλιματική αλλαγή έξω από το Δημαρχείο Πάφου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, οι μαθητές από διάφορα σχολεία της Κύπρου διατράνωσαν την αντίθεσή τους για το γεγονός ότι “η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και η πολιτική σωπαίνει”.

Η Κούλα Μιχαήλ, εκ μέρους του Ιδρύματος Τerra Cypria σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ανέφερε πως στην εκδήλωση, συμμετέχουν μαθητές από όλη την Κύπρο, που διακατέχονται από ευαισθησία και αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει στον πλανήτη μας σε θέματα κλιματικών αλλαγών, ξέρουν ότι το μέλλον τους είναι αβέβαιο και επιθυμούν να δείξουν το πώς αισθάνονται και να πουν στους πολιτικούς αλλά και σε όσους παίρνουν αποφάσεις ότι πρέπει να δράσουν σήμερα και ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος γιατί είμαστε στο πλην.

Όπως είπε η κ. Μιχαήλ, έπρεπε ήδη να έχουν δράσει, προσθέτοντας πως οι δράσεις που πρόκειται να αναλάβει η χώρα μας δεν είναι αρκετά αισιόδοξες, αλλά ούτε θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Τα παιδιά λοιπόν, συμπλήρωσε, ήρθαν να ζητήσουν περισσότερα πράγματα, ελπίζοντας η πολιτική ηγεσία να το ακούσει, να βάλουν το θέμα ψηλά στις ατζέντες τους.

Ο Ορέστη Καρβώτης, Λειτουργός στο Terra Cypria, ανέφερε πως στο πλαίσιο του προγράμματος Generation Klimact εκπαιδεύουν νέους εδώ και ένα μήνα πάνω σε θέματα κλιματικής αλλαγής, αλλά και στο πώς να γίνουν ενεργοί πολίτες για την αλλαγή που χρειάζεται να κάνουμε όλοι μας στο θέμα της κλιματικής κρίσης. Σήμερα είμαστε εδώ, συνέχισε, “για να εξασκήσουμε αυτό το δικαίωμα και να φωνάξουμε στους πολιτικούς μας και να τους πούμε τι θέλουμε και πώς νοιώθουμε”.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές από σχολεία της Πάφου, της Λευκωσίας , ιδιωτικά και δημόσια, ηλικιών από 9 μέχρι 18 χρόνων.

Μαθήτρια η Βαλέρια Αθανασίου σε δηλώσεις ανέφερε πως συμμετείχε στην εκδήλωση σε μια προσπάθεια να εκφράσει την διαμαρτυρία της για το περιβάλλον. Οι άνθρωποι δυστυχώς πετάνε τις πλαστικές τους συσκευασίες και βρομίζουν το περιβάλλον, είπε, προσθέτοντας πως για αυτό οι μαθητές επιθυμούν να πράξουν το σωστό για να σώσουν τον πλανήτη μας.

Η Ήβη Γιαννακοπούλου, μαθήτρια απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς να μεριμνήσουν να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να προσπαθήσουν περισσότερο για να σώσουν την Κύπρο.

Εξάλλου η μαθήτρια Xαρά Δελιχρήστου σημείωσε ότι “θέλουμε η πολιτική να σταματήσει να κτίζει συνέχεια εργοστάσια που βγάζουν καυσαέριο για να σώσουμε όλοι τη Γη”.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι πλέον έχουμε γίνει εγωιστές εντελώς , δεν σκεφτόμαστε το μέλλον μας καθόλου και το αγνοούμε εντελώς ανέφερε η μαθήτρια Σαβάνα Αχιλλέως. “Οι πολιτικοί δεν έχουν κάνει καμία πράξη και πρέπει να το πράξουν τώρα αλλιώς το μέλλον μας θα καταστραφεί και όλος ο πλανήτης μαζί. Σε πενήντα χρόνια από τώρα θα κοιτάζουμε πίσω στην αχαριστία που δείξαμε αλλά και την αδιαφορία προς τον πλανήτη μας και το οξυγόνο που αναπνέουμε”, είπε.

Επίσης ο Αντώνης Κωνσταντίνου μαθητής του 11ου Δημοτικού του Αγίου Σπυρίδωνα της Πάφου, ανέφερε πως οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου για να διαμαρτυρηθούν για την αλλαγή του κλίματος. Εξέφρασε την επιθυμία του να γίνουμε όλοι μας πιο φιλικοί στο περιβάλλον. Πρέπει, συνέχισε, να καταργηθούν οι πλαστικές σακούλες, τα πλαστικά καλαμάκια και άλλα, αλλά και να χρησιμοποιούμε ηλεκτρικά οχήματα και το ποδήλατο”.
Σημειώνεται πως στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Πάφου του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, Χαράλαμπος Πάζαρος και Βαλεντίνος Φακοντής, αντίστοιχα και το Κίνημα Οικολόγων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.