Εκκλήσεις για υπεύθυνη χρήση νερού στην Αγγλία υπό απειλή ξηρασίας

Σε ισχύ τίθενται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις εταιρείες ύδρευσης στην Αγγλία τα αρχικά στάδια μέτρων αντιμετώπισης πιθανής ξηρασίας. Τα μέτρα αυτά συνίστανται αρχικά σε εκκλήσεις προς το κοινό να κάνει υπεύθυνη χρήση νερού.

Η κίνηση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και τις εταιρείες έρχεται μετά από την προειδοποίηση των αρμοδίων ότι αν οι ασυνήθιστα ζεστές και ξηρές καιρικές συνθήκες συνεχιστούν το προσεχές διάστημα, τότε η Αγγλία θα έρθει αντιμέτωπη με ξηρασία μέσα στον Αύγουστο.


Η ζέστη και η ανομβρία τη άνοιξης και του πρώτου μισού του καλοκαιριού έχουν ήδη ελαττώσει τα αποθέματα ύδατος σε ποταμούς και δεξαμενές, οδηγώντας την Αγγλία σε «παρατεταμένο ξηρό καιρό», το πρώτο από τα τέσσερα βήματα της κατάστασης ξηρασίας.

Το δεύτερο στάδιο, αυτό της ξηρασίας, το έχει βιώσει η χώρα το 2018-19 και το 2011-12, όταν οι εταιρείες ύδρευσης είχαν δικαίωμα περιορισμού παροχής νερού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ανησυχία έχει εκφράσει και η Εθνική Ένωση Αγροτών, λέγοντας ότι ο ζεστός καιρός και η έλλειψη βροχής απειλεί τις καλλιέργειες.


Η Αγγλία πέρασε προ ημερών έναν ιστορικό καύσωνα, καταγράφοντας για πρώτη θερμοκρασία 40,3 βαθμών Κελσίου. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι νέο κύμα καύσωνα, με χαμηλότερες μεν θερμοκρασίες από το ρεκόρ αλλά και πάλι υψηλότερες από το συνηθισμένο, είναι πιθανό από το Σαββατοκύριακο και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Προβλέπουν πάντως αυξημένη πιθανότητα βροχών στα μέσα Αυγούστου.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.