Εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της δικοινοτικής βίας στο Λήδρα Πάλας τη Δευτέρα 18 Ιουλίου

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Περισσότερες από 100 ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις και κόμματα, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο των πρώτων θυμάτων της δικοινοτικής βίας και του πολέμου στην Κύπρο, καλούν σε εκδήλωση μνήμης και τιμής στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 8:00 μ.μ. της ερχόμενης Δευτέρας, έξω από το Σπίτι της Συνεργασίας στο Λήδρα Πάλας. Στην εκδήλωση καλούν συνολικά 113 ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις και φορείς, εκφράζοντας την κοινή τους βούληση «επανένωση του τόπου σε μία Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία (ΔΔΟ)».

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Χρίστος Ευθυμίου, εκ μέρους της Δικοινοτικής Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος», πέρα από τα θύματα της δικοινοτικής βίας, στην εκδήλωση θα τιμηθούν και όσοι έχουν βοηθήσει για να σωθούν ζωές και από τις δύο κοινότητες.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση για τη διοργάνωση της εκδήλωσης «παρά το ότι και οι άνθρωποι και από τις δύο κοινότητες έχουν βιώσει φρικτά εγκλήματα, δεν έλειψαν τα παραδείγματα επίδειξης ανθρωπισμού και από τις δύο κοινότητες, που με κίνδυνο της ζωής τους οι άνθρωποι έγιναν πρωταγωνιστές σε ιστορίες διάσωσης άλλων ανθρώπων – από την άλλη κοινότητα».

Παρόντες και τιμώμενα πρόσωπα θα είναι ο Μεμχμέτ Γιλντιρίμ και ο Αντρέας Ευσταθίου, πρωταγωνιστές ενός περιστατικού αλληλεγγύης κατά τον πόλεμο του 1974, όταν ο Ελληνοκύπριος στρατιώτης Αντρέας, βοήθησε τον Τουρκοκύπριο Μεχμέτ να προμηθευτεί γάλα για την νεογέννητη κόρη του. Το περιστατικό αυτό αποτελεί τον κορμό της ιστορίας της ταινίας “Süt Babam” («Το Γάλα της Ειρήνης»).

«Στεκόμαστε ενωμένοι για να μην αφήσουμε χώρο στον εθνικισμό και να αποτρέψουμε την πιθανότητα επανάληψης της βίας στην κοινή μας πατρίδα», αναφέρουν στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν οι οργανώσεις που καλούν στην εκδήλωση. Προσθέτουν, ακόμα ότι «στεκόμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών και καλούμε το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντώνιο Γκουτιέρες, άμεσα να δρομολογήσει την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και του πλαισίου που είχε προτείνει στο Κραν Μοντάνα, ως το μόνο ρεαλιστικό δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε μια Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία με Πολιτική Ισότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.