Θέα/ Ορίζοντας

Έκθεση του ντούο Peles Empire στην Εins

Η γκαλερί eins σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζει την έκθεση του καλλιτεχνικού ντούο Peles Empire με τίτλο “foam born”.

Όπως αναφέρει το δέλτιο τύπου: «Το καλλιτεχνικό ντούο Peles Empire αναλύει και αναδιοργανώνει την υποτιθέμενη πρωταρχική σημασία κάποιου τόπου (όπως το κάστρο Peles), κάποιου πράγματος (όπως μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική μορφή) ή κάποιου προσώπου (όπως η Κλεοπάτρα ή η Αφροδίτη), για να εξετάσει την επίδραση του χρόνου και του πολιτισμού σε αυτά.

Σε παλαιότερη δουλειά, το Peles Empire έχει διερευνήσει τις μυθολογικές ή τις επαναδιατυπωμένες ιστορίες – την Κλεοπάτρα, για παράδειγμα, ή την παγκόσμια παρουσία προϊστορικών πήλινων ειδωλίων με παρεμφερείς σημασίες. Γεννημένη σύμφωνα με το μύθο, στην Κύπρο, η Αφροδίτη η οποία έχει, όπως κι η Κλεοπάτρα, μια αμφιλεγόμενη εικόνα είναι το σημείο εκκίνησης για την έρευνα του ντούο.

Η Αφροδίτη έχει υπάρξει βασικό θέμα στην τέχνη, στη μυθολογία και τη φαντασία για χιλιετίες, κυρίως μέσα από μια ανδρική προοπτική που της προσδίδει ένα παθητικό παρά ενεργητικό ρόλο. Στη διάρκεια των αιώνων, η αναπαράστασή της έχει μετατοπιστεί από πήλινα ειδώλια σε μορφή πουλιού ή πέους σε παραστάσεις που την αποδίδουν ως γενειοφόρο, ή στην περίφημη απεικόνιση του Botticelli. Επίσης, έχει αλλάξει η σημασία της. Η μερικώς δαιμονοποιημένη, μερικώς σεξουαλικοποιημένη αντίληψη για την Αφροδίτη είναι μια πιο πρόσφατη εξέλιξη που αγνοεί ότι για την αρχαιότητα η Αφροδίτη ήταν η προστάτιδα θεά όχι μόνο της λαγνείας, αλλά και της λαχτάρας για ζωή. Μια πτυχή που συχνά δεν αναφέρεται είναι ότι ήταν η θεά της μείξης που εναγκαλιζόταν τη σεξουαλικότητα στην ποικιλομορφία της βοηθώντας τους ανθρώπους να συνυπάρξουν.

Στην έκθεση στη γκαλερί́ eins, παρουσιάζονται διάφορες εκδοχές, ερμηνείες (π.χ. η εικόνα ενός αμφορέα από το κάστρο Peles) και στοιχεία που σχετίζονται με την Αφροδίτη, όπως το ρόδι, συνδυάζονται με την τεχνική trompe l’oeil (χρήση οπτικών τεχνάσματων) και είναι τυπωμένα σε μετάξι και πλαισιωμένα, εν μέρει, από χαλκό. Η Κύπρος ήταν κάποτε ο βασικός τόπος εξόρυξης χαλκού, γεγονός που έδωσε στο μέταλλο το λατινικό του όνομα. Ο χαλκός αντιπροσωπεύει, επίσης, ένα από τα υλικά που σχετίζονται με την Αφροδίτη.»

Eins gallery, Θέμιδος 28, Λεμεσός

Μέχρι 08 Μαΐου 2021

Τετάρτη – Παρασκευή, 4:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
Σάββατο,  11:00 π.μ. – 4:00 μ.μ.  ή με ραντεβού

www.einsgallery.com  / [email protected]

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.