Εκδρομή του ΑΚΕΛ στην Πορτογαλία στα χνάρια της Επανάστασης των Γαρυφάλλων

Το ΑΚΕΛ διοργάνωσε στις 5-13 Σεπτεμβρίου εκδρομή στην Πορτογαλία η οποία περιλάμβανε τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ της «Αβάντε» την ομώνυμη εφημερίδα του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στο χώρο του Φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 7-9 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Σεϊσάλ, το ΑΚΕΛ λειτούργησε περίπτερο στο οποίο διανεμόταν ενημερωτικό υλικό για το Κυπριακό και το ΑΚΕΛ ενώ πωλούνταν κυπριακά προϊόντα. Κατά το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση με το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής της αποστολής Φανής Χριστοδούλου, μέλος Κ.Ε.Ε. ΑΚΕΛ και ο Ηλίας Δημητρίου, μέλος Γρ. Διεθνών Σχέσεων ΑΚΕΛ.

Η εκδρομή ακολούθησε τα χνάρια της ιστορίας της Επανάστασης των Γαρυφάλλων του Απρίλη του 1974 η οποία σημαδεύτηκε με την ανατροπή της πολύχρονης δικτατορίας και την κατάκτηση πολλών κοινωνικών κεκτημένων για την εργατική τάξη και τον πορτογαλικό λαό. Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση, όντας η κύρια δύναμη αντίστασης καθ’ όλη την περίοδο της δικτατορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις σε σημαντικούς ιστορικούς χώρους όπως του μουσείο του Aljube, το οποίο βρίσκεται σε πρώην χώρο κρατητηρίων της δικτατορίας του Σαλαζάρ. Τη ξενάγηση έκανε ο Modesto Navarro, Δημοτικός Σύμβουλος Λισαβόνας του Πορτογαλικού Κ.Κ.

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλάμβανε και σειρά άλλων επισκέψεων όπως στο κάστρο Sao Jorge, την πλατεία Praca do Comercio, περιήγηση με πλοίο στο ποταμό Τάγο, στην περιοχή Σίντρα, το παλάτι «Πένα», το Cabo da Roca (δυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης) και τις τουριστικές περιοχές Cascais και Estoril.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.