Εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Κεντρικές Φυλακές – Ζητά διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή η Αριστοτέλους

Τον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο οποίος θα διερευνήσει με αντικειμενικότητα και εις βάθος την υπόθεση, ζήτησε τη Δευτέρα η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, η οποία απαίτησε να τεθεί σε άμεση διαθεσιμότητα ο Ανώτερος Αξιωματικός της Αστυνομίας, αφού σύμφωνα με την ίδια, η συνέχιση της παραμονής του στην Αστυνομία, δυνατό να επηρεάσει την έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών προέβη σε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας, επικοινωνούσε με βαρυποινίτη που εκτίει ποινή φυλάκισης, για υπόθεση ναρκωτικών, μέσω του προσωπικού του κινητού και από τον οποίο ζητούσε στοιχεία και οποιαδήποτε βίντεο από την προσωπική της ζωή, με σκοπό να την πλήξουν.

Σύμφωνα με την Άννα Αριστοτέλους οι δικηγόροι της υπέβαλαν δια χειρός στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τις καταγγελίες, συνοδευόμενες με όλα τα σχετικά έγγραφα, όσον αφορά στις ενέργειες του Ανώτερου Αξιωματικού, που είχαν σκοπό την πλήξουν και οι οποίες, όπως ή ίδια πιστεύει, «συνιστούν κατάφωρη πράξη διαφθοράς, ειδικότερα όταν γίνονται από μέλος της Αστυνομίας».


Εκδήλωση συμπαράστασης από προσωπικό, κρατούμενους και αποφυλακισθέντες

Η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών προέβη σε δηλώσεις για το θέμα στις 11:30 στις Κεντρικές Φυλακές, όπου νωρίτερα έτυχε θερμής υποδοχής από το προσωπικό των Φυλακών και πρώην κρατούμενους.

Προσωπικό, κρατούμενοι, αποφυλακισθέντες και οικογένειες των κρατουμένων πραγματοποίησαν έξω από το κτήριο των Κεντρικών Φυλακών ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, με την οποία εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στη Διευθύντρια του Τμήματος.

Κατά την άφιξη της κ. Αριστοτέλους, έξω από τις φυλακές, πρώην κρατούμενοι την υποδέχτηκαν με παρατεταμένο χειροκρότημα, φωνάζοντας δυνατά «Μάμμα Άννα».


Την ίδια ώρα, εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος, κρατούμενοι με πανό και συνθήματα, εξέφραζαν την πλήρη στήριξη τους προς την Άννα Αριστοτέλους, στέλνοντας με τον δικό τους τρόπο μήνυμα συμπαράστασης.

Στο μεταξύ, ο Επιθεωρητής του Τμήματος Φυλακών και Αντιπρόεδρος της Κλαδικής της ΠΑΣΥΔΥ, Κώστας Μούζουρος, μιλώντας εκ μέρους του προσωπικού, εξέφρασε την πλήρη στήριξή τους προς την Άννα Αριστοτέλους, ενώ απαίτησε ταυτόχρονα «την άμεση και πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών».

«Εμείς καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές και θα σταθούμε ασπίδα για την προστασία σας», είπε ο εκπρόσωπος του προσωπικού.


Μιλώντας στους παρευρισκόμενους η Άννα Αριστοτέλους είπε πως πρόκειται «για την πιο συγκινητική» ημέρα της ζωής της και ότι μετά δυσκολίας μπορεί να εκφραστεί.

«Όλη αυτή η στήριξη που έχω -και από άτομα που έχουν αποφυλακιστεί και από το προσωπικό των Φυλακών- είναι συγκινητική», είπε.

Πρόσθεσε πως «το θάρρος για να βγεις μπροστά και να μιλήσεις δεν έρχεται από μέσα σου, αλλά από τη στήριξη που λαμβάνεις από τα άτομα που βρίσκονται γύρω σου», για να προσθέσει πως νιώθει υπερήφανη, που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί τις Κεντρικές Φυλακές.


Σε δηλώσεις εκ μέρους του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, ο Δικηγόρος Αλέξανδρος Κληρίδης, εξέφρασε την απαίτησή του, όπως διερευνηθούν όλα όσα ήρθαν στην επιφάνεια, για το εν λόγω άτομο, αλλά και γενικά για τους χειρισμούς που γίνονται από την Αστυνομία.

Είπε ακόμα ότι με τη σημερινή εκδήλωση θέλησαν να φανεί έντονα η υποστήριξη και η συμπαράσταση των κρατουμένων προς τη Διεύθυνση των Κρατικών Φυλακών, αλλά και προς την ίδια τη Διευθύντρια.

 

Αριστοτέλους: Μονόδρομος η διαθεσιμότητα του αξιωματικού

Ακολούθως, η κ. Αριστοτέλους εισήλθε εντός του χώρου των Φυλακών, όπου προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.


«Να πω ότι οι δικηγόροι μου υπέβαλαν δια χειρός στο Γενικό Εισαγγελέα τις καταγγελίες συνοδευόμενες με όλα τα σχετικά έγγραφα, όσον αφορά τις ενέργειες ανώτερου αξιωματικού, που είχαν σκοπό να με πλήξουν και οι οποίες, όπως πιστεύουμε, συνιστούν κατάφωρη πράξη διαφθοράς, ειδικότερα όταν γίνονται από μέλος της Αστυνομίας», ανέφερε η κ. Αριστοτέλους.

Aristotelous Filakes 2 Scaled

Εξέφρασε, εξάλλου, την εμπιστοσύνη της προς τον Γενικός Εισαγγελέα, σημειώνοντας πως η ίδια αναμένει «τον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο οποίος θα διερευνήσει με αντικειμενικότητα και εις βάθος τη συγκεκριμένη υπόθεση».

Όπως είπε «οι ενέργειες που έχουμε καταγγείλει είναι πολύ σοβαρές, όπως έχει επισημανθεί και από θεσμικούς και άλλους αξιωματούχους, και ως πολίτης -όπως και ο κάθε πολίτης- έχω την απαίτηση της πλήρης διερεύνησής τους, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η αποτροπή οποιωνδήποτε τυχόν παρεμβάσεων».


Επίσης, ανάφερε πως θεωρεί ότι ο Ανώτερος Αξιωματικός πρέπει να τεθεί άμεσα σε διαθεσιμότητα, σημειώνοντας πως «η συνέχιση της παραμονής του στην Αστυνομία, δυνατό να επηρεάσει την έρευνα».

«Είναι μονόδρομος το γεγονός ότι η σοβαρότητα της υπόθεσης, η δυνατότητα παρέμβασης της διαδικασίας των ερευνών και με βάση το γράμμα του νόμου, θεωρούμε ότι πρέπει να τεθεί άμεσα σε διαθεσιμότητα».

Ερωτηθείσα εάν θα υποβάλει παραίτηση, εάν ο εν λόγω αξιωματικός δεν τεθεί σε διαθεσιμότητα, απάντησε πως «αυτό θα κριθεί από την εξέλιξη της υπόθεσης».


Σύμφωνα με τη Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών «μιλούμε για ανώτερο αξιωματικό, ο οποίος δεν διστάζει να αξιοποιήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντά του, καταχρώμενος τις εξουσίες του και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει οποιαδήποτε ανάλογη ενέργεια κατά τη διάρκεια των ερευνών».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν κατείχε τα στοιχεία τέσσερις εβδομάδες πριν, είπε  πως «δεν είναι μία απλή υπόθεση, αλλά είναι τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς και σίγουρα δεν είναι κάτι, για το οποίο υποβάλλεται άμεσα καταγγελία».

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δόθηκαν στους δικηγόρους της, βρίσκονταν υπό μελέτη και τον κατάλληλο χρόνο έγινε η καταγγελία.


«Σημασία έχει ότι η καταγγελία έγινε και πρόκειται για ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Δεν είναι μία απλή υπόθεση», κατέληξε.

Ανοιχτή επιστολή κρατουμένων: Είμαστε έρμαιο των ορέξεων του κάθε διεφθαρμένου αστυνομικού

Στο μεταξύ, ανοικτή επιστολή δημοσιεύσαν οι κρατούμενοι των Κεντρικών Φυλακών, με αφορμή την καταγγελία της Άννας Αριστοτέλους κατά ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας.

Αναλυτικά:


«Με αφορμή το σκάνδαλο που «είδε το φως της δημοσιότητάς» σε σχέση με τον ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας που ζητούσε πληροφορίες και βίντεο που «καίνε» τη διευθύντρια των φυλάκων, ως κρατούμενοι έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Κατά πρώτον εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στη διευθύντρια των φυλακών και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταπεξέλθει των σκευωριών που για ακόμα μια φορά κατασκεύασαν για δικούς τους λόγους συγκεκριμένοι καιροσκόποι που τα ονόματα τους θα «δουν» σύντομα το φως της δημοσιότητας.

Θέλουμε να εστιάσουμε όμως στο κομμάτι των κατάδικων των κεντρικών φυλακών διότι πλέον νιώθουμε ότι είμαστε έρμαιο των ορέξεων του κάθε διεφθαρμένου αστυνομικού που έχει πρόσβαση να επηρεάσει το σύστημα. Βρισκόμαστε στις κεντρικές φυλακές κατόπιν λανθασμένων επίλογων μας και είμαστε εδώ συνέπεια αυτών και βλέπουμε την ζωή μας εντός των φυλάκων ως ευκαιρία για αναμόρφωση μας και μια εκ νέου προετοιμασία μας για την κοινωνία.


Έχουμε όμως πλέον σοβαρές ανησυχίες και φόβους για τη ζωή μας από αστυνομικούςπου χωρίς κανένα ενδοιασμό επικοινωνούν με κατάδικους και αφού τους προσφέρουν λεφτά και ανταλλάγματα, αποσπούν αλλά και δημιουργούν πληροφορίες για να τις χρησιμοποιήσουν για την προσωπική τους ατζέντα.

Άλλες φορές για να δημιουργήσουνυποθέσεις ενάντιων ατόμων που παραμένουν υπόδικοι και άλλες φορές με σκοπό ναπροσπαθήσουν να πέτυχουν την καταδίκη των ατόμων.

Ως κρατούμενοι εμείς, ακούαμε και βλέπαμε διαφορα που γίνονταν ενώς των φυλάκων το οποίο ενημερωνόμασταν ότι ήταν με την καθοδηγήση του συγκεκριμένου αξιωματικού αλλά ποτέ μας δεν πιστέψαμε ότι ενεργούσε με τόση άνεση και ευκολία. Μετά από τα όσα ακούστηκαν, πλέον είμαστε βέβαιοι για όλα όσα ακούγαμε και βλέπαμε.


Ο συγκεκριμένος ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας «έκοβε» κατάδικους επεμβαίνοντας στο συμβούλιο αποφυλάκισης και στη συνέχεια τους ευχόταν «περαστικά» μέσω μηνυμάτων σε κατάδικους υποχείρια του.

Στερούσε την ελευθέρια σε ανθρώπους που ενδεχομένως να τη δικαιουνταν λόγω καλής διαγωγής και ειλικρινούς μεταμέλειας απλά και μόνο για να επιβεβαιώνει την ισχύ και την εξουσία του στο σύστημα.

Ένας αξιωματικός ο οποίος δεν δίστασε να εκβιάσει τη διευθύντρια των φυλάκων, κάνεις δεν ξέρει πως θα συμπεριφερόταν σε ένα κατάδικο και στην οικογένεια του σε περίπτωση που δεν ικανοποιούσε το θέλημα του.


Η δουλειά της Αστυνομίας τελειώνει κατά την είσοδο μας στις φυλακές. Δεν υπάρχει ούτε λόγος ούτε δικαιοδοσία για περαιτέρω ενασχόληση με τους κρατούμενους από την Αστυνομία πέραν της πύλης των φυλάκων.

Απευθύνουμε καλεσμα στη κοινή γνώμη να αντιδράσει και να απαιτήσει όπως το σώμα και η ηγεσία της αστυνομίας απαρτίζεται από άτομα ηθικά και δίκαια, διότι σε αντίθετη περίπτωση ατιμάζεται και απαξιώνεται ολόκληρη η αστυνομία και αμαυρώνεται ως οργανισμός».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.