Εκδήλωση το Σάββατο για άνοιγμα σημείων διέλευσης από ε/κ και τ/κ κόμματα, συντεχνίες και οργανώσεις

Εκδήλωση το Σάββατο για άνοιγμα σημείων διέλευσης από 109 ε/κ και τ/κ κόμματα, συντεχνίες και οργανώσεις

 

Τα σημερινά σημεία διέλευσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων που διακινούνται και απαιτούνται περισσότερα τόσο για τους πεζούς όσο και για τα οχήματα, για να διευκολυνθεί ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που χρειάζεται, για διάφορους λόγους, να διακινηθούν «από το βορρά στο νότο και αντίστροφα», τονίστηκε σε κοινή δήλωση 109 ε/κ και τ/κ κομμάτων, συντεχνιών, οργανώσεων, που διαβάστηκε χθες το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της Συνεργασίας. Τη δήλωση διάβασαν εκ μέρους των συμμετεχόντων, στα Ελληνικά, η Χριστίνα Βαλανίδου και στα Τουρκικά ο Σενέρ Ελτζίλ.

Η δημοσιογραφική διάσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της δικοινοτικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου με αφορμή τα 20 χρόνια από τη διάνοιξη του πρώτου οδοφράγματος και τη μερική άρση της απαγόρευσης διακίνησης. Η εκδήλωση, με την ονομασία «Ανοίγουμε νέους δρόμους, επανενώνουμε την Κύπρο», θα πραγματοποιηθεί στις 09:45 το πρωί με δύο παράλληλες πορείες που θα ξεκινήσουν από το τέρμα της Οδού Λήδρας, ένθεν και ένθεν, και θα ενωθούν στη νεκρή ζώνη του Λήδρα Πάλας.

Τη δήλωση υπογράφουν, μεταξύ άλλων, το ΑΚΕΛ, τα τ/κ κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), Κόμμα Αναγέννησης (ΥΚP), Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΤΚP), Ενωμένη Κύπρος (ΒΚP), ο Δήμος Αμμοχώστου, η ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες, καθώς και οργανώσεις από τις δύο κοινότητες. Οι οργανώσεις και οι ομάδες που συνυπογράφουν την κοινή δήλωση δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν για να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση προς την κατεύθυνση της επίτευξης ανοίγματος σημείων διελεύσεων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Σχετικές συζητήσεις, αναφέρεται, βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία (για πεζούς και οχήματα), στην περιοχή Αθηένου/Λουρουτζίνας, καθώς και στην περιοχή Κοκκίνων και πιθανόν και σε άλλες περιοχές. Οι διελεύσεις, σημειώνεται, επέτρεψαν και διευκόλυναν τις επαφές μεταξύ των κοινοτήτων -ένα κρίσιμο στοιχείο όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και την οικονομική ευημερία των περιοχών που γειτνιάζουν με τα σημεία διέλευσης.

 

 

Ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και εμπορίου
Η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και του εμπορίου θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, εκτιμούν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο.
Σε τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα μεταξύ των προέδρων του ΚΕΒΕ, του ΚΤΤΟ, ως οι αντιπροσωπευτικοί οργανισμοί των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών επιχειρήσεων και του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ενίσχυση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως ένας τρόπος για να κρατηθούν ζωντανές οι προοπτικές για μια μελλοντική λύση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy