Εκκένωση Καμπούλ, μετεγκατάσταση προσφύγων και ανθρωπιστική βοήθεια συζητούν οι G7

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα καλέσουν το απόγευμα κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης των ηγετών του G7 τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παρατείνει τη διορία για την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης της Καμπούλ πέρα από την 31η Αυγούστου.

Σε μια ένδειξη, ωστόσο, ότι οι προσδοκίες του Λονδίνου είναι χαμηλές, η επίσημη ενημέρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ για την τηλεδιάσκεψη δεν κάνει ρητή αναφορά σε πιθανότητα παράτασης της διορίας αυτής.

Αναφέρει αρχικά πως ο κ. Τζόνσον θα ζητήσει από τους υπόλοιπους ηγέτες να ενισχύσουν τη στήριξη που προσφέρουν στο Αφγανιστάν τόσο ως προς την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται όσο και στη μετεγκατάσταση προσφύγων, ώστε να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ευνοηθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Αναφέρεται επίσης ότι «οι συζητήσεις θα καλύψουν τη συνεχιζόμενη συνεργασία στις προσπάθειες εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», καθώς και την πιο μακροπρόθεσμη δουλειά που πρέπει να γίνει για να εξασφαλιστεί ένα πιο σταθερό μέλλον για το Αφγανιστάν.

Τις χαμηλές προσδοκίες του Λονδίνου επιβεβαίωσε με πρωινές δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος εκτίμησε ότι η απόφαση παράτασης της διορίας εκκένωσης από τον Πρόεδρο Μπάιντεν είναι «απίθανη», καθώς η κατάσταση στην Καμπούλ γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απειλή  από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ISIS.

Σε δήλωσή του ενόψει της τηλεδιάσκεψης ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η εκκένωση των Βρετανών πολιτών και των Αφγανών που βοήθησαν τους Βρετανούς τα τελευταία 20 χρόνια. «Αλλά καθώς κοιτάμε την επόμενη φάση, είναι ζωτικής σημασίας να ενωθούμε ως διεθνής κοινότητα και να συμφωνήσουμε μία ενιαία προσέγγιση για το απώτερο μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy