Εκφασισμός της κοινωνίας-εκφασισμός και των σχολείων

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, το σχολικό περιβάλλον είναι ο μικρόκοσμος της κοινωνίας μας. Αποτυπώνονται μέσα στις σχολικές αυλές, αλλά και τις σχολικές τάξεις πολλές φορές όλα όσα συμβαίνουν και στον έξω κόσμο.

Τον κόσμο των μεγάλων και που δυστυχώς και τα παραδείγματα που πρέπει να αποφεύγονται «ζωντανεύουν» ξανά με άλλους πρωταγωνιστές. Το πρόσφατο σοβαρό επεισόδιο σχολικής ρατσιστικής βίας σε σχολείο της Λάρνακας, στο Γυμνάσιο Λειβαδιών, δεν πρέπει ούτε να μας σοκάρει ούτε να δημιουργεί ερωτήματα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε φαίνονται στο εν λόγω βίντεο που κυκλοφόρησε προχθές και δείχνει ομαδική επίθεση μαθητών εναντίον συμμαθητή τους από το Κονγκό, το «παράπτωμα» του οποίου ήταν ότι αρνήθηκε να σηκωθεί από καρέκλα στην οποία καθόταν στο διάλειμμα για να την παραχωρήσει σε συμμαθητή του.

Μάλιστα, κάποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος μαθητής έχει ακροδεξιό υπόβαθρο, ενώ στο εν λόγω επεισόδιο μπλέχτηκαν και άλλοι μαθητές όπου όλοι μαζί ως ένας μαινόμενος όχλος ύβριζε και πετούσε σχολικές τσάντες μέχρι και ένα σκυβαλοδοχείο εναντίον του συμμαθητή τους με αφρικανική καταγωγή.

Προς υπεράσπισή του έσπευσαν άλλοι συμμαθητές του και συμμαθήτριές του, ενώ η αναφορά για εκπαιδευτικό που βρέθηκε ενώπιον του περιστατικού προς στιγμή μάς έκανε να διερωτηθούμε αφού φαίνεται ότι οι κινήσεις του ήταν προσεγμένες. Πέραν αυτού, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το εν λόγω βίντεο χθες «κατέβηκε» από το διαδίκτυο, εξαφανίστηκε με λίγα λόγια, γιατί έτσι απαίτησαν κάποιοι γονείς. Είτε το απαίτησαν κάποιοι, είτε όχι δεν έχει και τόση σημασία, αφού τα ζητήματα του εκφασισμού της κοινωνίας μας και κατ’ επέκταση των σχολείων μας δεν είναι κάτι που κρύβεται.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν μας ξενίζουν πλέον, αφού αυτά και ακόμη χειρότερα συμβαίνουν έξω στον κόσμο των μεγάλων. Ανθρώποι καθημερινά τυγχάνουν ρατσιστικών συμπεριφορών είτε λόγω του χρώματος, της καταγωγής τους, της θρησκείας τους, του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Τι περιμέναμε δηλαδή; Όταν ενήλικες συμπεριφέρονται με φασιστικές νοοτροπιές, οι ανήλικοι παίρνουν παραδείγματα από κάπου αλλού; Δυστυχώς, μαζί με τους ενήλικες μεγαλώνει και μια γενιά παιδιών που έχουν δηλητηριαστεί.

Να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει αντιρατσιστική πολιτική, η οποία και εφαρμόζεται στα σχολεία, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα που έχει ως σκοπό να προωθήσει την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αναστοχασμό των εκπαιδευτικών για θέματα ρατσισμού στην εκπαίδευση και διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών. Συγκεκριμένα, στόχοι της ημερίδας είναι η διερεύνηση τρόπων δημιουργίας ενός συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος όπου όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής, εμφάνισης, θρησκείας ή άλλων ιδιαιτεροτήτων, νιώθουν ασφάλεια και σεβασμό.

Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι μόνο οι ημερίδες και να χαράσσονται πολιτικές εφόσον αυτές δεν έχουν αποτέλεσμα. Το θέμα είναι βαθύτερο και θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να εγκύψει με πολιτικές που στοχεύουν στη διαπαιδαγώγηση και την καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού του ανθρώπου και της διαφορετικότητας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy