Έκδοση Κούρδου: Εν αναμονή του φακέλου από την Υπηρεσία Ασύλου

Συνεχίστηκε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η εξέταση του αιτήματος των Αρχών της Γερμανίας για έκδοση του Κούρδου Κενάν Αγιάς ο οποίος, όπως ισχυρίζονται οι Γερμανοί, βαρύνεται με τρομοκρατική δράση.

Ο ισχυρισμός αυτός απορρίπτεται από την υπεράσπιση του 49χρονου, αλλά και από κόμματα και οργανωμένα σύνολα όπως η κουρδική κοινότητα της Κύπρου, το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ που έχουν τοποθετηθεί δημοσίως τονίζοντας ότι πίσω από το αίτημα έκδοσης του Κενάν βρίσκεται το τουρκικό κράτος και η προσπάθειά του να καταπνίξει το κουρδικό κίνημα.

Ούτε η χθεσινή διαδικασία όμως μπήκε στην ουσία αφού, όπως αναφέρθηκε, η Υπηρεσία Ασύλου δεν έχει παραδώσει το φάκελο της αίτησης και έγκρισης πολιτικού ασύλου στην υπεράσπιση, όπως έχει ζητήσει ο συνήγορος υπεράσπισης Ευστάθιος Ευσταθίου. Ως εκ τούτου, η διαδικασία αναβλήθηκε και ορίστηκε την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαρτίου.

Αφού μελετήσει το φάκελο της Υπηρεσίας Ασύλου και τα έγγραφα που έφτασαν από τη Γερμανία προς υποστήριξη του αιτήματος έκδοσης, η υπεράσπιση θα ζητήσει να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης προβάλλοντας τη θέση ότι η δράση του Κενάν είναι πολιτική δράση υπέρ των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού και δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατία.

Να θυμίσουμε ότι παρόμοια υπόθεση είχε απασχολήσει το δικαστήριο Λάρνακας το 2019 όταν είχε ζητηθεί και πάλι από τη Γερμανία η έκδοση του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ με το ίδιο αιτιολογικό. Το δικαστήριο όμως είχε απορρίψει το αίτημα αποφασίζοντας ότι η δράση του ήταν συνήθης πολιτική δράση για τα δικαιώματα του κουρδικού λαού.

Ο 49χρονος, ο οποίος διαθέτει στάτους πολιτικού πρόσφυγα στην Κύπρο και είναι μέλος του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν “Θεόφιλος”, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 15 Μαρτίου μετά από την παραλαβή του σχετικού αιτήματος από τις γερμανικές Αρχές.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy