Εκδήλωση με τίτλο «Έχε το νου σου στο παιδί» πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης δέκα ετών του προγράμματος στήριξης μαθητών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, μέσω δράσεων εκτός σχολικού χρόνου, η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Αθηνά Μιχαηλίδου, σημείωσε τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος καθώς και την αύξηση των μαθητών και σχολείων που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Σε χαιρετισμό της σε Διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία αυτή και τίτλο «Έχε το νου σου στο παιδί» η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «επιβεβαιωτική της σημασίας και της αξίας του προγράμματος, είναι η συνεχής αυξητική τάση των αιτημάτων των σχολείων για συμμετοχή σε αυτό».

Πρόσθεσε ότι «είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος 2022-23, επιχορηγούνται παγκύπρια 787 ατομικές δράσεις παιδιών, ενώ κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του προγράμματος το 2013, οι αντίστοιχες δράσεις ήταν μόλις 160».

Για τους σκοπούς του προγράμματος, η Υπουργός  είπε ότι «μέσα από την υλοποίηση μεγάλου αριθμού στοχευμένων δράσεων κατά τον απογευματινό χρόνο, το πρόγραμμα  αποσκοπεί στη δημιουργική απασχόληση και εξατομικευμένη στήριξη των παιδιών και στην ελαχιστοποίηση πιθανού κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησής τους».

Εξήγησε, περαιτέρω ότι το «το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις που εστιάζουν στην καλλιέργεια των ιδιαίτερων ταλέντων των παιδιών, στην ανάδειξη των δεξιοτήτων τους, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και στην ενίσχυση του τρόπου αλληλεπίδρασης με τον κοινωνικό τους περίγυρο». Παράλληλα, συνέχισε, «οι δράσεις αυτές συμβάλλουν στη μαθησιακή τους ανάπτυξη και στην υγιή κοινωνική και συναισθηματική τους εξέλιξη».

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου «το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνεκτικής πολιτικής που αναπτύσσει το Υπουργείο Παιδείας «για ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση, όχι μόνο των παιδιών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και κάθε μαθητή και μαθήτριας ξεχωριστά».

Σημείωσε ότι «ο σχολικός χώρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πεδία άσκησης προληπτικής πολιτικής, καθώς και εντοπισμού, στήριξης και ενδυνάμωσης παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο ευρύτερο περιβάλλον που ζουν και αναπτύσσονται».

Στο πλαίσιο αυτό και με Φορέα την Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας και τη συνεργασία με άλλα Υπουργεία, Υφυπουργεία και αρμόδιες υπηρεσίες, «στοχεύουμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μας σε σχέση με την Εθνική Στρατηγική της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου 2021-2028».

Επιπλέον, είπε η Υπουργός, «στηρίζουμε τις πολιτικές και προγράμματα που εμπίπτουν στις διάφορες θεματικές ενότητες της Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας, όπως το κάπνισμα, οι εξαρτησιογόνες ουσίες και η οδική ασφάλεια».

Πρόσθεσε ότι επιδίωξη του Υπουργείου είναι «να καταστήσουμε τις σχολικές μονάδες χώρους πρόληψης των εν λόγω φαινομένων και προς την κατεύθυνση αυτή, αποδίδεται  ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και της κριτικής σκέψης των μαθητών, στην επιτυχή υλοποίηση των μαθησιακών στόχων που θέτει το σχολείο για τον κάθε μαθητή, μέσα από τα Αναλυτικά Προγράμματα και στην πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας στους σχολικούς χώρους».

Η κ. Μιχαηλίδου εξέφρασε την βεβαιότητα «ότι, με βάση τους σχεδιασμούς και τη βούληση μας για συνεργασία και αξιοποίηση των προτάσεων και των εισηγήσεων των αρμόδιων φορέων, θα πετύχουμε το κοινό μας όραμα για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών που θα διασφαλίζουν την υγιή και ασφαλή ανάπτυξη των παιδιών μας».

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που μας αναλογεί τόσο σε επίπεδο Υπουργείου όσο και σε επίπεδο σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, θα συνεχίσουμε, ως οφείλουμε, να «έχουμε το νου μας στο παιδί», όπως ακριβώς είναι και ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, απεύθυνε και η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία τόνισε την ανάγκη στήριξης ευάλωτων ομάδων ενώ αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα του προγράμματος.

Στον δικό του χαιρετισμό  ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Χρήστος Μηνά, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που η παιδεία διαδραματίζει στον πόλεμο κατά των ουσιών εξάρτησης, σημειώνοντας, την τεράστια σημασία της πρόληψης αλλά και της στήριξης των ευάλωτων μαθητών.

Η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης και Προϊσταμένη της Επιτροπής Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας, Ειρήνη Ροδοσθένους, παρέθεσε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα λέγοντας ότι η επιτροπή αυτή του ΥΠΑΝ θα εντείνει την προσπάθεια στήριξης ευάλωτων μαθητών μέσα από σειρά δράσεων και στο πλαίσιο του «Έχε τον νου σου στο παιδί».

Η εκδήλωση περιλάμβανε ζωντανές μαρτυρίες-παρεμβάσεις από εκπροσώπους σχολείων που συμμετέχουν. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Στ’ Νηπιαγωγείο Λακατάμιας, Θ’ Δημοτικό Πάφου (Κουπάτειο), Δημοτικό Αγίου Αντωνίου, Λευκωσίας, Περιφερειακό Γυμνάσιο Ξυλοφάγου, Λύκειο Λινόπετρας, Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Δασούπολης και Γ’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού.

Στην εκδήλωση πρόσφεραν ζωντάνια και συγκίνηση ήταν οι ζωντανές παρουσίες παιδιών του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας, που τραγούδησαν το ομώνυμο τραγούδι «Έχε το νου σου στο παιδί» και η συμμετοχή ομάδας εφήβων των δράσεων «Νέ@ σε Έρημο Νησί» του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, με απόσπασμα από την παράσταση “Rat-park”, με θέμα τις εξαρτήσεις.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα άρχισε τη λειτουργία του τη σχολική χρονιά 2013-14, στηρίζοντας 160 ατομικές δράσεις παιδιών, ενώ κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2022-23 οι δράσεις που επιχορηγούνται ανέρχονται στις 787 παγκύπρια.

Επίσης, ο εντοπισμός και η στήριξη μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού περιλαμβάνεται στην Εθνική Στρατηγική της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για τα έτη 2021-2028.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy