Εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την παχυσαρκία, διοργάνωσαν Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου και ΤΕΠΑΚ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Η ευαισθητοποίηση του κοινού για την παχυσαρκία, ήταν ο στόχος της ανοικτής εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου και το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 9 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου, στη Λευκωσία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Στροβόλου.

Χαιρετισμό παρέθεσε η Πρόεδρος της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Στέλια Ιωαννίδου Καδή, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ανέφερε ότι ο στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτό το χρόνιο νόσημα. Τόνισε ότι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας, η οποία γιορτάζεται στις 4 Μαρτίου κάθε χρόνο, είναι «Αλλάζοντας τις προοπτικές – Ας μιλήσουμε για την παχυσαρκία».

Η Δρ. Χρυσταλλένη Μυλωνά, Ενδοκρινολόγος, παρουσίασε στοιχεία για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τη νέα μάστιγα της σύγχρονης εποχής. Τόνισε αρχικά ότι πάνω από το 70% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού άνω των 40 ετών είναι υπέρβαροι. Αναφέρθηκε σε φάρμακα απώλειας βάρους, τις ενδείξεις, αντενδείξεις και παρενέργειές τους. Επεσήμανε ακόμη ότι συμπληρώματα διατροφής πρέπει να δίνονται μόνο όταν πραγματικά υπάρχει έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων.

Ο Δρ. Μιχάλης Ι. Τορναρίτης, Πρόεδρος του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου “Υγεία του Παιδιού”, ανέλυσε τα συμπεράσματα από το Πρόγραμμα Υγεία του Παιδιού και τις Ευρωπαϊκές μελέτες IDEFICS/IFamily όσον αφορά τα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας στην Κύπρο και τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και εφήβων. Επεσήμανε ότι τα επίπεδα χοληστερόλης παρέμειναν υψηλά για τον παιδικό πληθυσμό της Κύπρου παρόλη τη μείωση που παρατηρήθηκε από 45% το 1995-2002 σε 30% κατά την περίοδο 2012-2017. Παράλληλα, τα παιδιά στην Κύπρο απέχουν από τη μεσογειακή διατροφή και ασκούνται λιγότερο σε σχέση με παιδικούς πληθυσμούς ευρωπαϊκών χωρών, όπως Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, και Βέλγιο.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χ. Μακρής, Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, ΤΕΠΑΚ, αναφέρθηκε στο διαχρονικά ψηλό ποσοστό παχυσαρκίας στον ενήλικο πληθυσμό της Κύπρου και τους παράγοντες κινδύνου που ευνοούν την ανάπτυξη της νόσου. Ανέλυσε το προφίλ υγείας του κυπριακού πληθυσμού με τους 10 πρώτους παράγοντες νοσηρότητας να παραμένουν οι ίδιοι τα τελευταία 10 χρόνια, π.χ. κάπνισμα, υψηλό σάκχαρο, υψηλή αρτηριακή πίεση, ανθυγιεινή διατροφή, και υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Τόνισε την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης της κοινωνικής πρόκλησης της παχυσαρκίας δίδοντας έμφαση σε περιβαλλοντικούς (μη γενετικούς) παράγοντες και την αλληλεπίδραση τους για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Επίσης αναφέρθηκε στα παρεμβατικά μέτρα μείωσης του ρίσκου υγείας για την παχυσαρκία που θα πρέπει να ανανεωθούν και να εφαρμοστούν στον γενικό πληθυσμό της Κύπρου. Ανέδειξε την ανάγκη θεσμοθέτησης της παχυσαρκίας στην Κύπρο ως μη μεταδοτικό νόσημα και τη δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης, επιδημιολογικής παρατήρησης και θεραπειών για την παχυσαρκία στη βάση του ΓεΣΥ.

Η Μύρια Παναγιώτου, Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, επικεντρώθηκε στον ρόλο της διατροφής και της άσκησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Επεσήμανε ότι από το 1970, υπάρχει αύξηση παγκοσμίως 450 θερμίδων/άτομο/μέρα. Ανέφερε διατροφικές συμβουλές που συμβάλουν στην απώλεια βάρους όπως μισό πιάτο λαχανικά, 2-3 φρούτα αντί χυμό, αποφυγή αλατιού, κόκκινο κρέας 1 φορά την εβδομάδα, ψάρια ψητά όχι τηγανητά, ωμό ελαιόλαδο. Τόνισε ότι ο συνδυασμός άσκησης-διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους 8-10% σε 6-12 μήνες ενώ από μόνη της η άσκηση επιφέρει μικρότερη μείωση της τάξης 1-3%.

Ο Δρ. Αναστάσιος Χριστοδούλου, ειδικός Χειρουργός στην Προηγμένη Λαπαροσκοπική και Βαριατρική Χειρουργική, παρουσίασε τον ρόλο της χειρουργικής και τους διαφορετικούς τύπους χειρουργικών παρεμβάσεων για τη νοσογόνο παχυσαρκία. Επεσήμανε ότι οι βαριατρικές επεμβάσεις αποτελούν την τελευταία λύση και πρέπει να εκτελούνται μόνο όταν όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις αποτύχουν.

Οι συνδιοργανωτές, το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία μαζί με την Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου προωθούν προγράμματα πρόληψης για τη δημόσια υγεία με έμφαση στην εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και προαγωγή της υγείας σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες.

https://www.cut.ac.cy/faculties/hsc/cii/

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy