Εκκλήσεις Βουλευτών για ενίσχυση της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών για το 2023, με Βουλευτές να απευθύνουν έκκληση για αύξηση του σχετικού ποσού για σκοπούς ανάπτυξης των στόχων της Ακαδημίας.

Για το έτος 2023, ο προϋπολογισμός, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €372.500 και έσοδα του ίδιου ύψους. Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες της Ακαδημίας για το έτος 2023 αφορούν μεταξύ άλλων τα διαχειριστικά έξοδα, τα οποία ανέρχονται στις €325.500, και τις αναπτυξιακές δαπάνες, οι οποίες ανέρχονται στις €47.000.

Σε τοποθέτησή του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι οι ακαδημίες σε όλο τον κόσμο διαδραματίζουν έναν πολύ σοβαρό ρόλο σε σχέση με την έρευνα και την επιστημονική τεκμηρίωση. Σημείωσε ότι η προηγουμένη κυβέρνηση ενέκρινε το 60% του προϋπολογισμού που ζήτησε η Ακαδημία, για να ξεκινήσει δειλά -δειλά να παράγει έργο και να έχει παρουσία. Έφερε ως παραδείγματα την προσπάθεια συντονισμού με άλλα αναπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη για να εξεταστεί η ζημιά που έγινε στα παιδιά την περίοδο της πανδημίας αλλά και το πολύ σοβαρό θέμα της τεχνητής νοημοσύνης.

Σημείωσε ότι με την ελλιπή στήριξη του κράτους προς την ακαδημία, θα υπάρχει και ελλιπής ανταπόκριση σε κεφαλαιώδη ζητήματα «που έπρεπε να ήταν η έγνοια μας πως να καινοτομήσουμε».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός και η υποστελέχωση επί της ουσίας καθιστούν την ακαδημία έναν τίτλο χωρίς περιεχόμενο.

Με τα χρήματα, αυτά σημείωσε, ούτε έρευνες μπορούν να γίνουν σε κεφαλαιώδη θέματα, ούτε το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η ακαδημία είναι το ανάλογο, ενώ εδώ και δύο χρόνια αναμένεται η στελέχωσή της με δύο θέσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στην Κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα και να βρεθούν λύσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ενώ συμφωνεί πως η ακαδημία αυτή θα πρέπει να έχει μια στοιχειώδη υποδομή, το πνεύμα αυτής της ακαδημίας δεν απαιτεί ούτε να κάνει επιστημονικές έρευνες ή να αναλαμβάνει ρόλους. Αφορά, όπως είπε για την αξιοποίηση μια οριζόντιας σοφίας χρειάζεται να έχει ο τόπος και παρεμβάσεις στο το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάθεση εργασίας σε αυτή την ακαδημία, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί και από μόνη της να βρει το δρόμο της, ώστε να ασχοληθεί με εκείνα τα θέματα που απασχολούν χωρίς να σημαίνει ότι έχουν τεχνικό χαρακτήρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy